W-D > Články > Gastronomie >

Enotheca Café Slavia & Vinselekt Michlovský

25.04.2018 |
Gastronomie

Enotheca Café Slavia & Vinselekt Michlovský je projekt dvou tradicí, v jehož rámci Café Slavia nabízí prostory s bohatou a zajímavou historií, datující se od roku 1881, a Vinselekt Michlovský sekunduje výborným vínem. Café Slavia v dnešní podobě nabízí, pod vedením šéfkuchaře Dušana Svobody a šéfcukráře Václava Krejčíka, českou i mezinárodní kuchyni na úrovni evokující myšlenku postoupení do další dimenze. Tou je úzké propojení gastronomie a vína, z čehož vzniká jedinečný enogastronomický ostrov v centru Prahy u Národního divadla.

Jak to vše začalo? Někdy před pěti lety pan Filipec, obchodník s vínem, vezl pana Michlovského kolem vchodu do Café Slavia. Už mu docházely konverzační nápady, a tak zaimprovizoval bez uvážení následků: "Vidíte to logo BOHEMIA SEKT u dveří do Café Slavia? Do roka tam bude logo Vinselekt Michlovský." Následně si uvědomil, že to je slib, který nebude lehké splnit, neb v té době v Café Slavia nikoho neznal, natož aby tam dodával víno.

Uplynulo pět let intenzivní práce, kdy došlo k naladění se na stejnou vlnu s nynějším ředitelem Café Slavia, Františkem Škabroudem. Logo sice u vchodu stále chybí, ale podařilo se jim vymyslet zajímavý koncept v prostoru bývalé Divadelní restaurace, patřícím pod křídla Café Slavia, který je sice méně známý, avšak má bohatou historii. K poznání těchto prostor stačí ve foyer neodbočit vlevo do Café Slavia, ale udělat pár kroků rovně. Ocitnete se v enogastronomickém světě, kde naleznete cca 140 připravených položek vína v celkovém množství dvou tisíc láhví. Všechny láhve jsou vystaveny v proskleném a klimatizovaném prostoru, který má ideální podmínky zvlášť pro sekty, ale i bílá a červená vína.

V "sektárně" mají aktuálně patnáct položek, a to včetně nealkoholického jemně perlivého vína.

Bílá sekce nabízí sedmdesát položek v čele se skvělou kolekcí deseti Ryzlinků vlašských, o čtyřicet položek se stará sekce červených vín, včetně vynikajícího Merlotu z roku 2006, lahvovaného do láhve Magnum i Double magnum, či pokladu z dílny Michlovský + Mádl, a to Cuvée 1+1 z ročníku 2009 v kupáži RM+ZW či AL+CS+ME. Příjemnou zajímavostí je, že všechna vína nabízejí jak po skleničce, tak i v degustačních setech (s výjimkou láhví Magnum a Double magnum).

Tato skleněná pokladnice neskrývá pouze vína, ale také všech osm knižních titulů Miloše Michlovského a také speciální kolekci čokolád z dílny chocolatiéra Juliuse Fülöpa, který vytvořil sérii čokolád k vybraným vínům na míru. Všechna vína, knihy i čokolády si navíc můžete kdykoliv odnést s sebou.

Koncept se opírá o portfolio vín Miloše Michlovského. Proč? Pan Filipec s Františkem Škabroudem procestovali snad celou Moravu a nenašli mnoho vinařství, která by měla tak široký sortiment a v takové kvalitě, jako má Vinselekt Michlovský.

Proto název Enotheca Café Slavia & Michlovský, ale nejde jen o prostou vinotéku, nýbrž i o prostor, kde propojují víno a gastronomii. Velkou devizou tohoto projektu nad samotnou myšlenkou a vizí je, že se podařilo dát dohromady skvělý tým odborníků, kteří každý den pracují na propojování světů vína a gastronomie.

Šéfkuchař Dušan Svoboda i šefcukrář Václav Krejčík mají velké zkušenosti a nyní i velké možnosti svá díla propojovat s víny za vydatné podpory jak Miloše Michlovského, tak i Lenky Michlovské, což jsou odborníci nejpovolanější, neb kdo může vědět o vínech více než jejich tvůrce. Zajisté že můžete přijít jen tak na skleničku, ale jsou připraveni vám nabídnout i několikachodové menu s vinným párováním. Pro aktuální nabídku stačí zhlédnout webové stránky.

Šéfkuchař Dušan Svoboda Dušan sbíral zkušenosti v tuzemsku i v zahraničí, několik let pracoval jako šéfkuchař v Obecním domě, kde zajišťoval gastronomický servis pro prezidenta České republiky, díky tomu měl i možnost připravovat pokrmy pro mnoho státních návštěv (prezidenta USA Baracka Obamu, prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, předešlého prezidenta Ruské federace Dmitrije Medvěděva, prezidenta ČLR Si Ťin-pchinga, papeže Jana Pavla II., dalajlámu a mnoho dalších). Ze zahraničních zkušeností lze jmenovat hotel Gran Melia v Jakartě, norský Bergen nebo hotel Malga Ciapela v italských Alpách. Účastnil se i mnoha gastronomických soutěží a odborných seminářů. Je vítězem Křišťálové vařečky z roku 2005 nebo Culinary cupu 2006 v kategorii nejlepší food styling. "Celou dosavadní kariéru jsem se zabýval poznáváním jak tradičních, tak nových směrů i trendů v gastronomii. V začátcích jsem se naplno věnoval především gastronomii a časem přišlo i objevování světa vína. O to více si cením současné možnosti úzce spolupracovat se zajímavým vinařstvím, kde mám možnost vína poznávat od zrodu, a tak lépe pracovat na propojení těchto dvou světů do jednoho enogastronomického. Velmi se těším na vaše reakce, zda se uvedené povedlo..."

Šéfcukrář Václav Krejčík Václav a jeho tým jsou pýchou Café Slavia, Parnas Restaurant i projektu Enotheca. 21 let byl Václav šéfcukrářem v hotelu Intercontinental, zahraniční zkušenosti sbíral v Chicagu, Saudské Arábii, ve Vietnamu v Hanoji a dalších zahraničních zemích a městech. Václavu Krejčíkovi byl udělen Řád svatého Ambrože za propagaci a prezentaci českého cukrářského řemesla a je akreditovaným komisařem AKC pro cukrářské soutěže juniorů a seniorů. "Mám rád práci s čokoládou a rád si dám sklenku dobrého vína. Když se potká čokoláda s vínem, vznikne krásná tečka za výborným jídlem. Párovat čokoládu s vínem a tvořit pro naše hosty nové dezerty mě moc baví. V našem sladkém řemesle to dává prostor pro mnoho nových chuťových kombinací. Krédo: život je sladký..."

František Škabroud Gurmet a milovník života, gastronomie i vína s bohatou zkušeností v Čechách i v zahraničí. V Café Slavia působí od roku 2000, dnes na pozici ředitele, s Martinem Filipcem stáli u zrodu myšlenky projektu Enotheca Slavia & Michlovský.

Martin Filipec Bývalý obchodník s vínem Vinselekt Michlovský, jehož pomyslnou tečkou u této společnosti byla realizace projektu Enotheca Café Slavia & Michlovský, kterému se nyní věnuje, a říká: "V Enothece mne najdete často. Pokud potřebujete poradit s naším sortimentem pro vás či jako dárek pro blízké, obchodního partnera i vaši restauraci, přijďte ochutnat, nebo si domluvte ochutnávku."

Foto: Martin Siebert

Kontakt:

Enotheca Café Slavia & Michlovský
(vchod do Café Slavia)
Národní 1, 110 00 Praha 1

info@enothecaslavia.cz
www.enothecaslavia.cz

Martin Filipec: 604 92 43 98
Provoz: 777 709 145
Otvírací doba 11-22 či dle potřeby

Zveřejněno ve WINE & Degustation 4/2018


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI