Bessa Valley Winery |Bulharsko
Vinařství:
Vinařství hospodaří na 140 ha vinic. Pěstují odrůdy Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon a Petit Verdot. Sklep byl postaven v roce 2001 a je částečně zabudován ve skále. Vyrábí kolem 720 000 láhví ročně. Vína zrají v sudech z francouzského dubu a celková kapacita sklepa je 2 500 sudů. Vinobraní se provádí ručně, fermentace a macerace trvá kolem 30 dní.
Terroir:
Bessa Valey se nachází mezi pohořím Rodopy a řekou Marica na jihu Bulharska. Kontinentální klima je různorodé. Jsou tu velmi teplá léta a studené zimy. Půda je písčitá, s vysokým obsahem vápníku. Vápencová skála je 0,5 m pod povrchem půdy.
Majitelé:
Majitelem je Hrabě Stephan von Neipperg. Rodina Neipperg se zabývá pěstováním révy vinné a výrobou vína již 800 let. Vlastní také 6 vinařství ve Francii: Château Canon-la-Gaffelière (Saint-Émilion Grand Cru Classé), La Mondotte (Saint-Émilion), Château Clos de l’Oratoire (Saint-Émilion Grand Cru Classé), Château Peyreau (Saint-
-Émilion Grand Cru), Château d’Aiguilhe (Côtes de Castillon), Clos Marsalette (Pessac-Léognan). Hlavním akcionářem je Dr. Karl-Heinz Hauptmann, který pracoval pro Merrill Lynch a London Bankers Trust International. Od roku 1999 je hlavním konzultantem Bessa Valley Marc Dworkin.
Vína:
Víno Petit Enira – cuvée Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah a Petit Verdot, zraje v dubových sudech 10–12 měsíců. Víno Enira – cuvée Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah a Petit Verdot, zraje v dubových sudech 12 měsíců. Víno Enira Reserve – cuvée Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah a Petit Verdot je vyráběno klasickou francouzskou technologií a zraje v dubových sudech 18 měsíců.
Kontakt:
Prowine, s. r. o.
www.prowine.cz
tel.: 724253527, 728609573
Zveřejněno ve WINE & Degustation 3/2018.
Partneři