Vinařství Piálek & Jäger přichází s řadou „RV“
Portfolio vín novošaldorfského vinařství Piálek & Jäger lze alokovat do tří základních řad. Jedná se o tematickou řadu, do které patří oblíbený „Freš“ či „Kuvéčko“ a která vyniká svou lehkostí, svěžestí, nižším alkoholem a naopak vyšší kyselinou. Další z nich je odrůdová řada, včetně série VOC vín, a do třetice je to nová prémiová řada, určená především pro gastro provozy, s označením „RV“ – rukopis vinaře.
V rámci poslední kategorie se majitelé rozhodli pracovat zejména se třemi odrůdami – Veltlínské zelené, Sauvignon a Chardonnay. Podařilo se jim vyzdvihnout jejich mineralitu, strukturu a ve dvou případech si navíc zdatně „pohrát“ se sudem. Jsou to vína komplexní, zkušená a odvážná. Zaujmou především fajnšmekry.
S víny z řady „RV“ se potkáte buď přímo ve sklepě u Piálka s Jägrem, nebo v kvalitních restauracích po celé České republice, v největší koncentraci v Praze. Tato vína mají na svém vinném lístku například restaurace ze sítě Ambiente, Buddha Bar, Grand Cru, michelinská Arie nebo Terasa U Zlaté studně, kde si vína vychutnáte v kombinaci s unikátním výhledem na historickou Prahu. V poslední ze zmíněných napároval šéfkuchař Pavel Sapík spolu s hlavním manažerem a sommelierem v jedné osobě – Michalem Motyčkou – pokrmy, které navíc noblesně podtrhují přednosti zmiňovaných vín. Zároveň se pánové shodují na tom, že bílá vína ze znojemské podoblasti jsou výborně uchopitelná pro vysokou gastronomii. Hodně s nimi pracují i proto, že degustační menu jejich restaurace je snoubeno výhradně s víny z České republiky. Z toho důvodu je pro ně zásadní kontinuita vín v ročnících, což
Piálek & Jäger dle svých slov splňují. V „Terase“ se rozhodli napárovat Veltlínské zelené Extra k „signature“ jídlu, které jde se svěžestí akátového dřeva vtisknutého do vína výborně dohromady. Jedná se o carpaccio z kedlubny s limetkovo-okurkovým želé a malými lusky plněnými kozím sýrem, navíc přelité limetkovým dresinkem. Sauvignon Sexenberg je – dle Motyčkových slov – naopak velmi univerzální, a hodí se tak téměř ke všemu.
Co se týče senzorických vlastností vín, u Veltlínského zeleného Extra se díky starším vinicím, které se na výrobu využívají, a práci s akátovým sudem promítá do chuti plnost, kořenitost, velmi dobrá mineralita a ovocná chuť jádřince s grepy. V barvě je víno průzračné, zlatožluté, se slámovými odlesky a svěží kyselinou. Vůně je čistá, kořenitá, šťavnatá, s podtóny zeleného pepře. Víno exceluje v delším závěru.
Sauvignon Sexenberg prochází při výrobě kryomacerací a nevyužívá se v tomto případě sud. Víno zaujme svou netypičností pro znojemskou podoblast, má spíš tendenci připomínat velké víno evropského stylu. Barva je klasická „sauvignonová“ a ve vůni je pikantní, s tóninou angreštu, zelených jablek a bezového květu. Chuť je středně plná, s tóny grepu, limetek a zelených jablek. Závěr je dlouhý a elegantní.
Posledním vínem ze „svaté“ trojice vinařství Piálek & Jäger je Chardonnay, vyráběné jak v rezervě, tak v grand rezervě se zřetelným označením „GR“ na etiketě. První z nich leží kombinovaně na dubovém sudu a v tancích, druhé zůstává čistě „na sudu“, přičemž ho vinaři vyrábějí jen 1 200 láhví, tedy dva sudy, a pouze 1 000 láhví pak směřuje do restaurací.
Na etiketách si nelze nevšimnout znaku s erbem. Historický erb patří rodině Piálků a pochází ze 14. století. Rodině jej udělil Bedřich II. za udatné a hrdinské činy v bitvách. Hvězda a půlměsíc v erbu představují náboženské ctnosti, helmice hrdinské činy a kozoroh vyjadřuje statečnost a pevnost. Není divu, že jej vinařství na svých vínech s oblibou využívá.
Piálek a Jäger řadou „RV“ potvrzují, že jdou svou vlastní cestou, přičemž se snaží navzdory ročníkům vyrábět vína stejným stylem a s důrazem na kvalitu na úkor kvantity. Vinaři k tomu začali intenzivněji pracovat s viničními tratěmi a kreativně si pohrávat s kupážemi. Je třeba uznat, že pánové Kamil Piálek a Jaroslav Jäger si s vydařenou řadou „RV“ skromně utvrzují pozici vinařství, které je na tuzemském trhu vnímáno jako čitelné a stabilně kvalitní, navíc s jasnou vizí do budoucna.
Zveřejněno ve WINE & Degustation 7-8/2016.
Partneři