W-D > Články > Cesty za vínem >

LEDNICE |Mikulovská podoblast

26.01.2024 |
Cesty za vínem

V zimním dvojčísle časopisu se věnujeme Mikulovské podoblasti. Tentokrát se společně vydáme do malebné Lednice, která každoročně láká tisíce turistů svými památkami a přírodními krásami. Kromě zámku Lednice a Lednicko-valtického areálu tu ale sídlí i zajímavá vinařství, pojďme tedy, letos naposledy, vyrazit do tří z nich.

Obec Lednice má za sebou bohatou historii. Tento fakt byl ostatně v roce 1996 oceněn zápisem na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Poprvé se jméno Lednice v latinizující podobě Izgruobi (do roku 1945 Eisgrub) objevuje v písemných pramenech k roku 1222, kdy ji držel mocný rakouský rod Sirotků, kteří získali rozsáhlé statky na jihu Moravy od českého krále Přemysla Otakara I. Ti vedle Lednice a Nejdku drželi i hrad nad Klentnicí, který dali vystavět a pojmenovali ho po svém rodovém jménu Sirotčí hrad.

Na své statky Sirotkové (též Waisové anebo Orphani) přiváděli německé kolonisty a ti byli v prvních  desetiletích 13. století usazeni také v Lednici. Samo české jméno městečka je pravděpodobně odvozeno z němčiny a v písemných pramenech je ve tvaru „v Lednyczy“ poprvé doloženo v roce 1412. Někteří badatelé však naznačují i opačný postup, kdy německá podoba Eisgrub pochází z překladu původní české předlohy. V roce 1949 se Lednice stala součástí nově vzniklého politického okresu Břeclav, kam patří pochopitelně dodnes. V průběhu nedávných let došlo ještě k jedné významné správní změně, neboť v roce 1966 byla k Lednici připojena obec Nejdek a byla s ní spojena v jednu sídelně správní jednotku... 

Celý článek Václava Tichoně, včetně tipů na vína z vinařství ANNOVINO VINAŘSTVÍ LEDNICE, Eisgrub a Vinařství Hrozínek, najdete ve vydání WINE & Degustation 12/2023 - 1/2024, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena