W-D > Články > Aktuality >

Rumunské víno se vrací |bohaté, rozmanité, neobjevené

05.01.2024 |
Aktuality

Rumunsko je zemí s více než 4 000 let dlouhou tradicí výroby vína, jehož kvalita a vysoká úroveň zpracování se postupně dostávají do povědomí i v České republice. V listopadu 2023 byla v Praze představena špičková rumunská vinařství na dvou degustačních akcích pořádaných na rumunském velvyslanectví v Praze a v hotelu Mozart pod záštitou pana Michala Šetky a za podpory týmu časopisu WINE & Degustation.

Při těchto příležitostech měli návštěvníci možnost osobně se setkat s vinaři a výrobci z podniků, které se nacházejí v nejlepších vinařských oblastech Rumunska. Jmenovitě se jednalo o vinařství CH. Pietrosaratii, Domeniile Sahateni, Vitis Metamorfosis, pocházející z proslulé vinařské oblasti Dealu Mare, která je  nazývána „zemí červených vín“. Dealu Mare tvoří součást regionu Muntenia, známého pro své teplé a suché mikroklima s poměrně dlouhými podzimy, které napomáhají pomalému a důkladnému dozrávání hroznů.

Rumunsko ovšem nabízí i další zajímavé vinařské oblasti s jejich specifickou a nezaměnitelnou chutí vín. Ať už se jedná o oblast Transylvánie (Amb Wine Company), Oltenie (vinařství Carl Reh Winery), nebo  Moldavska (vinařství Vinicola Averesti 2020), Dobrudži (Ostrovit) a Dunajských teras (Domeniile Dropia).

Všechna uvedená vinařství byla prezentována na zmiňovaných degustačních akcích. V neposlední řadě zde bylo možné ochutnat také vinné destiláty vyráběné společností Alexandrion Saber Distilleries 1789. Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno OIV dnes řadí Rumunsko mezi šest nejdůležitějších vinařských zemí v EU, pokud jde o plochu vinic a produkci vína. Rumunská vína, z nichž většina patří do jakostní skupiny DOC a IGP, se stávají na mezinárodním trhu s vínem stále známějšími. Konzumenti vysoce oceňují především autochtonní odrůdy Fetească Neagră, Fetească Regală, Fetească Albă, Tamâioasă Românească, Băbească Neagră, Busuioacă a Zghihară nebo mezinárodní odrůdy Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Riesling, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel.

Rumunské víno je zpět. Od roku 2024 se můžete se těšit na další nabídku výjimečných chuťově  nezaměnitelných rumunských vín na českém trhu. 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena