W-D > Články > Degustace >

Maxmilian Riedel |v Praze

08.10.2018 |
Degustace

Ve dnech 18. a 19. 9. proběhl v Hotelu Olšanka Riedel glass tasting vedený přímo Maxmilianem Riedelem, CEO společnosti RIEDEL - The Wine Glass Company. Prezentace byla zaměřena především na novou řadu skla "Performance".

Firma Riedel byla založena v Jizerských horách roku 1756 a až do konce 2. světové války patřila k našim nejvýznamnějším výrobcům křišťálu. Dnes sídlí v Rakousku a zaměřuje se téměř výhradně na výrobu a vývoj vinného skla. Díky unikátnímu konceptu vinných sklenic "šitých" na míru jednotlivým odrůdám vína má dnes společnost "Riedel Wine Glass Company" naprosto výjimečnou pozici jak ve sklářském, tak ve vinařském světě. Současný CEO společnosti Riedel, pan Maxmilian Riedel, přijel do Prahy představit novou revoluční řadu sklenic "Performance". Společně se společností Ad Vivum, která sklo Riedel do ČR exkluzivně dováží a distribuuje, připravili dvě zajímavé degustace. První byla určena pro milovníky vína a představila především novou řadu "Performance", druhá byla určena pro odborníky z gastronomie, zaměřila se na využití různých řad skla Riedel a návštěvníci se dozvěděli i mnoho užitečných informací o servisu vína a také dekantaci.

Po třech generacích výzkumů, vývoje a zkušeností ve vývoji sklenic pro jednotlivé odrůdy vína se Georg a Maxmilian Riedel rozhodli ještě zlepšit vše, co dosud rodina vyrobila. Výsledkem jejich snažení je řada "Performance", kolekce technologicky dokonalých sklenic. Podrobný výzkum rodiny Riedel se zaměřil na zlepšení organoleptických zážitků z vína tím, že zvětšil vnitřní plochu kalíšku sklenky. To má pozitivní dopad na vnímání aromat a chutí vína. Toho bylo dosaženo unikátním optickým efektem, který nejenže dodává sklenicím zajímavý vizuální aspekt, ale také zvětšuje vnitřní plochu, a víno se díky tomu lépe otevírá a odhaluje každý detail svých aromat. Řada "Performance" je vyráběna z křišťálu a zahrnuje sedm různých druhů sklenic. Sklo je lehké, odolné, vyrábí se strojově a můžete ho bez problému mýt v myčce.

Maxmilian Riedel o této řadě prohlásil, že se jedná o sklenice, které poskytují maximální zážitek z vína a stávají se nutností pro všechny milovníky špičkových vín. Z osobní zkušenosti musím říci, že řada "Performance" vynikajícím způsobem navazuje na oblíbenou řadu "Veritas". Sklenice jsou ještě více vyladěné a na první pohled působí velmi esteticky. Oproti dosavadním zkušenostem se sklenicemi Riedel je však řada "Performance" k vínu velmi přísná. Skvělá vína se v těchto sklenkách krásně otevírají a veškeré vrstvy a nuance lze velmi jednoduše identifikovat. To stejné ovšem platí i ve chvíli, kdy má víno jakoukoli, byť sebemenší chybu či disharmonii. Sklenky neodpouští vysoký obsah síry a bezpečně odhalí jakékoliv nečistoty či chyby při vinifikaci.

Druhý den probíhal seminář pro profesionály z gastronomie, kde Maxmilian Riedel názorně představil vliv různých druhů skla na víno a nutnost použití odpovídajících typů sklenic pro jednotlivé odrůdy. Zaměřil se především na typický nešvar restaurací, které často využívají jeden druh "burgundské sklenice" pro Chardonnay i Pinot Noir. To je podle Maxmiliana Riedela téměř zločinem, zaměřeným proti zákazníkům i proti vínu. Na konci prezentace představil Riedel i různé druhy karaf a jejich využití pro dekantaci vína včetně velmi efektních způsobů práce tak, aby sommelier v restauraci své klienty okamžitě zaujal.

Show Maxmiliana Riedela je vždy dokonale připravená a promyšlená. Vše skvěle funguje a rozdíly mezi jednotlivými typy sklenic při ochutnávání vín jsou naprosto zřejmé. Zvláštně pokud toto představení vidíte poprvé, máte pocit, že když nemáte doma či v restauraci osm až deset různých sklenic na jednotlivé druhy vína, v podstatě vše děláte špatně. Pravda je, že sklárna Riedel je s vývojem svých sklenic opravdu daleko a její produkty jsou krásné a skvěle fungují. Nově představená řada "Performance" je nesmírně zajímavé sklo pro milovníky špičkových vín, degustátory a všechny ty, kteří si chtějí víno vychutnat a objevovat jeho nuance do posledního detailu.

Text: Michal Šetka
Foto: Archiv Riedel

Zveřejněno ve WINE & Degustation 10/2018


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI