W-D > Články > Degustace >

Concours des Vins de Bourgogne 2017 |Merlot d´Or

20.02.2018 |
Degustace

Předvánoční období patří v Hotelu Embassy v Karlových Varech již tradičně skvělým budgundským vínům a jejich milovníkům z celé republiky. Akci s názvem Councours des Vins de Bourgogne zde každoročně první prosincový víkend pořádá společnost Merlot d´Or. I na sklonku loňského roku tak Karlovy Vary ožily skvělými burgudskými víny a francouzskou tradiční gastronomií. 

Celý tento víkend začal v pátek odpoledne slepou soutěžní degustací "O burgundský hrozen". Jde o soutěž nikoli pro profesionální sommeliery, ale pro milovníky vína z řad veřejnosti. Všichni si tak mohli vyzkoušet, jak těžké je "naslepo" určit původ a odrůdu degustovaného vína, a to i tehdy, když před sebou mají seznam vín zařazených do této degustace.

Vrcholem prvního večera pak byla skvělá večeře v restauraci Hotelu Promenáda. Zdejší tým víno miluje a umí k němu vařit, a tak byla již první večer nasazena gastronomická laťka velmi vysoko. Absolutním zážitkem tohoto večera byl filet mignon z daňka s brusinkovou pěnou a sauté z černého kořene v kombinaci s Pommard "Cuvée Billardet" Hospices de Beaune od Luciena Le Moine. Obrovské mnohovrstevnaté víno, klasický Pommard s velkým potenciálem a pevnou strukturou. A potěšilo i Savigny-Lès-Beaune 1er Cru "Les Talmettes" 2008 od Domaine Simon Bize, podávané k variaci francouzských sýrů.

Sobota je vždy hlavním dnem celé akce, v Hotelu Embassy probíhá celodenní degustace vín ve velmi pohodové a přátelské atmosféře a vše je zakončeno galavečeří. Degustace vín z celého Burgundska byla ve znamení velmi pestrého portfolia apelací a zájemci si mohli ochutnat slavná vína, ale i méně známé apelace, jako třeba Montagny, Saint Romain či Chorey-Lès-Beaune.

Každý rok je sobotní program obohacen také o několik velmi zajímavých řízených degustací. A tentokrát bylo z čeho vybírat. Organizátoři připravili hned tři speciální degustace: Chablis s Dianou Sixtovou, Jak stárnou červená burgundská se Zlatkem Míčkou a Champagne soirée s Petrem Slámou.

Škoda jen, že dvě z degustací začínaly ve stejném čase a volba mezi skvělými a ještě lepšími víny nebyla pro návštěvníky jednoduchá. Chablis s Dianou Sixtovou představilo takové skvosty, jako Chablis 1er Cru "Montée de Tonnerre" 2015 od Domaine Billaud-Simon, Chablis Grand Cru Les Preuses 2013 od Domaine Billaud-Simon, naprosto neskutečné Chablis Grand Cru Les Preuses magnum 2006 opět od Domaine Billaud-Simon a také Chablis Grand Cru Les Blanchots 1997 od Pascal Bouchard. Vrcholem této degustace byla zcela ojedinělá možnost ochutnat Chablis staré 68 let - Chablis 1949 od Maison Labouré-Roi. Víno se zlatou barvou, tóny medu, soli, karamelu a ušlechtilého dřeva ve vůni. Svěží chuť kandovaných citrusů, opět med, vyzrálost a současně stále svěžest a živá kyselina. Velmi dlouhý závěr, na svůj věk obdivuhodné víno. Jak stárnou červená burgundská Nevídanou degustací pak bylo téma

"Jak stárnou červená burgundská se Zlatkem Míčkou".

Procházka styly a časem až k vínům, která vznikla dávno před tím, než se mnozí účastníci narodili, patřila alespoň pro mne k největším degustačním zážitkům loňského roku. Erudovaný komentář Zlatka Míčky k jednotlivým vínům i perfektní sommelierská příprava vín Petrem Slámou posunuly tuto degustaci k dokonalosti.

Dominique Laurent, Chambolle Musigny 1er Cru Derriére La Grange 1992

Velmi světlá rubínová barva se světlým cihlovým okrajem. Velmi svěží šťavnatá vůně kompotovaných brusinek a hrozinek, s tóny podhoubí a kůže. V chuti svěží, stále se rozvíjí, mnohovrstevnatá, s terciárními tóny černého čaje a tabáku a vyšším alkoholem. Velmi dlouhá dochuť.

Daniel Mure, Volnay 1976

Světlá cihlová barva se světlým okrajem. Jemná ovocná aromatika rybízu, černého bezu a ušlechtilého dřeva. Ušlechtilá velmi ovocná chuť, která se ve sklence krásně rozvíjí. Komplexní a dlouhé víno.

Cave Saint Didier, Fleurie 1964

Řídká rubínová barva, krásně se rozvíjející vůně kávy, čokolády, sherry a čaje Pchu-er. Chuť je ovocná, se stále svěží, a dokonce vyšší kyselinou. Po deseti minutách vystoupila krásná ovocná struktura. Dlouhý, svěží závěr. Po 20 minutách se víno začalo rychle rozpadat. Na druhou stranu ukázka toho, jak zajímavá mohou být stará Beaujolais Grand Cru.

Mommessin, Charmes-Chambertin Grand Cru 1947

Granátová barva s cihlovým okrajem. Vyzrálá, hluboká, nádherně kořeněná vůně se stopami kůže a minerality. Chuť je velmi komplexní a kořeněná, s tóny povidel a kandovaných černých třešní. Velmi dlouhý závěr.

Boisseaux-Estivant, Pommard 1934

Rubínová barva s cihlovými tóny. Z počátku chvíli zavřená vůně, po chvíli začne rozkvétat do krásně ovocných tónů a aromat fialek. V chuti neobyčejně jemné a ušlechtilé, s nádhernými vyzrálými ovocnými tóny a stále svěží kyselinou. Dlouhé, jemné, velmi elegantní.

Poslední degustací bylo noblesní Champagne soirée, tedy večer Champagne z velkých formátů se sommelierem Petrem Slámou. Zde bylo možné ochutnat Cuvée Grande Réserve magnum od Champagne Vilmart & Cie, Cristal 2006 magnum od Champagne Louis Roederer, Cuvée des Caudalies 2005 magnum od Champagne De Sousa, Brut Vintage 1996 magnum od Champagne Louis Roederer a Blanc de Blancs 1988 Jéroboam (3 l) od Champagne Gonet-Sulcova. Nesmírně zajímavým srovnáním bylo Louis Roederer Cristal 2006 proti Brut Vintage 1996. Ukázka toho, že i Champagne je třeba pít v optimální zralosti, aby přineslo kýžený zážitek. Cuvée de Prestige v podobě Cristalu bylo sice mimořádné svou svěžestí, elegancí a délkou dochuti, na pití však bylo velmi mladé a nepřipravené, ročníkový Brut 1996 tak nad největším vínem domu z hlediska momentálního zážitku hravě zvítězil. Každopádně to byl příjemný a velmi poučný výlet do Champagne před skvělou finální slavnostní, opět burgundskou večeří v Hotelu Embassy, kterou sobotní program burgundského víkendu v Karlových Varech již tradičně končí.

Už mnoho let je Concours des Vins de Bourgogne v Karlových Varech velmi příjemnou akcí pro milovníky vína a gastronomie, která se svým pojetím od tradičních degustací v mnohém liší. Celý víkend provází přátelská, skoro až rodinná atmosféra Hotelu Embassy, na vše je dostatek času a ochutnáte řadu vynikajících vín i mnohé rarity, které byste jen těžko sháněli. Concours des Vins de Bourgogne tak bezesporu patří k akcím, kterou by si žádný fanoušek burgundských a francouzských vín obecně neměl nechat ujít. A ročník, který na sklonku loňského roku proběhl, to jen potvrdil. Pokud tedy patříte mezi milovníky burgundských vín, již nyní si do svých diářů zapište první prosincový víkend 2018. Bude se opět na co těšit.

Text a foto: Michal Šetka

Zveřejněno ve WINE & Degustation 2/2018.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI