W-D > Články > Cesty za vínem >

BOŘETICE |Velkopavlovická vinařská podoblast

03.04.2024 |
Cesty za vínem

Putování po vinařských obcích Čech a Moravy tentokrát věnujeme důležité vinařské obci ležící v srdci Velkopavlovické vinařské podoblasti. Bořetice jsou určitě jedním z důležitých míst na vinařské mapě České republiky, kde se každoročně vyrábí špičková moravská vína. Vzhledem ke zdejšímu terroir tu podmínky přejí spíše modrým odrůdám, bílá vína ale určitě nezůstávají pozadu. Místní krajině dominuje Kraví hora,  která nabízí úžasné výhledy do okolních vinic s řadou turistických či cyklistických stezek. Pojďme si tedy tuto „vínem políbenou“ obec představit.

První písemná zmínka o Bořeticích pochází z roku 1222, kdy je ve vsi Poratiz jmenován dědičný rychtář Wido – Vít. V roce 1341 se část vesnice dostala do majetku významného moravského rodu pánů z Kunštátu. Po celé řadě dědických změn v držení vsi získal zboží v roce 1617 Zdeněk Žampach z Potenštejna. Tím byla obec spojena s hodonínským velkostatkem, jehož osud sdílela až do zániku patrimoniální správy v roce 1848. Po zřízení okresů patřily Bořetice v letech 1850–1938 k politickému i  soudnímu okresu hustopečskému, v letech 1938–1942 k oddělením okresů Brno-Židlochovice a Klobouky, v letech 1942–1945 k politickému okresu Hodonín, poté opět k okresu Hustopeče a od roku 1960 jsou součástí okresu Břeclav. V soudní správě podléhala obec soudním okresům Hustopeče (1850–1938), Klobouky (1938–1945) a znovu Hustopeče (1945–1949).

Historickými památkami jsou kostel svaté Anny, průčelí brány u vchodu na hřbitov a dvě kapličky. Dnes je obec zrekonstruována, náves i kulturní dům tvoří úhledné prostranství, kde se odehrávají folklórní i jiné akce. Vesnice také žije bohatým společenským a kulturním životem. Jsou pořádány plesy, výstavy vín, zarážení hory, svěcení mladého vína, jarmark, koncerty a další. Největší kulturní akcí jsou třídenní krojové hody, které tradičně začínají první neděli v srpnu. Do krojů se obléká více než 20 párů mládeže. Bořetice leží v mírně zvlněné krajině na úpatí Ždánického lesa. Protéká tudy říčka Trkmanka, místně zvaná Svodnica. Nejproslulejší lokalitou je Kraví hora, kde se nad početnou řadou vinných sklepů zvedají kopce  rodných vinohradů. Známá je i přírodní rezervace Zázmoníky se vzácným včelníkem rakouským a jinými chráněnými druhy rostlin.

Celý článek Václava Tichoně , včetně doporučení na vína z vinařství z této oblasti najdete ve vydání WINE & Degustation 3/2024, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena