W-D > Články > Cesty za vínem >

STRÁŽNICE |Pulzující srdce Slovácka

01.03.2024 |
Cesty za vínem

Strážnice je pulzujícím srdcem Slovácka a Slovácké vinařské podoblasti. Kromě řady zajímavých památek nabízí město v průběhu roku spoustu kulturního vyžití spojeného nejen s vínem. V přípravách je opět březnový Strážnický košt a výstava vín, v dubnu se mohou milovníci vín těšit na Otevřené sklepy v Petrově, v létě probíhá Mezinárodní folklorní festival a Strážnické kulturní léto či Strážnická pouť, na podzim zase vinobraní či Svatomartinské hody. To vše podpořeno zajímavými a charakterními víny zdejších vinařů přímo ze Strážnice a sousedních obcí. Pojďme si tedy toto město z pohledu historie, kultury a vína společně představit.

Přestože první doložená písemná zmínka o Strážnici pochází až z roku 1302, množství archeologického materiálu vypovídá o daleko dřívějším osídlení tohoto území. Počátky samotného města jsou spojovány s upevňováním hranic českého státu v době vlády Přemysla Otakara II. v 2. polovině 13. století, kdy došlo k trvalému připojení Strážnicka k Moravě. Na ochranu zemských hranic bylo zbudováno několik hradů, mezi nimiž se nacházel i hrad ve Strážnici, vystavěný po roce 1260. Samotné jméno města je odvozováno od strážní funkce, kterou měl hrad, položený v těsné blízkosti moravské hranice, vykonávat. Strážnice byla původně královským majetkem, na počátku 14. století získal toto město významný moravský rod pánů z Kravař. O velký rozmach města se zasloužil moravský zemský hejtman Petr Strážnický z Kravař, který postupně rozšiřoval strážnické panství a stal se rovněž zakladatelem nové vesnice poblíž Strážnice, která po něm získala pojmenování – Petrov.

Celý článek Václava Tichoně , včetně doporučení na vína z vinařství z této oblasti najdete ve vydání WINE & Degustation, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena