W-D > Články > Aktuality >

Mistrovství Evropy sommelierů 2017

14.06.2017 |
Aktuality

V květnu se v Rakousku konalo Mistrovství Evropy sommelierů, na kterém se sešli kandidáti z 34 zemí Starého kontinentu. Navíc se klání zúčastnili i reprezentanti Jihoafrické republiky, Maroka a Mauricia.

Podle slov prezidentky Sommelier Union Austria Annemarie Foidl byl letošní ročník z pohledu náročnosti testů a úkolů jedním z nejtěžších, ale také jedním z nejsledovanějších v celé historii. Na sociálních sítích, v on-line streamech a dalších odkazech na internetu překročila sledovanost této soutěže přes patnáct milionů uživatelů!

Základní část soutěže začala 9. května a účastníci museli zvládnout náročný písemný test složený z otázek na vína, destiláty a další nápoje podávané v gastronomii, vinařské regiony a oblasti celého světa, včetně enologie a ampelografie. Pro úspěšné zvládnutí teoretické části bylo zapotřebí opravdu hlubokých znalostí z mnoha oborů. Dalším úkolem byly již praktické dovednosti sommeliera – degustace slepých vzorků vína a destilátů, servis vína a snoubení pokrmů a nápojů.

Na základě výsledků ze základního kola mohlo postoupit 12 soutěžících do semifinále, kde je čekala další degustace anonymních vzorků, podávání šumivého a dekantace červeného vína a snoubení pokrmů a nápojů.  Netrpělivě jsme očekávali, zdali se náš kandidát zařadí do této prestižní skupiny nejlepších evropských sommelierů. Po večeři v klášteře Stift Klosterneuburg se začala číst čísla soutěžících a každý postupující pak řekl své jméno a zemi, kterou reprezentuje. Kolem deváté hodiny večerní se v starobylých klenbách kláštera konečně ozvalo – Jakub Přibyl, Czech Republic!!!

Kromě Jakuba postoupili i reprezentanti Dánska, Francie, Řecka, Irska, Lotyšska, Polska, Rumunska, Ruska, Velké Británie, Švédska a Švýcarska. Po dalších náročných disciplínách měli být z této skupiny vyhlášeni tři finalisté, ale vzhledem k rovnosti bodů se na finálovém pódiu utkali nakonec čtyři kandidáti – zástupci Lotyšska, Rumunska, Polska a Francie.

V hlavním městě Rakouska, Vídni, nedaleko slavného barokního zámku Schönbrunn, se uskutečnilo veřejné finále, na které dorazilo přes pět set hostů. Finalisté museli před zraky diváků a odborné poroty, kde pravidelně zasedá i Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR, plnit další úkoly, které představují vrcholné umění sommelierů. Po náročných praktických disciplínách týkajících se podávání vín, degustace a poznávání významných osobností vinařského světa byly krátce po půlnoci z 11 na 12. května oznámeny jména nejlepších sommelierů Evropy – 1. místo Raimonds Tomson (Lotyšsko), 2. místo Piotr Pietras (Polsko), 3. místo Julia Scavo (Rumunsko) a David Biraud (Francie). Vítězství reprezentanta Lotyšska, tedy země, kde je tradice výroby vína poměrně nízká, je možná překvapující, ale rozhodně v historii ne ojedinělé. Od roku 1988, kdy se evropští sommelieři utkali na svém šampionátu poprvé, zvítězili kromě tradičních zemí jako Francie, Itálie či Německo také „nevinařské“ státy – Švédsko, Norsko, Velká Británie, či dokonce Turecko.  

Jakub Přibyl si ke svému mimořádnému výkonu a historickému úspěchu na tomto silně obsazeném mistrovství, kdy rozhodují velmi nepatrné bodové rozdíly, rozhodně zaslouží velkou gratulaci. Určitě budeme držet palce na dalších kláních, ať už Mistrovství světa v roce 2019 či za tři roky na dalším Mistrovství Evropy.

Zveřejněno ve WINE & Degustation 6/17.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena