W-D > Články > Rozhovory >

Klára Kollárová |O vodě vhodné k vínu

01.08.2017 |
Rozhovory

O tom, že voda může chutnat různě a může příznivě či negativně ovlivnit požitek z vína, se v poslední době začíná mluvit čím dál více. Kvalitní voda se stává trendem. Minerální voda Korunní v posledních letech vyvíjí velké aktivity v rámci porozumění a pochopení rozdílů v kvalitě. Je jedinou minerálkou, která získala certifikát "Voda vhodná k vínu", a mluví se o ní dokonce jako o "vodě s přívlastkem". O vodě a jejím vhodném výběru, chceme-li si víno opravdu užít, jsme si povídali s vynikající sommelierkou Kláou Kollárovou, který má zkušenosti z Michelinem oceněné restaurace i z vedení populárních vinných barů Vinograf. 

V dobré gastronomii je již několik let kromě vína velkým trendem i voda. Stala se součástí vinné kultury. Špičkové restaurace a vinné bary mají mnohdy nejen vinný lístek, ale i vodní menu. Vnímáš nástup tohoto trendu i u nás?

Já mám spíš pocit, že nabídka kvalitních vod v restauracích je ovlivněná pocitem lidí, že voda chutná jako voda a nejlepší je kohoutková, protože je zadarmo. Samozřejmě že v těch nejlepších restauracích se vždy nějaká voda našla. Ale jednalo se spíš o „mainstreamové“ vody. Poslední dobou jde ale povědomí o vodách a jejich znalost výrazně nahoru, a tak i nabídka se opět rozšiřuje, což je skvělé.

Je pro tebe osobně správný výběr vody k vínu důležitý? A nemyslím jen na profesionální degustace, ale i na běžné vychutnávání si vína.

Důležité to rozhodně je. K vínu voda patří a měla by mít svou kvalitu, stejně jako víno a třeba i jídlo.

Co je při výběru vody, která má vhodně doplňovat víno, nejdůležitější?

Podle mě jde především o kvalitu vody. I voda totiž chutná různě.

Minerální voda Korunní je jedinou minerálkou, která opakovaně získala certifikát „Voda vhodná k vínu“. Proč právě Korunní a které její vlastnosti jsou podle tebe pro získání tohoto certifikátu zásadní?

Pro snoubení vody s vínem je důležitým parametrem stupeň mineralizace. A protože Korunní je slabě mineralizovaná, hodí se k vínu dobře. Zajímavé je i zjištění, že jemně perlivá nebo perlivá voda se ve většině případů hodí k vínu také, možná ještě více než neperlivá! Oxid uhličitý ve vodě totiž ovlivňuje pozitivně dochuť většiny vín. To bylo pro nás všechny v komisi „Voda vhodná k vínu“ asi největší překvapení. A pak i to, že kvalitní vína s dochutí si s mineralizací vody hravě poradí. Není proto nutné pít vodu „bez chuti“ (rozuměj téměř bez mineralizace – kohoutkovou nebo pramenitou).

Minerální vodě Korunní se také říká voda s přívlastkem. Proč? Najdeme zde nějakou analogii s vínem?

Toto přirovnání vzniklo v podstatě analogicky při srovnání kvality vody a kvality vína. Vína s přívlastkem musejí být z konkrétní vinice – u minerální vody je to přesně ohraničená lokalita, která je zapsána ve věstníku EU a u nás je dozorována Inspektorátem lázní a zřídel. Vína s přívlastkem se nemohou docukřovat, stejně tak se minerální voda nemůže chemicky upravovat. Vína odráží specifický terroir a Korunní má zase svou specifickou chuť, která je dána unikátním 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI