W-D > Články > Aktuality >

Grand Jour de Champagne 2016 |Desátý ročník největšího svátku Champagne

16.12.2016 | Autor: Text: Michal Šetka, Foto: Archiv House Champagne Group
Aktuality

První listopadový týden je v Praze, a v posledních letech i v Brně, již tradičně zasvěcen velkému svátku Champagne. Zcela mimořádný festival šampaňského,  jehož organizaci každoročně oceňují i slavní výrobci noblesních francouzských bublinek, organizuje již od roku 2007 společnost House Champagne Group. Letošní rok byl desátý, jubilejní. A díky vstřícnému přístupu nového francouzského velvyslance v Praze proběhlo několik akcí letošního Grand Jour de Champagne ve znamení francouzské noblesy přímo na francouzské půdě.

Jubilejní, desátý ročník festivalu Cham-pagne a špičkových gastronomických zážitků Grand Jour de Champagne letos proběhl v Praze a Brně ve dnech 1.–9. listopadu. Kromě velkolepé přehlídky Champagne domů „Champagne Exhibi-tion“ se uskutečnil také banket à la Nicolas Decherchi z „dvoumichelinské“ restaurace Paloma nebo degustace top Champagne v luxusní restauraci Zlatá Praha. Samotná Champagne Exhibition i jeden z banketů proběhly v sídle francouzského velvyslanectví – nádherném barokním  Buquoyském paláci. Druhý banket pak hostila Francouzská restaurace Obecního domu. Brněnská část se tradičně odehrála v hotelu Best Western Premier Hotel International Brno. Ani letos nechyběla zvučná jména, ale účastnily se i méně známé Champagne domy. Ochutnat tak bylo možné například vína z produkce R & Legras, Taittinger, Louis Roederer, Alfred Gratien, Mailly Grand Cru, De Venoge, Delamotte, Deutz, Piper Heidsieck, Mumm, Perrier Jouët či Diebolt Vallois. Zajímavou novinkou byla vína domu Lecler Briant. 

Festival každý rok přiváží do České republiky světové gastronomické hvězdy oceněné prestižními michelinskými hvězdami. Nejinak tomu bylo i letos, kdy pozvání organizátorů přijal Nicolas Decherchi, šéfkuchař restaurace Paloma v Mougins nedaleko Cannes. Restaurace obdržela své první michelinské ocenění pouhého půl roku po otevření, druhou hvězdu pak získala po zhruba dvou a půl letech provozu, což je i ve Francii na-prostý unikát. Restaurace dostala jméno Paloma podle nejmladší dcery malíře Pabla Picassa, který v Mougins nějaký čas žil. Paloma by měla mít od příštího roku své „dvojče“ také v České republice, a to v Průhonicích. Nicolas Decherchi si pro hosty velkolepého Champagne banketu připravil skvělé menu. Hosté ochutnali například jihozápadní kachní foie gras s Granny Smith coulis, marmeládou Manzana a perlami z jablek Pink Lady s Timut pepřem, bretaňského humra pošírovaného v másle, s humrovou omáčkou s pomerančem a bazalkou a domácí gnocchi s emulzí z mořských plodů, holubí prso s máslovým zelím, slaninou a foie gras. Jako dezert okouzlila hosty „baba“ s exotickým ovocem, kořeněným sirupem a sorbetem z maracuji. Vše doplněno mimořádnými víny od jednotlivých Champagne domů znamenalo nezapomenutelný zážitek.

Grand Jour de Champagne i letos doprovodilo několik řízených degustací, jednou z tradičně velmi populárních je „Humr, ústřice, kaviár a Champagne“ v pražském Oyster baru. Nezbývá než popřát organizátorům mnoho sil a dobrých nápadů při přípravě dalších ročníků a věřit, že se za rok u sklenek nejlepších bublin světa na Grand Jour de Champagne v Praze či Brně setkáme znovu.

Zveřejněno ve WINE & Degustation 12/2016-1/2017.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena