W-D > Články > Gastronomie >

Vánoce |Jednoduchost a krása vinného snoubení

18.12.2023 |
Gastronomie

Vánoce a období svátků s nimi spojených je vnímáno u lidí velmi rozličně. Od svátků pohody až po nejhektičtější moment roku. Od času tráveného s rodinou po obžerství trávené s rodinou. Záleží na jednotlivci. Každopádně je to ale neskutečná možnost vyzkoušet si, jak drobné detaily při přípravě jídla  mění volbu ideálního vína. V našich končinách se tato situace nádherně ukazuje u bramborového salátu, u kterého snad nikdo nemá shodný recept s nikým jiným. My využijeme celý prostor, který nám toto obecné téma nabízí. Nebudeme se tedy držet pouze salátu a nebudeme ani zůstávat pouze u nás doma. Jelikož i u nás se již velmi často na svátečních tabulích vyskytují jídla typická spíše pro zahraničí, podíváme se na typické pokrmy z různých koutů světa, tak abychom si našli ideální kombinace, které zpříjemní a pozvednou celé to sváteční hodování. 

Francie: Ústřice

Kolébka vysoké gastronomie nezklame ani v tomto směru. Co může být ale překvapující, je fakt, že pokud bychom hledali nejtypičtější jídlo francouzské sváteční tabule, bylo by to asi vánoční poleno, tedy dezert. My jsme si ale vybrali jiný pokrm, a to velmi známé ústřice. Jednak se taktéž jedná o tradiční součást francouzské vánoční hostiny, jednak je to stále pokrm, který bez složitých úprav dokáže povznést sváteční zážitek. A ta nenáročnost se u složitějších příprav hodí. A také je to pokrm, který jsme vynechali v kategorii mořských plodů a byla by škoda se k němu stavět zády. Ústřice jsou nejčastěji kombinovány s citronovou šťávou nebo šalotkovým vinaigrettem, a byť oba tyto kondimenty jsou kyselejší a chuťově nekomplikované, vyžadují, překvapivě, jiné víno jež s nimi vytvoří ideální kombinaci. Každopádně oba styly vhodných vín lze zařadit do kategorie zlaté tradice snoubení. Tedy žádné převratné novinky a krkolomné kotrmelce vás při hledání vína nečekají. Pro tu nejsnazší kombinaci s citrónem vždy potřebujeme víno, které svou kyselinou nezaostane za citrónovým dotekem. Potřebujeme také víno lehké, příjemně minerální, a ne příliš ovocné, aby spíše dokázalo vyzdvihnout delikátní chuť ústřic. Jasně se tak naše volba musí stáčet k vínům bílým. A jako ta nejvhodnější se v tomto případě jeví vína šumivá. Z chladnějších vinařských oblastí, aby měla dostatečný šmrnc. Pro nás je velmi příjemným partnerem k takovéto úpravě víno Domaines Chermette, Crémant de Bourgogne Extra Brut, NV z jižní části Burgundska.

 

Česká Republika: Šneci

Surovina a pokrm, který dokázal zmizet a znovu se objevit. Tím nemyslíme úplně šneka samotného, který tedy sám o sobě umí zmizet do své ulity, ale již hotový pokrm. Šneci totiž byli tradičním nebo běžným, chcete-li, pokrmem v období první republiky. Poté však z našich jídelníčků v podstatě zmizeli a velký návrat se poté datuje až s příchodem 90. let 20. století. V současnosti tak tento pokrm vnímáme jako francouzskou tradici, a ne jako naši klasiku. U šneků vždy nejvíce záleží na jejich úpravě, jejich chuť totiž  není nijak výrazná a nejblíže lze popsat jako zemitá. Pokud tedy zvažujete víno ke snoubení, musíte se zaměřit na koření, které šneky dochutí. A pokud zvolíte onu klasiku všech klasik, tedy bylinkové máslo,  bude snoubení snadné, protože nebudeme muset vymýšlet nic překvapivého. Šneci a jejich snoubení je totiž již naprosto dokonale vymyšleno a jakákoliv snaha o zlepšení je vždy krokem zpět. My si teď tedy dovolíme malé shrnutí, proč je jednou z nejlepších možností víno z oblasti Chablis, za nás Domaine Soupé, Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2019 z Burgundska. Minerální a neutrálnější chuť tohoto Chardonnay krásně ladí se zemitější chutí šneků a zároveň nechává vyniknout delikátní bylinkovosti másla. Díky zrání na kvasnicích a typickému „cheese leesy“ aroma a chuti je dostatečně silné, aby uneslo i tučnější, máslový projev a zároveň se i příjemně chuťově propojilo v delší dochuti. A takhle dokonale to moc dalších vín se šneky neumí.

Česká republika: Bramborový salát

...

Celý seriál společnosti ADVIVUM  a více tipů na vánoční snoubení najdete ve vydání WINE & Degustation 12/2023 - 1/2024, který je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena