W-D > Články > Degustace >

Bordeaux Millésimes |2003 až 2012

14.11.2018 |
Degustace

Pod názvem Bordeaux Millésimes Grand Cru Classé se již pravidelně počátkem října koná přehlídka vyzrálých ročníků prestižních vín z Bordeaux. Ochutnat vína z oblasti Bordeaux v kategorii Grand Cru Classé je vždy zážitek. Pokud jde o vína lahvově vyzrálá, je tento zážitek ještě umocněn. A právě takový zážitek umožnila návštěvníkům ojedinělé degustace společnost Merlot d´Or, specialista na francouzská vína, která je pořadatelem tradičních Audiencí Grand Cru Classé na Pražském hradě. Letos tak milovníci velkých vín z Bordeaux mohli ochutnávat vína z let 2003 až 2012.

Degustace letos proběhla 4. a 5. října v Galerii vín Passage. Není divu, že se tento prostor na dva dny proměnil v oázu milovníků Bordeaux. Zlatko Míčka a Diana Sixtová z pořadatelské společnosti Merlot d'Or jsou na akci pravidelně osobně přítomni, milovníci vína a samozřejmě i profesionálové z gastronomie tak mohou své dojmy konzultovat na místě přímo s těmi, kdo se účastní degustací En Primeur i následných investičních nákupů těchto velkých vín v Bordeaux. Degustace je zcela ojedinělou příležitostí ochutnat, jak se konkrétní vína této kategorie vyvíjí v láhvích. Samozřejmě je zde i možnost si doplnit svůj sklep o zajímavé kousky ze starších let, které mohou zájemci nejprve ochutnat. A k degustaci bylo připraveno na 35 vín ze slavných châteaux z Bordeaux. Bílá vína byla zastoupena Château Latour Martillac Blanc 2010, mohutným vínem s výrazným barikem, které díky velkému ročníku ještě stále může zrát. Velmi elegantním a příjemně nazrálým dojmem působilo Château Carbonnieux 2005, velký ročník se zde ukázal v plné kráse. Asi nejlepším vzorkem však bylo Château Malartic-Lagravière 2006, krásně ovocné, plné svěžesti, ale noblesní a komplexní víno. A naprosto skvělé bylo i Château Smith Haut Lafitte Blanc z ročníku 2007. Degustaci je dobré začít červenými víny z Haut-Médocu a Moulis. Ta byla zastoupena příjemným Château Charmail 2008, které potěšilo velmi příznivou cenou, dále standardně dobrým a u nás oblíbeným Château Cantemerle, tentokrát z ročníku 2004. Velmi solidní bylo i Château Chasse Spleen 2008. Milovníky mohutných moderních Bordeaux jistě zaujalo Château La Tour Carnet 2011, naopak pro nás, kteří obdivujeme ve vínech z Bordeaux jakousi aristokratickou noblesu, bylo favoritem špičkové Château Bernadotte 2010. Nádherně nazrálé, ideálně připravené k pití, harmonické, s hebkým tříslem. Ukázkové Bordeaux z velkého ročníku, navíc za neuvěřitelnou cenu.

Červená vína z oblasti Pessac-Léognan pak skvěle reprezentovalo Château Carbonnieux Rouge 2011 a Château Latour Martillac 2011. Obě stále s potenciálem zrát.

Vína z apelací Margaux a Saint-Julien bývají na těchto degustacích většinou přehlídkou klasických Bordeaux, noblesy a elegance. Z Margaux letos doslova zazářilo La Dame de Malescot 2008, 2. víno ze Château Malescot St. Exupéry, navíc opět za velmi příznivou cenu. Ale velmi pěkné bylo i Château Giscours 2008 a Château Lascombes 2006. A svou kvalitu potvrdilo krásně pitelné Châteaud'Issan 2007. Vína ze Saint-Julien pak svou pověst noblesních vín s krásnou ovocnou strukturou potvrdila. Skvělé bylo Château Beychevelle 2007, které je nyní již připravené k pití, ale samozřejmě má stále mnoho let před sebou. Oslovilo mne i tradičně dobré Château Lagrange, jak by také ne, když se jednalo o famózní ročník 2010. A skvělým tipem degustace bylo další druhé víno, tentokrát La Croix de Beaucaillou 2008, opět nádherně připravené k pití.

Slavná obec Pauillac byla zastoupena vynikajícím Château Grand Puy Lacoste 2011, dále tradičně osobitým Château Pontet-Canet, tentokrát z ročníku 2007, tedy již dobře pitelným vínem a vynikající bylo Château Haut Batailley ze skvělého ročníku 2005. Z apelace Saint-Estèphe zaujalo Château Les Ormes de Pez 2008 a naprosto skvělé bylo Château Lafon Rochet 2005.

Apelace St.-Émilion z pravého břehu byla zastoupena čtyřmi víny. Skvělý poměr kvality a ceny a současně svůj velmi líbivý harmonický a elegantní styl opět potvrdilo Château Barrail du Blanc, tentokrát z ročníku 2012. Skvělé bylo Château Beau-Séjour Bécot 2008 a milovníky vyzrálých mohutných vín velmi nadchne Château La Gomerie 2004. V Pomerolu mne zaujalo vynikajícím poměrem kvality a ceny Château Chantalouette 2012. Příznivce moderního stylu vín z Bordeaux určitě nadchne i La Fleur de Boüard 2012, ale klasická noblesa, sametová hebkost a ovocnost Pomerolu se naplno projevila v dokonalém Château La Conseillante. Byť z problematického ročníku 2003 to bylo skvěle zvládnuté nádherné víno. Sladkou tečkou na závěr byla vína z apelace Sauternes. Milovníci sladkých vín mohli vybírat ze tří příjemných, ale zcela rozdílných vzorků - Château Rieussec 2006 a Château Guiraud 2010 a Château Rabaud Promis 2007. Pro mne osobně bylo favoritem Guiraud 2010, ale všechna tři vína stojí určitě za pozornost.

Bordeaux Millésimes již tradičně patří mezi degustace, které by neměly chybět v diáři žádného milovníka velkých vín. Možnost ochutnat na jednom místě vedle sebe vyzrálé ročníky velkých vín z Bordeaux je výjimečnou záležitostí.

Text a foto: Michal Šetka

Zveřejněno ve WINE & Degustation 11/2018


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI