W-D > Články > Degustace >

Velká francouzská bílá vína |Z velkého ročníku 2010

11.06.2018 |
Degustace

Další z velmi zajímavých degustací francouzských vín uspořádala společnost Merlot d´Or v apartmánu Bellevue. Tentokrát se pod vedením Diany Sixtové ochutnávalo sedm výjimečných bílých vín z několika oblastí Francie.

Ročník 2010 byl ve Francii pro bílá vína zcela výjimečný. Tato květnová degustace tak byla výletem celou Francií za fenomenálními víny ročníku 2010 a měla za cíl ukázat potenciál bílých vín ke zrání v láhvi. Nikdo z nás asi nepochybuje o tom, že velká červená vína z prestižních francouzských oblastí potřebují nějaký čas v láhvi, aby ukázala svůj potenciál. Degustovat starší bílá vína však již tak obvyklé a samozřejmé není, na jejich potenciál a často i potřebu vyzrávat se občas zapomíná, a tak se mnohá z nich zkonzumují dávno před tím, než se mohou ukázat v celé své kráse. Tato degustace ale ukázala, že krása velkých bílých vín tkví právě v jejich potenciálu zrát a že jim, podobně jako vínům červeným, těch několik let strávených zráním v láhvi v dobrých podmínkách neskutečně svědčí.

Champagne Louis Roederer "Blanc de Blancs" 2010

Velké Champagne zrát určitě potřebuje. Zvláště pokud jde o ročníková vína, nebo dokonce o cuvée de prestige. A Louis Roederer z ročníku 2010 byl velkým zážitkem a stále velmi mladým vínem. Jiskrná zlatá barva, velmi jemné, ušlechtilé perlení. Podmanivá harmonická aromatika briošek, másla, oříšků, bílých květů a broskví. Chuť je neobyčejně vyvážená, s krásnou ovocnou svěží kyselinou a kulatostí zralého Chardonnay. Velmi dlouhý, čistý závěr, obrovský potenciál dále zrát.

Thierry Matrot, Meursault 1er Cru Blagny 2010

O dlouhověkosti burgundských vín bylo již napsáno mnoho stránek. Nádherné minerální Meursault je toho jen důkazem. Sytá zlatožlutá barva a vyšší viskozita. Velmi typická vůně bílých květů, zralých broskví a nektarinek s vysokou mineralitou a slaností typickou pro Cru Blagny. Slaná, velmi minerální chuť s tóny jasmínového čaje, akátového medu a mandarinkové zavařeniny. Dlouhý, minerální závěr.

Lucien Le Moine, Chassagne Montrachet 1er Cru "Les Caillerets" 2010

Lucien Le Moine je známý mohutností a dlouhověkostí svých vín. A jeho nádherně nazrálé Chassagne Montrachet bylo fenomenální. Sytá zlatá barva s jantarovými odlesky a vysoká viskozita. Výjimečně intenzivní aromatika vyzrálého Chardonnay, másla, pečiva, vanilky a mořské soli. Opulentní mohutná chuť s plným tělem a velmi slaným projevem a tóny kandovaných citrusů. Velmi dlouhý závěr.

George Vernay, Condrieu "Coteau du Vernon" 2010

Condrieu patří ke klenotům severní části údolí řeky Rhôny. Mohutný projev odrůdy Viognier a charakter terroir tato vína ke zrání jen předurčují. Tmavá zlatá barva s měděnými odlesky, podmanivá vůně přezrálých pomerančů a mořské soli s jemným dotekem ušlechtilého dřeva. Všechna tato aromata se dále rozvíjí v dokonale sladěné chuti. Nádherné víno s velmi dlouhým závěrem a potenciálem k dalšímu zrání.

Marc Sorrel, Hermitage "les Rocoules" 2010

Vína z apelace Hermitage patří k etalonům dlouhověkých vín. Tento vzorek však působil možná nejvyzrálejším dojmem ze všech degustovaných vín a dá se říci, že byl vypit na vrcholu svých sil. Sytá zlatá barva, ve vůni bílé květy, ale již rozvinutá aromata dřeva, tabáku a podhoubí. V chuti se projevuje svěžest a kyselina připomínající plody karamboly, ale i nazrálé tóny lučního medu a včelích pláství. Dlouhý, minerálně slaný závěr. U vín z Bordeaux se dlouhověkost předpokládá. Ročník 2010 byl v Bordeaux mimořádný, a obě dvě násldující vína z Bordeaux tak roli favoritů degustace potvrdila.

Château Smith Haut Lafitte Blanc 2010 - Pessac-Léognan

Zářivá zlatá barva, opojná vůně zralých bílých broskví, bílého rybízu, skořice a vanilky. Opulentní vyzrálá chuť broskví a karamboly s decentní mineralitou a velmi dlouhou dochutí s tóny ušlechtilého dřeva.

Château Pape Clément Blanc 2010, Grand Cru Classé Pessac-Léognan

Sytá zlatožlutá barva a vysoká viskozita. Výrazná, ale velmi ušlechtilá vůně přezrálého angreštu, karamboly a broskví s lehkou stopou šunky San Daniele, kouře a vanilky. Chuť je opulentní, nazrálá, ale stále svěží, s obrovskou mineralitou a dále se rozvíjejícími vjemy z vůně. Excelentní, obrovské, dlouhé víno s velkým potenciálem dále zrát. Ochutnávat nazrálá vína je vždy zážitek. Pokud se jedná o procházku nejlepšími vinicemi Francie ve výjimečném ročníku, lze očekávat dokonalost. A právě taková celá degustace vín z portfolia Merlot d'Or pod vedením Diany Sixtové byla. Nechte si svá velká bílá vína pár let vyzrát, uvidíte, že se to vyplatí.

Text a foto: Michal Šetka

Zveřejněno v časopisu WINE & Degustation 6/2018


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI