W-D > Články > Cesty za vínem >

Poznaň |Kulturní, gastronomická a vinná destinace

22.03.2024 |
Cesty za vínem

O tom, že Polsko začíná být velmi zajímavou gastronomickou, a pomalu a postupně dokonce i vinařskou destinací sme čtenáře WINE & Degustation informovali již v minulém roce. A protože náš článek o  gastronomii a vinné kultuře ve Varšavě, hlavním městě našich severních sousedů, vyvolal u čtenářů časopisu velmi pozitivní ohlas, vydali jsme se těsně před koncem roku do Poznaně, města bohatého na  historii i kulturu, o kterém se však i v zasvěcených gurmánských kruzích začíná mluvit v superlativech. Není divu. Znáte ten případ, kdy někam odjíždíte bez jakéhokoli očekávání, jen s otevřenou myslí a touhoupoznávat, a vracíte se obohacení, plní zážitků a objevů a překvapeni tím, jak zajímavé a skvělé může být v mnoha ohledech město, o kterém jste dosud téměř nic nevěděli, a pokud jde o gastronomii a kulturu vína, rozhodně jste takovou rozmanitost, osobitost, a především kvalitu a styl nečekali? Tak to se vám při návštěvě Poznaně může velmi snadno stát.

Z hlediska historie je Poznaň pro Polsko asi nejdůležitějším městem. Právě zde, v samém centru dnešní Poznaně, na místě, kterému se dnes říká Ostrów Tumski, se v 10. století zrodil polský stát. Byla sídlem prvního polského biskupství a nyní Poznaňského arcibiskupství. Poznaň je tedy jedním z nejstarších a největších polských měst a dnes je také jedním z největších center kultury i obchodu. Kombinuje bohatou historii, památky a kulturu se současnou živou, mladou atmosférou, podnikáním a obchodem. Je na důležité cestě mezi Varšavou a Berlínem, kdy do hlavního města Německa se dostanete vlakem za pouhé dvě a půl hodiny. Město Poznaň leží ve Velkopolsku na řece Wartě, má asi 550 tisíc obyvatel a od roku 1999 je metropolí Velkopolského vojvodství. Současně je Poznaň i důležitým univerzitním městem, na zdejších vysokých školách, z nichž mnohé mají dlouhou tradici a bohatou historii, dnes studuje asi 120 tisíc studentů.

Reportáž Michala Šetky z Poznaně najdete ve vydání WINE & Degustation 3/2024, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena