W-D > Články > Gastronomie >

Vinárna restaurace Mincovna

16.12.2014 |
Gastronomie

V srdci staré Prahy na Staroměstském náměstí se nachází nová restaurace zaměřená na kvalitní českou kuchyni a tankové plzeňské pivo. Prostor, který byl od počátku 17. století využíván katolickým řádem paulánů a později od 18. do 19. století zde byly raženy mince, nyní slouží jako restaurace s částečně oddělenou moderní vinárnou zaměřenou především na kvalitní česká, moravská a rakouská vína. Podle svého posledního využití nese název Mincovna.

Restaurační část najdete v přízemní části budovy. Hned při vstupu vás osloví výčep s měděnými tanky na pivo a vkusný interiér restaurace vyvedený v několika odstínech kvalitního dřeva. Odtud lze pokračovat do útulné vinárny, která se nachází ve sklepních prostorách. Moderně zrekonstruovaný klenutý sklep o kapacitě cca 60 míst k sezení, včetně útulných boxů a dřevěného interiéru, působí příjemným a útulným dojmem. Nabízí také vlastní humidor a bar vybavený enomathikem. Nabídka vín je tematicky orientována na území bývalého Rakouska-Uherska. Prostor je přímo stvořený pro posezení s přáteli u sklenky dobrého vína či pro uspořádání soukromé oslavy či firemního večírku. Díky tomu, že je vinárna součástí restaurace, můžete tento klidnější prostor využít i jako místo pro romantickou večeři a obohatit si zážitek z kvalitního vína o vybrané pokrmy české kuchyně. Ve vinárně se také pořádají pravidelné degustace. S výběrem vín vám rád poradí jeden ze dvou sommelierů, který se stará o servis a případně vám může být nápomocen s výběrem nebo doporučením vína k pokrmům.

Produkty, které stojí za pozornost
S ohledem na koncept restaurace nabízí vinotéka převážně česká a moravská vína z produkce menších vinařů s důrazem na kvalitu výroby a tradici. Najdete zde moravská vinařství, jako je například Hrdina a dcera, Bučkovi, Glosovi, Špalek, Krásná Hora nebo Stapleton & Springer. Z Českých vín pak Žernosecké vinařství nebo ryzlinky ze Školního statku Mělník. Co se týče výběru rakouských vín, jsou zde zastoupena přední vinařství z těch nejdůležitějších regionů. Z Kampalu si pochutnáte na vínech od Weingut Schloss Gobelsburg, z Wachau je pak zastoupena ikona zdejšího vinařství Weingut FX Pichler, region Steiermark zastupuje Weingut Skoff. Z Burgenlandu na vinné kartě najdete vína od Weingut K+K Kirnbauer, St. Zehetbauer či Kracher. Maďarská vína pak zastupují věhlasné regiony, jako jsou Tokaj nebo Villány. Do budoucna se návštěvníci mohou těšit i na speciální nabídku vín starších ročníků z oblasti Wachau v kategorii Smaragd. Vinotéka se tak rozroste o staré exempláře vinařství Weingut Johann Donabaum, Prager, FX Pichler, Alzinger nebo Hitzberger. Další vizí pro nadcházející dny je rozšíření vinného listu o další země bývalého Rakouska–Uherska, jako je Slovinsko a severní část Itálie, tedy regiony Friuli a Alto Adige.

Slovo sommeliera: Adam Pindor
Na základě požadavku majitele restaurace jsme se dohodli, že budou nabízená vína pocházet ze zemí Rakouska-Uherska, což je koncept, který je pro mě velmi zajímavý. Zaměřujeme se především na Českou republiku, ale samozřejmě jsme nemohli opomenout Rakousko, jakožto producenta výborných veltlínů a rieslingů z věhlasných oblastí Wachau, Kamptal a Kremstal, a také Burgenland, kde můžeme najít skvělá červená a dezertní vína. Kromě stálé nabídky, kterou najdete ve vinné kartě, máte možnost ochutnat i vína, která se vyskytují už jen ojediněle. Například Cuvée 5 2005 od pana Hrdiny, Ryzlinky 2006 a 2007 ze Školního statku Mělník nebo již zmiňované starší ročníky Smaragdů.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena