W-D > Články > Degustace >

Legenda Pomerolu v Praze

20.02.2017 | Autor: Text a foto: Michal Šetka
Degustace

V polovině prosince proběhly v Galerii vín Passage a večer pak v Salonu Bellevue v Praze zcela unikátní degustace vín skutečné vinařské legendy z oblasti Pomerol v Bordeaux, Jean-Pierra Moueixe. Celé odpoledne a večer zorganizovala společnost Merlot d’Or, která vína od společnosti Jean-Pierre Moueix dováží. Ikonická vína, mezi kterými nechybělo Château Trotanoy, La Fleur Petrus a Belair Monange, představil exportní ředitel Stephane Laborie. 

Společnost Jean-Pierre Moueix již dlouhá léta patří mezi legendární vlastníky vinic, vinaře a obchodníky v Bordeaux. Do jejich portfolia dlouho patřilo i věhlasné Château Petrus. Soustředí se především na vína z „pravého břehu“ z apelací Pomerol a Saint-Émilion. Jejich stylem a cílem je opravdovost a elegance ve všech vínech, která vyrábí, nebo jejichž výrobu konzultují a s nimiž následně exkluzivně obchodují. Sám Stephane Laborie, exportní ředitel společnosti Jean-Pierre Moueix, během své prezentace zdůraznil, že společnost odmítá opulentní americký styl vín a nepodlehla ani velkému tlaku významných ruských zákazníků, kteří preferují nasládle chutnající vína. Naopak, ze všech představených vín jsou jasně patrné styl, jemnost a elegance.

Večer začal degustací portfolia levnějších vín v Galerii Passage. Svou stálou kvalitu potvrdilo Château Barrail Du Blanc,
Saint-Émilion Grand Cru z ročníku 2012. Klasické jemné a velmi elegantní víno s nádherným ovocným charakterem se skvělým poměrem kvality a ceny, které před časem zvítězilo i v našem Grand testu vín ze Saint-Émilionu. Degustace pokračovala víny Château Chantalouette, Pomerol 2012 a Château La Grave à Pomerol 2006. Noblesním závěrem odpolední části pak byla skvělá vína Château Latour à Pomerol 2006, a hlavně Château Certan De May, Pomerol 2006.

Vrcholem večera byla degustační večeře s velkými víny z portfolia Jean-Pierre Moueix, které doprovodilo šestichodové menu šéfkuchařů Zdeňka Mareše a Jaroslava Finkouse. Večer odstartovalo Champagne Louis Roederer Vintage 2008 v kombinaci s lososem z udírny, kaviárem Sturia a crème fraîche. Pak již byla ve hře vína z Bordeaux.  Château Belair 2000, St.-Émilion 1er Grand Cru Classé doprovodilo jehněčí carpaccio s domácím chlebovým toastem. Château Belair bylo vždy považováno za jedno z nejlepších vín z pravého břehu.  Při klasifikaci v roce 1855 bylo dokonce kandidátem pro zařazení do nejvyšší kategorie 1er GCC, k čemuž nakonec nedošlo, neboť bylo toto panství od Bordeaux dva dny cesty daleko, a do špičky se tak dostalo Château Haut-Brion. Jméno tohoto Château bylo po roce 2000 doplněno jménem matky pana Mouiexe a dnes nese název Château Belair Monange. Právě Château Belair Monange 2009 se podávalo ke druhému chodu, kterým byl humr na červeném víně s celerovými kuličkami. Poté již následovaly dvě dlouho očekávané legendy. Château La Fleur Pétrus z ročníků 2005 a 2008 skvěle podpořilo srnčí Wellington s lanýži, gratinované brambory a cherry omáčku. Nádherný velký a typický Pomerol s podmanivou ovocností, hloubkou a sametovým tříslem. Pevnější, maskulinní a s velkým potenciálem z ročníku 2005, o něco jemnější, měkčí s jasným projevem zralých černých třešní z ročníku 2008. Nezapomenutelným zážitkem večera pak bylo Château Trotanoy 1999 v kombinaci s francouzskými sýry.  

Vína společnosti Jean-Pierre Moueix patří právem k legendám pravého břehu v Bordeaux. Kterékoli z nich určitě stojí za ochutnání, ta základní jsou pak velmi elegantní a cenově přijatelnou pozvánkou do klubu ikonických velkých vín.

Zveřejněno ve WINE & Degustation 2/2017.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena