Titul Junior Sommelier Moravy |míří i letos na Slovensko

10.01.2018 |
Aktuality

Letošní pátý ročník soutěže Junior Sommelier Moravy, která se konala v Louckém klášteře ve Znojmě, zná své vítěze. Mezi 17 soutěžícími z 8 škol kraloval Erik Dorušinec ze slovenské Trnavy. „Soutěž měla letos opět vysokou úroveň a soutěžící museli prokázat velké znalosti o víně a o všem, co k němu patří – od vinohradnictví přes výrobu vína, marketing až po snoubení s gastronomií, které je, řekl bych, pro sommeliera dnes zcela zásadní. Zkrátka naši mladí sommelieři ukázali, že má toto odvětví u nás opravdu úroveň,“ neskrývá svou spokojenost ředitel soutěže František Koudela. Soutěžní disciplíny byly opravdu náročné, neboť cílem je obsáhnout celkově profesi sommeliera. Nechybí proto písemný test, degustace či servis červeného vína včetně dekantace. Ve finále, kam se probojují čtyři nejlepší, na soutěžící čekal servis sektu, oprava vinné karty a doporučení vín k menu. Vrcholem finálového představení soutěžících byla prezentace vylosované vinařské podoblasti a přiřazení a představení jednoho VOC (vína originální certifikace). „Nesmíme zapomenout na to, že sommelier je svým způsobem i diplomat, psycholog, je ve všech ohledech taktní a diskrétní, na druhou stranu ale musí být komunikativní,“ dodává Koudela.


Nejlepší výkon ze soutěžících předvedl Erik Dorušinec ze  Súkromné SOŠ Gos-SK v Trnavě, druhá skončila Anna Hrazdilová z Masarykovy univerzity a třetí místo obsadila Barbora Nixová ze SOU a SOŠ SČMSD Přímětická ve Znojmě.

Nutno podotknout, že se soutěžící předvedli před naprostou sommelierskou špičkou: v porotě totiž zasedli Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR, Martin Marian, ředitel a majitel hotelu Galant a hotelu Regina, Tomáš Odermatt ze společnosti Bacchus Vins & Champagnes, a. s.,
Michal Šetka, šéfredaktor WINE & Degustation, Libor Nazarčuk, člen představenstva Asociace sommelierů ČR, a ředitel soutěže František Koudela.

Významnou část soutěže vyplnila exkurze pro soutěžící a jejich doprovod do Vinařství Trávníček & Kořínek v Hnanicích, jejíž součástí byla přednáška enologa a jednatele vinařství Petra Kořínka na téma výroby vína v sudech typu barrique. „Byl to určitě jedinečný zážitek pro sommeliery, pedagogy i porotu, neboť byl umocněný výtečnými víny a skvělým gastronomickým zážitkem. A právě o snoubení gastronomických zážitků jde v profesi sommeliera především,“ doplňuje Koudela.

Zveřejněno ve WINE & Degustation 12/17-1/18.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht, WINE & Degustation, Exclusive, Caravan.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI