W-D > Články > Gastronomie >

Penzion André |„Šlechtitelka“ s penzionem André mají „na révě a růžích ustláno“

14.10.2016 |
Gastronomie, Cesty za vínem

Historie Šlechtitelské stanice ve Velkých Pavlovicích sahá do počátku 20. století. Konkrétně se jedná o rok 1901, kdy byla stanice založena za účelem znovuobnovení moravského vinohradnictví po masivním poničení mšičkou révokazem. Zpočátku byla prioritou výsadba a výroba podnožového materiálu révy vinné, později udržovací šlechtění a od roku 1953, s využitím zákonitostí dědičnosti J. G. Mendela a studií Ch. C. Andrého, také novošlechtění. Právě zde vznikly oblíbené odrůdy Pálava, Aurelius, Agni a později také extraktivní André. 

Od svého vzniku „Šlechtitelka“ šestkrát změnila svůj oficiální název. Ten se ustálil až v roce 2008, kdy se stala akciovou společností. Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, a.s., v současnosti hospodaří na vlastních i pronajatých vinicích, ze kterých vyrábí víno. Zároveň provozuje Vinařský penzion André, ve kterém můžete strávit romantickou dovolenou – doslova mezi vinicemi – pobýt s přáteli v rozsáhlém sklepě u cimbálové hudby nebo uskutečnit pracovní konferenci, kterou zakončíte posezením a degustací vín u venkovního grilu. 

„Šlechtitelka“ nevyrábí pouze vína, ale také další produkty, jako například sirupy, nealkoholické nápoje, džemy nebo med, proto by vás neměl v meziřadí révy překvapit vysazený štírovník, jetel, svazenka či hořčice, které svou vysokou „medonosností“ přispívají k dobrému prospívání včelstva a zároveň se podílí na zvyšování biodiverzity vinic a okolní přírody. 

Všechny uvedené produkty je možné si zakoupit ve vinotéce, která slouží zároveň jako hotelová recepce. Ať už se v penzionu André ubytujete, nebo se zde zastavíte pouze na dobré jídlo ve vyhlášené restauraci, můžete si s sebou domů odvézt kus zdejší atmosféry v podobě láhve vína. Vybírat lze ze tří základních řad. Nejvyšší řada zahrnuje ledová, slámová vína, výběry z hroznů a bobulí či cuvée Altenberg. Střední řada je pojmenovaná po Christianu Carlu Andrém a zahrnuje 10 bílých, jedno růžové
a 11 červených přívlastkových vín. Floriánek je název pro poslední řadu, složenou z patnácti odrůdových vín. Pokud dáváte přednost sektům, pak si zde také vyberete – ať už ze sektů kvašených v láhvi, či v tancích. Od roku 2016 se „Šlechtitelka“ navíc pyšní novou řadou nazvanou „Stará réva“, která obsahuje vína vyrobená z těch nejstarších keřů vinné révy s mimořádnou kvalitou. Vzhledem k tomu, že bývalá výrobní hala byla přestavěna na dnešní penzion, musel vzniknout nový objekt, který majitelé umístili doprostřed vinice a kde probíhá komplexní výroba a expedice. Společnost by ráda dosahovala roční produkce 500 tisíc lahví. 

Nabídka ubytování je pestrá. Od klasického dvoulůžkového pokoje přes apartmány, studio až po mezonetový VIP apartmán, který s oblibou využívají novomanželé. Pokud byste ale chtěli mít naprosté soukromí, pak připadá v úvahu ještě jedna originální možnost. Apartmán Pálava. Jde o samostatný dvoupatrový domeček s vlastní vířivkou a jedinečným výhledem na okolní vinice a samozřejmě Pálavské vrchy. Právě na místě, kde se elegantní „chaloupka“ nachází, bylo v roce 1953 započato šlechtění révy odrůdy Pálava. O vířivku ale nepřijdete ani v případě ubytování v hlavní budově. Od letošního léta je v provozu wellness centrum vybavené supermoderní kombinovanou saunou, doplněnou solným panelem nebo luxusní „balneovanou“, zaměřenou na vinné lázně a na koupele s plátky růží z místního rozária. Hosté automaticky obdrží
30 minut wellness jako součást svého ubytovacího balíčku. Zajímavostí je jistě již zmíněné rozárium, které patří se svými 600 keři
v 50 odrůdách mezi největší na Moravě. Noblesně lemuje celý penzion a terasy nad ním. Slavnostní otevření rozária proběhlo v červnu tohoto roku a bylo spojeno s oslavami 115 let od založení „Šlechtitelky“. 

Nejen pro ubytované hosty funguje restaurace v přízemí objektu. Vnitřní kapacita čítá 50 míst a díky prosklené stěně je vidět do vinného sklepa. V létě se nabízí posezení na předzahrádce nebo na klidné venkovní terase s udírnou a grilem, která navazuje na relaxační zahradu s jezírkem. Šéfkuchař vybírá sezónní ingredience pro aktuální týdenní menu, zároveň je možné si objednat ze stálého jídelního lístku, ve kterém dominují pokrmy zejména toskánské kuchyně, ale najdete v něm také moderní pojetí tuzemských specialit. 

Na restauraci navazují rozsáhlé zrekonstruované sklepní prostory z 60. let minulého století. Zejména v tomto prostoru zaplesá duše každého milovníka vín. Ve sklepech se nachází řada původních dubových sudů o objemu okolo 2 500 l. Červené víno zraje ve francouzských sudech o 1 500 l dovezených z Cognacu a vyrobených na zakázku firmou Seguin Moreau. Tato firma má zároveň „na svědomí“ dva největší sudy o objemu 4 500 l, které jsou věnované majitelům. Každý sud nese jméno jednoho z manželů a do jejich čel jsou vloženy nerosty, které mají sudům přinést šťastný osud. Ve sklepích se určitě budete chtít ztratit, obzvláště v teplých měsících, ale vždy vás to nakonec dovede do čarovné rotundy s dokonalou akustikou. Právě v tomto místě budete mít pocit, že se zastavil čas a všechny problémy, které zatěžují vaši mysl, jako by se náhle vytratily. Sakrální charakter rotundy se navíc decentně snoubí s uměleckými objekty od akademického sochaře Bořka Zemana. Díla od tohoto umělce nenápadně prostupují celým sklepením, takže máte doslova pocit, že jste se navíc ocitli ve výstavní galerii. Propojení dokonale naplňuje dávné tvrzení, že umění a víno vzájemně podtrhují svoji výjimečnost a že vlastně jedno bez druhého nedokáže dostatečně vyznít ve své rozverné jedinečnosti. V případě, že se do tohoto prostoru nepředvídatelně zamilujete, pak existuje možnost pronajmout si vlastní archivní box, a vytvořit si tak na „Šlechtitelce“ nevinnou vinnou závislost. 

Prostředí, kam je penzion zasazený, vybízí k projížďkám na kole či ke klidným procházkám. Ať už na nedalekou vyhlídku Slunečná, mezi vinice či do bezprostřední blízkosti hlavní budovy, kde se nachází naučná vinařská stezka s téměř 160 různými odrůdami révy vinné.

Zveřejněno ve WINE & Degustation 10/2016.

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI