W-D > Články > Aktuality >

Vinařství Trávníček a Kořínek v Hotelu Perla

25.05.2017 |
Aktuality

Rok 2016 přinesl Vinařství Trávníček a Kořínek mnoho nového. Vinařství se rozrostlo. K nositeli rodinné tradice a hlavnímu enologovi vinařství Petru Kořínkovi se naplno přidal Josef Trávníček a společně pracují na dalším rozvoji. Koncem roku navíc nastoupil na pozici ředitele vinařství zkušený sommelier a obchodník s vínem Richard Süss.

Těšit se tedy můžeme na mnoho novinek. Některá nová vína byla představena na degustaci v pražském Hotelu Perla. Zásadními připravovanými novinkami jsou ale moderní, v České republice unikátní multifunkční vinařský areál s veškerým zázemím včetně restaurace, degustačního sálu a ubytování s wellness či rozšíření plochy vinohradů o dalších 30 hektarů nových vinic v Podyjí. Očekávané je též rozšíření portfolia o novou řadu tradičních sektů, jíž se dočkáme za tři roky. Část rezervních vín na sekty jsem měl během své poslední návštěvy vinařství možnost ochutnat a je na co se těšit. Stejně tak to platí i pro nejvyšší řadu Apri, která bude, po roční pauze způsobené slabším ročníkem 2014, opět k dispozici v ročníku 2015.


Její uvedení na trh je očekáváno s příchodem letošního léta, proto byly na jarní degustaci v Hotelu Perla k dispozici vína řad Pozdravy z národního parku, VOC a Prémium. První jmenovaná, základní řada Vinařství Trávníček a Kořínek na pohled zaujme etiketami zdobenými zvířaty z Národního parku Podyjí. Jedná se o lehká vína s nižším obsahem alkoholu, příjemnou primární aromatikou a nezbytnou svěžestí. Zkrátka nekomplikovaná a příjemně pitelná vína pro každý den. Po svěžím Veltlínském zeleném 2015 a Ryzlinku vlašském stejného ročníku, jež spojovala téměř naprostá absence zbytkového cukru, jsem ochutnal aromatická vína Muškát moravský, Tramín červený a Müller Thurgau z ročníku 2016. Ta zaujala svou odrůdově typickou vůní a chutí, které se projevovaly spíše v jemných nuancích, což vína činilo velmi přístupnými a atraktivními. S Pozdravy z národního parku jsem se rozloučil čtyřmi vzorky růžových vín, mezi nimiž vynikalo především svěží a lehce pikantní Zweigeltrebe 2015 či elegantní a ovocné Rulandské modré 2016.

Následovaly tři vzorky řady VOC ročníku 2015, jež se spolu s řadou Prémium pyšní velmi originálními etiketami, vytvořenými technikou linorytu. Všechny spojovala rafinovaná elegance, příjemná svěžest a dlouhá dochuť. Veltlínské zelené bylo delikátní, s komplexní hebkou strukturou, doplněnou jemnou pikantností. Sauvignon potěšil svým jednoznačně starosvětským stylem snoubícím příjemně ovocnou strukturu s lehkou mineralitou. Ryzlink rýnský byl pak ze všech tří vzorků nejplnější, s dobrým poměrem cukru a kyselin. Do vín řady Prémium mě uvedl překvapivě plný Pinot Blanc, pozdní sběr 2015, s výrazně ovocným charakterem zralých citrusů a sadového ovoce a patrným dotekem dubu, způsobeným zráním 30% vína v barikových sudech. Následoval výrazně minerální Sauvignon, pozdní sběr 2015, jehož dobře strukturovaná ovocně svěží chuť je příjemně zakulacena zráním ve velkém dubovém sudu. Gastronomické a výborně zvládnuté víno, na které se vyplatí i pár let počkat. S degustací jsem se rozloučil vínem Chardonnay opět v pozdním sběru ročníku 2015. Jeho chuť byla plnější, kulatá a odrůdově typická, s líbivými tóny exotického ovoce a vyzrálých citrusů, doplněná o tón sladkého koření, způsobený zráním 45% vína v barikovém sudu.

Zveřejněno ve WINE & Degustation 5/2017.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI