W-D > Články > Aktuality >

THAYA |Vinařství roku 2023

11.03.2024 |
Aktuality

Vytrvat a nevzdávat se platí ve vinařství po dnešku více než kdy dřív. Důkazem je THAYA vinařství, které svou čtvrtou účast v prestižní oborové soutěži Vinařství roku 2023 a Umění vína proměnilo v triumf. Stalo se tak čtrnáctým absolutním vítězem a nejlepším vinařstvím loňského roku, když zároveň zvítězilo i v kategorii „Střední vinařství“. Mezi malými vinařstvími uspělo vinařství Válka a mezi velkými vinařství Štěpán Maňák.

THAYA vinařství sídlí v obci Havraníky nedaleko Znojma, kde si vybudovalo moderní areál. Jeho základní filozofií je respekt k přírodě a úcta k regionu, což koneckonců potvrzuje i název vinařství, který v němčině znamená řeku Dyji. Poprvé se vinařství soutěže zúčastnilo v roce 2020, v roce 2021 se jejich hlavní enolog Ing. Jakub Smrčka stal „Enologem roku“, v roce 2022 vinařství vyhrálo kategorii středních vinařství, aby teď dosáhlo na titul nejvyšší, tedy se stalo vinařstvím roku a zároveň, stejně jako v loňském roce, vítězem kategorie „Střední vinařství“.

„Vedeme vinařství s respektem k přírodě, s důrazem na kvalitní surovinu, tedy hrozen, a s úctou k regionu  a toto je další důkaz, že to děláme dobře. Budeme v tom takto nadále pokračovat, určitě nechceme usnout na vavřínech, protože konkurence, což jsou ale vlastně kamarádi z ostatních vinařství, je obrovsky silná. Celý náš obor letí raketovým tempem kupředu,“ sdělil Ing. Jakub Smrčka, enolog THAYA vinařství. „Jsem také rád, jak výraznou stopu v letošním ročníku soutěže zanechalo Znojemsko i díky ocenění pana Vajčnera, u kterého jsem ve společnosti ZNOVÍN ZNOJMO svou kariéru začínal. Znojemsko bylo zpočátku možná trochu takové ospalé, ale teď turisticky i vinařsky ohromně roste a má obrovský potenciál do budoucna,“ dodal.

Kategorii „Malé vinařství“ ovládlo vinařství Válka, nejstarší bio rodinné vinařství na Moravě, sídlící v Nosislavi nedaleko Hustopečí. V kategorii „Velké vinařství“ pak získalo prvenství vinařství Štěpán Maňák z Žádovic na Hodonínsku. Také rodinné vinařství, které ale na Slovácku vyrostlo ve velké a úspěšné vinařství, jež nedávno otevřelo moderní reprezentační prostory.

Kromě absolutního vítěze byla už tradičně pod vedením moderátora Marka Ebena v prostorách hvězdárny a planetária v Brně vyhlášena i další ocenění. Cena „LOMAX Enolog roku 2023“ – cena mladému vinaři, enologovi do 40 let byla udělena Karlu Novotnému ze stejnojmenného vinařství, který zároveň působí jako enolog ve vinařství Štěpán Maňák. „Cenu prof. Viléma Krause, CSc.“ pro významnou vinařskou osobnost za její celoživotní přínos v oboru vinohradnictví nebo vinařství dostal Ing. Pavel Vajčner, jenž třicet let zastával pozici ředitele vinařství ZNOVÍN ZNOJMO, jednoho z největších a nejúspěšnějších vinařství na Znojemsku. „Cenu studentů Zahradnické fakulty MENDELU“ získává malé butikové vinařství Horák z obce Vrbice na Velkopavlovicku. A cenu za „Počin roku 2023“ si vysloužil spolek vinařů Dunajovské kopce za příkladnou spolkovou činnostv oblasti rozvoje vinohradnictví, vinařství a obchodu s vínem spočívající v neustálém hledání nových kreativních forem vzájemné spolupráce a propagace místního produktu na úrovni všech členů rozličných velikostí i tržního významu.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena