W-D > Články > Rozhovory >

Nicolas Jaeger |Champagne Alfred Gratien

28.12.2015 | Autor: Text: Michal Šetka, Foto: archiv společnosti Champagne Alfred Gratien
Rozhovory

Šampaňský dům Alfred Gratien najdete přímo v Épernay, ve městě, které je centrem oblasti Champagne i veškerého dění okolo nejslavnějších „bublin“ světa. Dům Alfred Gratien byl založen v roce 1864 a patří mezi nejtradičnější šampaňské domy. Vína jsou vinifikována v barikových sudech, rezervní vína pak vyzrávají ve velkých dřevěných sudech. Již více než sto let jsou sklepmistry tohoto domu členové rodiny Jaeger. Nicolas Jaeger, který je již čtvrtou generací sklepmistrů domu Alfred Gratien, se s námi podělil o své zkušenosti.

Champagne Alfred Gratien vyrábí svá vína přímo v Épernay ze všech tří základních odrůd pro Champagne. Hrozny Chardonnay pochází z Grand Cru vinic, Pinot Noir a Meunier pak z 1er Cru poloh. Podobně jako několik málo dalších špičkových domů využívají k vinifikaci základních vín barikové sudy. Tyto sudy byly použité pro výrobu Chablis. Ve vinařství Alfred Gratien se také záměrně rozhodli nepoužívat při výrobě šampaňského jablečno-mléčné kvašení, aby si víno zachovalo svůj původní charakter a svěžest i během zrání.

Úcta k tradici a vzácná filosofie tvořit věci tak, jak se tvořit mají, a nic neuspěchávat se odráží v celé značce Alfred Gratien. Značka Alfred Gratien neslevila z původních postupů při prvotním i druhotném kvašení, přísně limituje počet láhví připravovaných každý rok a své unikátní „know-how“ předává z otce na syna. Díky tomu má dnes Alfred Gratien mezi ostatními šampaňskými domy unikátní místo. Roční produkce je záměrně omezena 250 000 láhví ročně, aby udrželi původní charakter svých šampaňských vín. Prodloužena je i doba zrání. Champagne Alfred Gratien zraje ve sklepích minimálně 4 roky, i když minimální požadovaná doba zrání je 15 měsíců. Mimochodem, velký znalec a uznávaný degustátor Champagne a autor několika knih Richard Juhlin hodnotí dům Alfred Gratien čtyřmi hvězdami z pěti možných.

Značka Alfred Gratien má na svém kontě mnoho úspěchů a tato vína jsou k dispozici na zajímavých a prestižních místech ve špičkové gastronomii. Vína Alfred Gratien se podávají v nejprestižnějších podnicích světa, najdete je mj. v Paříži, New Yorku nebo Tokiu. 80 % pařížských restaurací oceněných michelinskou hvězdou má v nabídce Champagne Alfred Gratien. Tato šampaňská byla podávána i na palubách luxusních nadzvukových dopravních letadel Concorde.

Již více než sto let jsou sklepmistry ve vinařství Alfred Gratien členové rodiny Jaeger. Gaston Jaeger byl sklepmistrem v letech 1905–1951 a v období 1951–1966 ho nahradil Charles Jaeger. Jeho syn, Jean-Pierre Jaeger, byl sklepmistrem Alfred Gratien v letech 1966–2007 a od roku 2007 zde působí Nicolas Jaeger. Právě jemu jsme položili několik otázek.

Vaše rodina vyrábí šampaňské Alfred Gratien více než 100 let. Vy jste nyní čtvrtá generace. Mohl byste popsat nejdůležitější historické milníky šampaňského domu Alfred Gratien?
 Existuje mnoho důležitých momentů. Budu jmenovat např. rok 1991, kdy jsme na trh uvedli Cuvée Paradis Brut. Stalo se tak na VINEXPU a základem byl ročník 1985. Druhým zásadním obdobím, zejména pro mě, byl rok 2007, kdy jsem se ujal vedení sklepa. A posledním velmi důležitým mezníkem byl rok 2009. Jsme sice klasický šampaňský dům, který využívá dubové sudy, ale náš sklep je současně plný moderních technologií. V roce 2009 jsme nainstalovali zcela nové technologie, které jednak chrání naše zaměstnance a pak umožňují jednoduchou práci s barikovými sudy. V oblasti Champagne jsme jediní, kdo tyto technologie vlastní a používají.

Jak byste charakterizoval šampaňské Alfred Gratien?
Jméno Alfred Gratien je v regionu Champagne spojováno s dokonalostí. Naše vína jsou výsledkem dlouholetých zkušeností a tradičních postupů. Vše je vyráběno ručně a díky tomu jsme schopni dlouhodobě zaručit vynikající kvalitu a individualitu našich vín.

Je pro váš dům rosé Champagne důležitým produktem, nebo je to jen otázka módy?
Rosé bylo na začátku v oblasti Champagne především módní záležitostí. Dnes si ale bez tohoto produktu již nejsme schopni naše portfolio představit.

Dobrá kvalita hroznů je zásadním předpokladem pro skvělé šampaňské. Jak si zajišťujete uspokojivé množství velmi kvalitních hroznů?
Díky dlouhodobé spolupráci s pěstiteli. Udržujeme partnerství s přibližně šedesáti vinaři, některé z nich známe po několik generací.

Vaše šampaňská vyrábíte s použitím barikových sudů, které byly předtím používány na Chablis. Proč jste se rozhodli používat tuto technologii?
Je to naše tradice a rozhodli jsme se, že si tuto metodu zachováme. Díky dubovým sudům tak jsme schopni udržet délku, jemnost a hloubku našich vín a samozřejmě i autenticitu domu Alfred Gratien.

Proč nepoužíváte malolaktickou fermentaci?
V kombinaci s dubovými sudy by použití této metody bylo komplikované. A kromě toho chceme, aby si naše vína udržela svěžest.

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Na co se vaši zákazníci mohou těšit?
V tuto chvíli se věnujeme především komunikaci. Založili jsme facebookovou stránku, abychom naše fanoušky mohli dobře informovat o novinkách a našich vínech. Začátkem roku 2016 představíme nové webové stránky, na kterých budeme průběžně popisovat naše další aktivity.

Importérem vín domu Champagne
Alfred Gratien do ČR je společnost
BOHEMIA SEKT. www.bohemiasekt.cz

Zveřejněno ve WINE & Degustation 12/2015-1/2016.

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI