W-D > Články > Cesty za vínem >

Hotel Galant |Zážitky v objetí vína

30.07.2016 |
Cesty za vínem

Máte-li chuť strávit dovolenou či její část v České republice, pak není v souvislosti s vínem příznivější místo, než je Mikulov, „Mekka“ vinné kultury na jižní Moravě. Pokud se tak rozhodnete a budete chtít svůj pobyt povýšit na nevšední zážitek v obklopení rozmanitých a profesionálních hotelových služeb, pak zvolte hotel Galant. Místo s geniem loci a unikátním výhledem na nejstarší křížovou cestu na sever od Alp, směřující na Svatý kopeček. 

Na místě dnešního hotelu stála původně textilní fabrika Galant, pobočka prostějovské Galy, odtud je také odvozeno jeho pojmenování. Na začátku byl pro členitý objekt jiný záměr. Majitelé jeho část přebudovali na vinařství a až v návaznosti na to začali uvažovat o zřízení hotelových služeb. Hotel tak funguje od roku 2008, kdy začínal s nabídkou sedmnácti pokojů. Postupně se číslo vyšplhalo až na 132 v kategoriích standard, economy a deluxe. Galant je příkladem koexistence hotelu a vinařství, jehož fungování mohou hosté sledovat přímo z hotelových chodeb. Zpracování hroznů probíhá gravitační metodou. Jednotlivé technologické stupně tak lze sledovat dokonce ve třech podlažích hotelu. Víno je nedílnou součástí Galantu ať už v podobě révy, kterou je objekt obklopen, dekorací v jeho chodbách, výrobnou zasazenou do srdce hotelu, nebo nabídkou ve vinné kartě v hotelové restauraci, hospodě či vinném sklepě. 

Pitoreskní restaurace je otevřena hotelovým hostům i běžné veřejnosti, takže v případě, že byste Mikulovem jen projížděli, jistě stojí za samostatnou návštěvu. Ať už kvůli malebným výhledům, nebo výjimečné gastronomii, díky které je Galant dlouhodobě vyhlášený. Ochutnáte zde českou a moravskou kuchyni v moderním pojetí, která vychází z lokálních a sezónních surovin. Víkendy bývají často tematicky zaměřené, v letních měsících jsou to např. jahodové či meruňkové hody, ale také oblíbené grilování. Z vinné karty lze vybírat až z dvaceti druhů vín vinařství Galant, mezi které patří typické mikulovské odrůdy, zejména vyhlášené „ryzlinky“, Pálava či Sauvignon. Vinařství vyrábí také vlastní sekty či rosé ze Svatovařineckého a červená vína z odrůd Frankovka a Cabernet Sauvignon. Bílá vína můžete porovnat např. s těmi ze sousedního Weinviertelu, která také naleznete v nabídce vinné karty. Vína z produkce Galantu si lze zároveň zakoupit s sebou domů – jak po kusech, tak v dárkových sadách. Na hotelové recepci je jejich cena nejvýhodnější. Mezi atraktivity na nápojovém lístku patří jistě pivo Galant, které se v prostorech pod restaurací přímo vyrábí.

Samozřejmou součástí vinařství je také vinný sklep, který má vstup přímo z hotelu či zahrady, takže jej lze pronajmout i bez nutnosti ubytování v hotelu. Pojme až 250 lidí, pro které je personál hotelu připraven zajistit catering „na míru“ či cimbálovou muziku. 

K dalším hotelovým službám patří wellness, který je situován do nejvyššího patra, a majitelé pro některé z procedur nápaditě využili střechu hotelu. Z bazénu se vám tak naskytne nevšední výhled na Svatý kopeček a z venkovních vířivek na mikulovský zámek, obklopený všudypřítomnými vinicemi. Nejen v chladných měsících přijdou vhod sauna či pára. Do budoucna hotelový tým připravuje i vinné terapie, jako například perličkové koupele s využitím CO2 zachyceného při kvašení vína, koupele v matolině či vinnou kosmetiku a oleje. Wellness hotel je svou všestranností vhodný jak pro romantické pobyty, tak – vzhledem ke své velké kapacitě – pro tuzemské či mezinárodní konference s jakoukoli technickou náročností. Do devíti salonků, které jsou tematicky pojmenovány po tradičních místních odrůdách, se vejde až 800 účastníků. Největší z nich – Aurelius – nabízí 400 míst, v případě divadelního uspořádání až 500. Zajímavostí je, že do něj může v případě potřeby nacouvat i osobní vůz. Mezi další připravované aktivity patří nová vinárna, která se otevře na podzim a kde bude každý páteční a sobotní večer hrát cimbálová hudba – jak pro hotelové hosty, tak pro kolemjdoucí „milovníky vína“.  

Hotel Galant díky neotřelým postupům při úsporném nakládání s energiemi uspěl v prestižní soutěži E.ON Energy Globe Award o ekologického Oscara, kde zvítězil jak ve své kategorii „Firma“, tak jako celkový vítěz tuzemského finále ročníku 2013. Energetický projekt porotu nadchnul díky zařazení kogeneračních jednotek, solárních panelů, přesunu tepelných energií v celém komplexu hotelu pomocí sedmi výkonných tepelných čerpadel, získávání tepla a jímání CO2 z kvasícího moštu při výrobě vína, akumulaci přebytečné energie v nádržích o celkovém objemu 500 tisíc litrů a v neposlední řadě také díky zadržování dešťové vody ze střech v nádrži pod parkovištěm za účelem zavlažování hotelové zahrady. Galant uspěl se svým projektem efektivního a vícenásobného využívání „jednou vyrobené energie“ nejen v České republice, ale i v celosvětovém finále vyhlášeném na jaře 2015 v Teheránu, kde se dostal mezi tři nejlepší projekty.

Veřejné prostory čtyřhvězdičkového hotelu zpříjemňují všudypřítomné obrazy od Rudolfa Mejsnara, které jsou zároveň součástí prodejní galerie. Interiéry noblesně doplňují originální lustry z českého skla.

Zveřejněno ve WINE & Degustation 7-8/2016.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI