W-D > Články > Cesty za vínem >

Mýty a legendy |ve světě vína

26.02.2024 |
Cesty za vínem

Příběh prodává. A přestože skvělé víno žádnou pohádku o dvanácti měsíčkách k sobě nepotřebuje, je pravda, že okolo spousty z nich nějaké povídačky kolují. My jsme se tentokráte rozhodli, že se o několik z nich s vámi podělíme, protože jsou zábavné i poučné. Navíc k nim vždy připojíme i lehkou osvětu v podobě krátkého hodnocení pravdivosti příběhu. Tak abyste vždy věděli, jak se věci mají, a nesedli na lep políčený kdejakou báchorkou. A i když tímto surovým a přímým světlem faktů možná trochu narušíme tajemnou romantičnost vinného světa, zůstane pouze na vás, kterou z verzí si vyberete a kterou z nich obohatíte publikum při degustaci či oslavě…

Jednoho dne v daleké Persii, zhruba před čtyřmi tisíci lety, plus mínus šest let, vládl král Džamšíd. Byl to král moudrý a bohatý, jak tomu vždy bývá. A jak bylo tehdy zvykem, nedílnou součástí jeho paláce byl i harém. Traduje se, že jedna z jeho dam od určité doby trpěla ukrutnými migrénami, které ji sužovaly natolik, že chtěla spáchat sebevraždu. Jednoho dne se jí naskytla možnost, jak tento čin bezbolestně vykonat. Bylo to v den, kdy při jedné z mnoha oslav v paláci sáhl král do hluboké mísy s hrozny, aby si nabral hrst, která ho osvěží. Jelikož však hrozny byly staršího data, udělalo se králi velmi rychle zle. Slavnost byla okamžitě ukončena a král s ukrutnými křečemi nechal svolat všechny z paláce, aby se jej pokusili zachránit. Jeho bolesti byly totiž tak velké, že si myslel, že byl otráven a přichází jeho poslední chvíle. Skoro z posledních sil vydal rozkaz onu otrávenou mísu s hrozny zničit. Toho se ihned chopila ona migrénami sužovaná ženština. Ne z horlivé snahy vyjít králi vstříc, ale s vidinou otrávení se. Proto mísu naklonila a veškerou tekutinu v míse vypila. Efekt se dostavil v podstatě ihned. Jen trochu jiný. Ženu nečekala bolestivá smrt, ale příjemné opojení ze zkvašené šťávy, které ji rozveselilo a návdavkem odstranilo migrénu. Což dozajista potěšilo i krále. (poznámka autora). Každopádně, když to král viděl, pookřál i on a ihned vydal rozkaz k zahájení výroby tohoto zázračného moku, který lidem zlepšuje náladu a odstraňuje neduhy. A tento mok v současnosti známe jako víno.

Jak to tedy je a co si myslíme?

Tento příběh je součástí velkého díla Epos o Gilgamešovi...

Nový seriál "Mýty a legendy ve světě vína" Jakoba Přibila, tentokrát "O původu vína", najdete ve vydání WINE & Degustation 2/2024, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena