Ve Vinařství Vajbar se mlsá čokoláda
Vinařství Vajbar rozšiřuje nabídku svých produktů a navíc je vzájemně kombinuje. Za účelem rozšíření chuťových zážitků se vinařství rozhodlo napárovat svá vína s vybranými plantážními čokoládami, které jsou prakticky vytvarované tak, aby je bylo možné zavěsit na vinnou sklenici. Aktuálně můžete vybírat ze tří druhů, které se odlišují barvou, procenty kakaa a exotickými názvy dle zemí. Bílou čokoládu zastupuje 26% Costa Rica, čokoláda s nezaměnitelnou krémovou chutí, ve které ucítíte máslo s mlékem a vanilku. Vinařství Vajbar ji doporučuje ochutnat v kombinaci s plným ovocným rosé se zbytkovým cukrem. Ideálně s jejich Merlot rosé 2015 ve výběru z hroznů. Pokud dáváte přednost spíše mléčné čokoládě, pak zvolte 43% Venezuelu s výraznou chutí karamelu, oříšků, másla a s delikátním vanilkovým aroma v závěru. V chuti kromě pražených oříšků ucítíte příjemnou sladkost po karamelu a vanilce, doplněnou o tóny kakaa. Vinařství doporučuje kombinovat tuto čokoládu s jahodou a s lehčími červenými víny, nebo naopak s plnými a sladšími víny bílými. Vhodná je například „vajbarská“ Pálava 2015 ve výběru z hroznů. Preferujete-li chuť hořké čokolády, pak jistě zvítězí 73% Vietnam. Zaujme ovocnými tóny, příjemnou kyselostí kakaa, citrónovým aroma, zemitostí a tabákovým kouřovým buketem. Čokoláda sedí k plným a hutným červeným vínům, ale překvapivé spojení vykazuje také s bílým vínem na barikovém sudu. Vynikne v kombinaci s Cabernetem Moravia 2015 v pozdním sběru právě od Vinařství Vajbar.
Zveřejněno ve WINE & Degustation 10/2016.
Partneři