W-D > Články > Aktuality >

Hotel |Ryzlink

10.09.2018 |
Aktuality

Vinařství se rodina Fučíkova v Mikulově věnuje již desetiletí. Její nová historie se píše od roku 2013, kdy odkoupila část bývalého statku v Mikulově, na úpatí Svatého kopečku. "Vinohrady, víno a vše s tím spojené mám moc rád, proto jsem se rozhodl vrátit do Mikulova a zde nejen navázat na tatínkovu práci, ale i vybudovat nové, moderní vinařství," říká Petr Fučík.

V roce 2014 pak Vinařství Fučík v nových prostorách vyrobilo první víno. Od počátku byla nastolena filosofie produkovat pouze přírodní a originální vína vysoké kvality, v nichž najdete terroir, ve kterém byly hrozny zrozeny. "Jiná vína dělat nechceme, neděláme a dělat nebudeme. Kvalita vína je pro nás na prvním místě a upřednostňujeme ji před kvantitou," konstatuje Petr Fučík. Enolog Pavel Svoboda jej doplňuje: "My na víno nespěcháme. Velké víno nelze udělat rychle. Aby víno získalo vlastnosti, které od něho požadujeme, potřebuje čas. Proto nespěcháme a k zákazníkům se naše velká vína nedostávají na Martina, ale nejdříve devět měsíců od sběru hroznů, často ještě později."

Základ dobrého vína tvoří vždy vyzrálé a zdravé hrozny. Vinařství Fučík pro bílá vína používá hrozny z vlastních vinic z nejlepších vinařských tratí Mikulova. Víno tvoří s minimálními zásahy, vše ponechávají co nejvíce na přírodě. Po prvním stočení již do vína prakticky nezasahují a víno nechávají ležet na jemných kalech s jeho občasným promícháváním. Již první ročník přinesl Vinařství Fučík velký úspěch, když Ryzlink rýnský získal titul absolutního šampiona Krále vín 2016. "Naše vína děláme převážně suchá, tohle bylo paradoxně naše jediné polosladké víno ročníku 2014. Ale ročník 2014 byl specifický, poměr kyselin a cukrů byl u tohoto vína takový, že bylo výzvou jej vyrobit jako polosladké," říká enolog Pavel Svoboda. Ryzlink rýnský 2014 byl vysoce bodovaný i na AWC Vienna a dostal se i do Salonu vín 2016. I v následujícím Salonu vín 2017 se pak víno z Vinařství Fučík dostalo mezi stovku nejlepších vín ČR, a to konkrétně suché Chardonnay 2015. V roce 2016 Vinařství Fučík zahájilo ve svém areálu rekonstrukci bývalé sýpky a mlékárny na Hotel Ryzlink. Již při příjezdu návštěvníky ohromí unikátní poloha Hotelu Ryzlink s dechberoucím výhledem na dominantu Mikulova - Svatý kopeček. Architektonické studio Létající inženýři vhodně zakomponovalo staré původní trámy, cihly a jiné materiály do moderního designového stylu tohoto hotelu. "Cílem bylo zachovat genius loci daného místa," říká architekt Tomáš Havlíček, což se mu skutečně povedlo. Jeho dílo citlivě doplnil umělecký restaurátor Petr Procházka, který z prken a trámů, které na stavbě již neměly použití, vyrobil většinu nábytku. "Spousta lidí se mě ptá, jak jsem docílil úžasné povrchové struktury stolů, jež se nachází v degustačním sklepě a na terase Hotelu Ryzlink. Já jim se smíchem odpovídám, že za to může obilí, které minimálně sto let vyčesávalo tato prkna, která původně byla na podlaze obilné sýpky v areálu tohoto statku."

Hotel Ryzlink je vinařským hotelem, a proto Vás víno bude provázet na každém kroku. Všechny pokoje jsou pojmenovány dle jednotlivých odrůd vinné révy. Při příjezdu do hotelu hosty vítá welcome drink z nejlepších vín Vinařství Fučík a na pokoji je pro hosty připravena zdarma láhev vína Vinařství Fučík jako pozornost. Místo obvyklé ledničky je pak každý pokoj vybaven vinotékou s dobře nachlazenými víny. Chloubou Hotelu Ryzlink je velký pozemek a na něm budovaný vinařský naučný park, kde najdete na informačních tabulích představeny jednotlivé odrůdy vinné révy, a to jak odrůdy klasické, tak odrůdy starobylé či cizokrajné. Část vinařského parku pak bude věnována i různým typům řezu révy a jejího vedení. Hotel Ryzlink a Vinařství Fučík se snaží vytvářet pro své hosty i zážitkové vinařské pobyty, jakým je například exkluzivní balíček "Vinobraní 2018". Hosté Hotelu Ryzlink v jeho rámci zažijí sběr hroznů, prohlédnou si, jak se hrozny zpracovávají, jaké zařízení a technologie se pro výrobu vín používají a je pro ně připraveno i několik speciálních degustací. Hotel Ryzlink nabízí tři druhy pokojů, pokoje Classic - krásné dvoulůžkové pokoje vybavené moderním nábytkem v pastelových barvách evokujících barvy vína či květů typických pro Mikulovsko, pokoje Exclusive - prostorné dvoupokojové apartmány vybavené masivním dřevěným nábytkem ze starých trámů, ručně vyráběným na míru uměleckým restaurátorem, které nabízí pohodlné ubytování až čtyř osob, a pokoje Diamond - nádherné podkrovní pokoje opět vybavené masivním dřevěným nábytkem ze starých trámů. Tyto pokoje jsou vybaveny klimatizací a nabízí pohodlné ubytování až pro čtyři osoby. Součástí Hotelu Ryzlink je krásný degustační sklep, ve kterém je možno absolvovat některou z celé řady degustací, jež nabízí Vinařství Fučík. Kromě klasických degustací 6 či 12 vzorků zde můžete zkusit i vertikální degustaci vín z jejich špičkových odrůd Ryzlinku vlašského či Chardonnay, zajímavá bude určitě i vertikální degustace nejlepších červených vín Vinařství Fučík. Víno sice nejlépe chutná v autentické atmosféře vinného sklepa, pokud se však návštěvníkům nebude chtít opustit úchvatný výhled na Svatý kopeček, může degustace proběhnout i na terase Hotelu Ryzlink.

Kromě privátní klientely je Hotel Ryzlink připraven plnit přání i firemní klientele. Pokud firma plánuje uspořádat teambuilding, večírek nebo pro své klienty prezentaci, kde hodlá představit svou firmu nebo nový produkt, je na správném místě. "Náš konferenční sál, terasa a vinný degustační sklep pojmou až 150 hostů, doporučujeme využít i krásné venkovní prostory vinařského parku a spojit genius loci daného místa s výjimečností firmy či jejího produktu," říká ředitel Hotelu Ryzlink Tomáš Moravec. Všechna vína z Vinařství Fučík můžete také ochutnat ve stylovém Grill & Tapas baru na venkovní terase Hotelu Ryzlink, všechna vína jsou dokonce rozlévána po skleničce. K výbornému vínu patří něco lahodného k zakousnutí. V Grill & Tapas baru si můžete vychutnat speciality z grilu ve spojení s výhledem na nádherný západ slunce rozehrávající do růžova siluetu Svatého kopečku. V nabídce jsou grilovaná masa v různých marinádách, sezónní speciality, ryby a také grilovaná zelenina i ovoce z vlastních zdrojů. Pokud si z grilu nevyberete, doporučí vám v Hotelu Ryzlink k vínu "moravské" tapas, které si buď vyrábí sami, nebo jim je dodávají lokální malí dodavatelé. Doporučují zejména domácí paštiky, škvarkové pomazánky, vinnou klobásu stvořenou z Rulandského šedého ročníku 2016 nebo masové "charcuterie" od řezníka Hakaly.

Foto: Pavel Vítek

Zveřejněno ve Wine & Degustation 9/2018


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI