Nejlepším českým sommelierem roku 2017 |je Kamil Prokeš

15.11.2017 |
Aktuality

Vítězem jubilejního, 20. ročníku BOHEMIA SEKT Trophée se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. V soutěži, jejíž slavnostní finále se uskutečnilo v pražském Rudolfinu, se mu mezi dvacítkou kolegů dařilo nejlépe jak ve znalostních, tak v praktických disciplínách. Ty zahrnovaly například obsluhu hostů imaginární restaurace v podání herečky Ani Geislerové a režiséra Jana Hřebejka. Na stříbrné příčce se umístil David Král z BOHEMIA SEKTU a třetí místo patří Libuši Vrbové z vinařství U Vrbů.

„Na BOHEMIA SEKT Trophée jsem soutěžil potřetí, v minulých letech jsem vždy skončil v semifinále. Na soutěž jsem se připravoval celý rok a dostat se do finále pro mne byl dosavadní vrchol, taková meta,“ říká nejlepší český sommelier Kamil Prokeš. S tímto náročným povoláním má bohaté zkušenosti, již během studia působil jako sommelier v Národním salonu vín ve Valticích a později ve známých moravských vinařstvích Réva Rakvice a Vinselekt Michlovský. V roce 2007 s bratrem založili vinařství Proqin a před dvěma lety založil své vlastní rodinné vinařství.

Druhé místo patří Davidu Královi z BOHEMIA SEKTU, který získal titul Sommelier ČR v letech 2015 a 2016. Do finále soutěže se po dlouhé době dostala žena, Libuše Vrbová z vinařství U Vrbů v Hustopečích, která se umístila třetí. „Byla jsem hodně nervózní, ale snažila jsem si to užít, protože je to krásná soutěž. Zúčastnila jsem se teprve podruhé, vůbec jsem s tím nepočítala. Jsem převážně vinařka, takže znalosti o zahraničních vínech získávám studiem a v rámci cestování,“ komentovala svou účast po vyhlášení vítězů.

Sommelieři museli v průběhu soutěže zvládnout znalostní kvíz, slepou degustaci, verbální identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení pokrmu. Tři soutěžící, kteří postoupili do večerního finále v Rudolfinu, museli navíc předvést i komunikaci s hosty a také náročnou disciplínu snoubení vín s pokrmy dané oblasti.

„Jubilejní, 20. ročník soutěže potvrdil stoupající úroveň znalostí sommelierů, velmi potěšující zprávou je, že se do finále opět probojovala sommelierka. Všichni soutěžící včetně finalistů předvedli úžasný výkon v honosných prostorách Dvořákovy síně Rudolfina,“ hodnotí letošní finále Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR.

V mezinárodní porotě zasedl také velký propagátor sommelierství v Asii a prezident Asociace sommelierů v Singapuru, Tommy Lam, či viceprezident Mezinárodní asociace sommelierů a prezident Asociace sommelierů Belgie, William Pato Wouters. Právě v Belgii se bude v roce 2019 konat Mistrovství světa v sommelierství. „Vyrobit víno je nádherná, ale náročná práce. Trvá i několik let, než se víno od hroznů na vinici dostane až na stůl k zákazníkovi. A potom výsledek může zkazit třeba jen špatně vybraná sklenice nebo přehlédnutá vada korku. Už dvacet let soutěží o nejlepšího sommeliera Česka podporujeme rozvoj této profese. Je pro nás hodně důležité, aby bylo víno hostům servírováno co nejlépe, jsem proto rád, že během této doby získala soutěž své renomé a čeští sommelieři jsou srovnatelní s evropskou špičkou,“ okomentoval základní myšlenku soutěže Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, která je hlavním partnerem soutěže.

Vítěz získal putovní pohár, vyrobený sklárnou Moser, finanční odměnu 20 000 Kč a dary od partnerů, včetně pozvánky na mezinárodní sommelierský šampionát do Číny v říjnu roku 2018. Více informací na
www.trophee.cz.

Zveřejněno ve WINE & Degustation 11/2017. 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht, WINE & Degustation, Exclusive, Caravan.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI