W-D > Články > Aktuality >

Polsko |nová vinařská země Evropy

19.01.2024 |
Aktuality

Země, která leží převážně nad 50. rovnoběžkou a v minulosti byla známá spíše díky destilátům, se může stále zdát spíše nepravděpodobným zdrojem kvalitních vín. Přesto se zde dnes nachází asi 400 vinařství, která ročně vyrobí více než 2 miliony láhví vína. Na místním trhu se polská vína stala všudypřítomná, od supermarketů a čerpacích stanic až po místa na vinných lístcích restaurací oceněných michelinskými hvězdami. A některá vína se i vyváží.

Polsko se dostalo k výrobě vína později než Dánsko, Belgie nebo Nizozemsko, tedy země, které jsou dnes rovněž zařazeny do evropské vinařské zóny A, ale nyní má mnohem více hektarů a vinařství a zaostává pouze za Velkou Británií. Ve skutečnosti má Polsko oproti ostatním severoevropským producentům několik výhod. Ačkoli je jeho klima chladnější než v Anglii, vinice jsou soustředěny nejen na jihu, a dokonce i pobřeží Baltského moře u Štětína se ukázalo jako životaschopné pro pěstování révy vinné. Ceny půdy a výrobní náklady jsou výrazně nižší než v západních zemích. I přes investiční náklady a nízké výnosy způsobené chladným klimatem se větším vinařstvím podařilo zajistit si umístění v supermarketech za relativně nízké ceny, což zpřístupnilo místní vína širší veřejnosti. V Polsku najdete mnohem širší paletu odrůda stylů vín než v Belgii nebo Anglii, a proto se v Polsku vyrábí mnohem více vín obecně. Vinice se dnes nacházejí ve všech šestnácti polských správních oblastech (vojvodstvích). Hlavními regiony jsou Dolní Slezsko, Lubušsko, Velkopolsko, Malopolsko, Mazovsko, Opolské Slezsko, Podlesí, Podkarpatsko a Pomořansko. Stejně jako ve většině ostatních vinařských velmocí Starého světa i v Polsku stále přežívá mnoho tradičních odrůd révy vinné, které se dokonale hodí pro místní viniční tratě. Nejoblíbenějšími odrůdami pro výrobu červeného vína jsou Regent, Rondo, Rulandské modré, Maréchal Foch, Cabernet Cortis, Tryumf Alzacji, Cascade a Dornfelder. Pro výrobu bílého vína se nejčastěji používají odrůdy Solaris, Ryzlink rýnský, Seyval Blanc, Rulandské šedé, Johanniter, Jutrzenka, Hibernal, Aurora, Bianka nebo Tramín.

Kromě stále lepších a lepších vín je Polsko také atraktivní destinací z hlediska památek, kultury a historie a v posledních letech se tak profiluje jako země, která dokáže nabídnout turistům široké a komplexní vyžití z hlediska vinné, gastronomické a kulturní turistiky v jednom. V příštím roce se proto můžete v časopise WINE & Degustation těšit i na zajímavé reportáže a tipy na cesty za vínem do Polska.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena