W-D > Články > Cesty za vínem >

Salabka |Historická vinice v paprscích slunce

01.06.2016 |
Cesty za vínem

Chcete-li si užít kvalitní gastronomii obklopeni vinicí, nemusíte se vydat do Francie či Itálie. Neméně působivý zážitek si užijete v restaurantu „Salabka“ – nedaleko z centra metropole a zároveň uprostřed přírody. Co může být příjemnějšího, než si vychutnat skvělé jídlo snoubené s vynikajícím vínem a okouzlujícím panoramatem Prahy protkaném klidně plynoucí Vltavou, obzvláště pokud se jedná o víno z vinných keřů, které vás právě obklopují?

Salabka se nachází v jedné z klidných lokalit Prahy městské části Troja, nedaleko od zoologické i botanické zahrady, se kterými lze návštěvu restaurantu spojit. Ovšem „Salabka“ není jen restaurace. Je vnímána jako vyhlášené české vinařství, první palírna v Praze a také jako místo s příjemným ubytováním v atraktivních apartmánech.

Cuisine du Soleil

Restaurant nabízí „Cuisine du Soleil“, tedy sluneční kuchyni založenou na stylu, ve kterém se prolínají chutě a vůně Středomoří, Provence a mnoha dalších rozmanitých krajů. Šéfkuchař klade důraz na chuť, vůni, čerstvost a kvalitu surovin. Pokrmy jsou atraktivním „foodstylingem“ povýšeny až na umělecké dílo. S ohledem na sezónu „Salabka“ pravidelně obměňuje menu, které je jednoduché, přesto rafinované v detailech. Ve strukturovaném interiéru, spojujícím historii a přírodní materiály s moderními prvky, zažijete francouzský styl stolování, ke kterému patří radost ze setkávání s přáteli u skvělého jídla a osvěžujícího vína. Místní sommelieři jsou připraveni návštěvníkům podat podrobný výklad o uvedených vínech a vhodně je párovat s vybranými pokrmy. Čeká vás jak bohatá nabídka vín ze „Salabky“, tak široká škála francouzských vín.

Flexibilita prostoru

Strukturované prostory restaurantu lze využít pro různé druhy akcí. Ať už se jedná o výroční večeři, svatbu, vánoční večírek, školení zaměstnanců či prezentaci pro obchodní partnery. K dispozici jsou dvě patra s několika oddělitelnými prostory – dvorana s krbem, apsida, hlavní prostor „Provence“, salonek „Burza“ a galerie s výhledem na vinici. Nechybí ani částečně zastřešená terasa propojující restaurant s vinicí. Každé patro, stejně jako terasa, má svůj samostatný bar. Přímo uprostřed vinice je navíc situovaná vyhlídka se stylovým altánem, ze kterého je okouzlující výhled na stověžatou Prahu. Lze využít také degustační prostory vinařství – „Salonek“ a „Chamber“.

Jednotlivé části restaurantu jsou vhodné pro akce menšího rozsahu, tedy pro 2 až 60 osob. Celková kapacita je pak přibližně 70 hostů u restauračního druhu sezení. V případě využití rautu je možné obsloužit až 180 osob. Pokud se propojí všechny prostory, může „Salabka“ uspořádat akci až pro 250 účastníků. Samozřejmostí je i technické vybavení prostorů, jako jsou projekce, vysokorychlostní internetové připojení, mikrofony a další služby dle konkrétní potřeby. Hostům je k dispozici též parkování až pro 35 vozů.

Personál „Salabky“ se snaží být kreativní a nabídnout svým klientům rozmanité služby, které vycházejí z portfolia celého projektu. Kromě klasických obědů a večeří se na „Salabce“ pořádají také nedělní „brunche“ a „business brunche“. Můžete si též nechat připravit piknikový koš a vychutnat si místní delikatesy uprostřed přírody obklopeni vinnou révou. V neposlední řadě zajišťuje „Salabka“ např. dárková vína s personifikací etiket, živé vystoupení kapel či jiný kulturní program.

Historie vinice

Historie vinice sahá až do první poloviny 13. století. Své jméno nese po jednom z dřívějších majitelů, panu Janu Kašparu Salabovi. Dalšími důležitými jmény, která v historii vinice figurují, jsou například pan Quido Schwank či osoba profesora Viléma Krause. Ten se před 15 lety podílel na záchraně tohoto vinařství, téměř zničeného komunistickým režimem. Právě na základě jeho doporučení byl zachován starý klon Ryzlinku rýnského, vysazený roku 1955, který dodnes plodí hrozny výborné kvality a je nejstarším Ryzlinkem v českých zemích. Časem k němu byly přidány další odrůdy, jako Pinot Noir, Müller Thurgau a Scheurebe, později také Pinot Blanc, Hibernal, Neronet nebo Tintet.

Celkem 10 000 sazenic vinné révy dovezli majitelé Salabky přímo z Francie stejně jako tomu bylo v době Karla IV. a také pana Salaba. Víno se zde i dnes vyrábí s akcentem na minulost v duchu „stvořit nápoj hodný králů“.

Současný stav

Vinice Salabka se v dnešních dnech rozkládá na ploše přibližně 4,5 ha, což z ní činí největší vinici v Praze. Její réva je pěstována na jihozápadním svahu mezi Trojou a Bohnicemi. Toto jedinečné umístění v kombinaci s podložím tvoří ideální terroir, který umožňuje révě růst tím nejlepším možným způsobem. Ve snaze udržet nejvyšší možnou kvalitu hroznů, redukuje vinařství jejich počet na každém keři. Výsledkem je výroba přibližně 18 000 láhví vína ročně.

„Salabka“ také nabízí prohlídky vinařství a celého areálu spojené s degustací místních vín a výkladem enologa. Kromě toho majitelé investovali do vzniku „První Pražské Palírny“, která bude od tohoto roku vyrábět až 2 000 láhví ušlechtilých kořalek.

Vzhledem k tomu, že „Salabka“ disponuje širokou nabídkou služeb, může se návštěvníkům hodit možnost využití malebných apartmánů, které byly citlivě zrekonstruovány s důrazem na rovnováhu tradice a lehkosti čistých linií moderního designu. Původní ráz barokní usedlosti je osvěžený současným stylem francouzských viničních domů.

Zveřejněno ve WINE & Degustation 5/2016.

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena