Degustační večeře ve Vinařství Kořínek

08.03.2016 | Autor: Text: Barbora Vojtová, Foto: Vinařství Kořínek
Degustace, Gastronomie

Ve dnech 12. – 13. února proběhla v degustačním sklepě Vinařství Kořínek zážitková šestichodová večeře snoubená s víny. Hlavní hvězdou večera se – kromě vín Vinařství Kořínek – stal úspěšný šéfkuchař Miroslav Kalina ze stejnojmenné pražské restaurace. Společně s Petrem Kořínkem a Vítem Hepnarem z Gourmet Services napárovali vína k menu a připravili tak dvaceti účastníkům této akce nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Petr Kořínek je kromě vášnivého vinaře také zapálený kuchař, díky kterému koncept degustačních večeří vznikl a Vinařství Kořínek je tak čím dál tím víc spojováno s originálními gastronomickými zážitky. Na začátku vzniku projektu se vaření ujal Petr Kořínek sám, následně pozval Pavla Sapíka z „Terasy U Zlaté studně“, nyní Mirka Kalinu a další šéfkuchaře výjimečných restaurací má již v hledáčku pro příští degustace.

Na začátek se k „amuse-bouche“ servíroval sekt z odrůd Pinot Blanc, Pinot Noir a Ryzlink vlašský 2015. Jednalo se o „pilotní“ sekt, o který chce vinařství rozšířit své portfolio. Vyrábí jej tradiční metodou kvašení v láhvi a na trh se dostane až za dva roky. Po zahajovací „pozornosti šéfkuchaře“ následovala topinka s husími játry marinovanými ve „verjus“, doplněné vínem Veltlínské zelené 2012, Qvevri. Dalším chodem byly telecí dršťky zadělávané hrubozrnnou hořčicí, jejichž vinným partnerem se stal Sauvignon 2015. Následoval jemný candát na másle a kmínu s hříbkovým „velouté“, který byl napárován s APRI, Chardonnay 2013. Degustace vyvrcholila zvěřinou. Podával se zajíc na smetaně se špeclemi, který ideálně doplnil APRI, Pinot Noir 2012. Závěr patřil tradičně dezertu. Šéfkuchař připravil čokoládou plněné dukátové buchtičky s rumovým šodó. Jejich chuť noblesně zdůraznilo ledové víno Svatovavřinecké 2008.

Degustační večeře se u Kořínků konají přibližně jednou za půl roku a může se jich zúčastnit každý, pokud bude dostatečně rychlý v rezervaci, protože zájem je veliký a kapacita poměrně malá. O každé takové akci vinařství dopředu informuje na svých webových stránkách www.vinarstvikorinek.cz a přes sociální sítě. Milovníci vína a gastronomie se mohou těšit na další takovou akci na podzim tohoto roku.

Zveřejněno ve WINE & Degustation 3/2016. 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht, WINE & Degustation, Exclusive, Caravan.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI