W-D > Články > Cesty za vínem >

KOBYLÍ |čtvrtá největší vinařská obce Velkopavlovické podoblasti

02.11.2023 |
Cesty za vínem

Kobylí je čtvrtou největší vinařskou obcí Velkopavlovické podoblasti a desátou největší vinařskou obcí České republiky. Kromě skvělých vín a zajímavých vinařství obec proslavila zejména v posledních letech spirálová rozhledna na Kobylím vrchu s názvem „Stezka nad vinohrady“, která je skvělou ukázkou toho, že i zdánlivě jednoduchá architektonická díla ve vinicích mohou být velkým lákadlem a velmi dobrou reklamou pro zdejší víno a vinohrady.

Území obce bylo osídleno již v období neolitu, což dokládají pozůstatky rondelu prehistorické kultovní stavby. Svědectví o tom podává celá řada archeologických nálezů. Rozlehlá vodní plocha kobylského jezera, zvlněná krajina a příjemné klima poskytovaly ideální podmínky pro život. Na úsvitu historické doby, tj. na sklonku 11. století, bylo okolí Kobylí relativně dosti osídleno. Svědčí o tom jména obcí a četné vykopávky. Celé území bylo původně knížecí, ale knížata dávala jeho části výsluhou velmožům.

Vůbec první písemnou zmínku o Kobylí, psáno jako „Cobile“, lze najít v darovací listině pána Bočka z Obřan (+1255) pro cisterciácký klášter ve Žďáru, potvrzené markrabětem Přemyslem Otakarem II. – podnět k založení klášterního dvora. Místní jméno je odvozeno od spojení kobylé či kobylí pole, což označovalo oboru na obci pro chov kobyl či plemenných klisen.

Celý článek Václava Tichoně z rubriky "z Čech a Moravy" včetně doporučení na vína z této oblasti najdete ve vydání WINE & Degustation 10/2023, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena