W-D > Články > Rozhovory >

Vinařství Kolby

21.09.2016 | Autor: Text: Martin Procházka, Foto: Martin Procházka a archiv vinařství Kolby
Rozhovory, Cesty za vínem

Ještě před několika lety znalo vinařství Kolby pouze pár vyvolených. Špičková vína, která ve sklepích v Pouzdřanech v té době vznikala, jste normálně vůbec nekoupili. Po změně majitele před čtyřmi lety se všechno změnilo. „Minimálně z obchodního hlediska jsme začínali takřka na nule,“ dozvídám se hned v úvodu rozhovoru ve vinařství Kolby, když si povídáme v čerstvě zrekonstruovaném provozu vinařství. Změny jsou tu ale opravdu cítit na každém kroku. A hlavně obrovské množství práce nového týmu – ředitelky vinařství Radomily Křehulové, technologa Ing. Petra Otřísala, Ing. Zdeňka Sedláčka a vinohradníka Milana Prokeše.

Tento rozhovor vznikal trošku netradičně s celým týmem vinařství Kolby najednou. Každá z jeho osobností je totiž plně zodpovědná za svou oblast, každý má k současné podobě vinařství a jeho cílům co říci. Výsledný článek je vlastně kompilát myšlenek a představ lidí, kteří dávají vinařství Kolby a jeho vínům současnou tvář. 

Jak vlastně začala nová historie vinařství Kolby. Co vedlo současného majitele k této akvizici a jaké byly začátky v úplně odlišném businessu?
Když se před čtyřmi lety objevila možnost ucházet se o koupi vinařství Kolby, majitel společnosti Rosso Steel Josef Šmíd neváhal. Jeho firma je zpracovatelem oceli pro automobilový průmysl, pan Šmíd je však také velkým milovníkem vína, a proto vždy hledal místo, kde se bude moci setkávat se svými zákazníky a obchodními partnery, nejlépe nad sklenkou vína. Obchod vyšel a začala se psát nová éra historie tohoto vinařství.  

Kolby bylo do té doby pro milovníky vína velkou neznámou, většina vín se totiž mezi běžné zákazníky vůbec nedostala. Když jsme sem přišli poprvé, netušili jsme ještě, kolik nás čeká práce. S mnohým jsme začínali takřka od nuly.

Co všechno jste v první fázi chtěli nebo museli změnit?
Nový majitel tehdy stál před zásadním rozhodnutím. Zachovat nastavenou filozofii výroby místních vín, nebo ji změnit. Vinařství Kolby se totiž od většiny ostatních vždy lišilo charakterem produkovaných vín. Proti tehdejšímu trendu lehčích, líbivých a spíše na primární aromatice postavených vín nabízelo vína tak říkajíc dospělá – po několika letech zrání v láhvi, s jemnějším buketem a výrazným terroirním projevem, určená pro náročnější zákazníky. S novým týmem a minimálními závazky vůči odběratelům byla ideální příležitost vydat se jednodušší cestou. Rozhodnutí ale bylo jasné – zachovat výjimečnou filozofii vinařství. Vše ostatní ale bylo potřeba budovat takřka od začátku.

Co bylo z vašeho pohledu to nejdůležitější, nejvíce potřebné?
Nejdříve bylo potřeba se více otevřít zákazníkům, začít s budováním povědomí o značce. A i když byla naše vína pro většinu zákazníků do té doby neznámá, byla cítit velká zvědavost a touha naše vína poznat. Každý zákazník je pro nás důležitý, každá prodaná láhev se počítá. Chtěli jsme ukázat, že i když filozofie vín zůstává stejná, mění se přístup vinařství k zákazníkům. I proto jsme starý slogan nahradili novým. „Vážíme si práce našich předchůdců“ není jenom poukázáním na historii vinaření v Pouzdřanech, která sahá minimálně do 13. století, ale také jasný signál, že chceme navázat na to dobré, co ve vinařství Kolby dokázal předchozí tým. 

Kromě změn v systému obchodu a marketingu však proběhly i další změny. Jaké?
Ano, další významnou změnou pro vinařství Kolby byla velká rekonstrukce provozu, zahájená v roce 2015, která byla dokončena na jaře 2016. Možná symbolicky k hlavním aktivitám nového majitele bylo zvoleno moderní, Cortenové obložení a nová budova vinařství dostala velmi moderní, ale decentní a čistý ráz. Velmi citlivě navazuje na původní prostor vinařství a také na unikátní sklepy ze 17. století. Součástí rekonstrukce byla i výstavba nových výrobních prostor – kvasné a ležácké haly. Vyměnila se zastaralá technologie, přikoupil objemnější lis, doplnily tanky a chladicí rozvody.  

Odpovídající pozornost byla v neposlední řadě věnována i novým prezentačním prostorům. Vinařství tak získalo krásnou vinotéku a degustační místnost. Během letní sezóny se zde můžete denně zastavit a ochutnat místní vína. Pro skupiny je zde možnost uspořádat degustaci, zajistit catering a ve spolupráci s okolními partnery i zařídit ubytování.

Během akvizice z vinařství odešlo několik výrazných osobností, jak jste vyřešili tento problém?
Museli jsme poskládat nový tým, což nebylo vůbec jednoduché. Vinohradníka Milana Prokeše, pečujícího o vinice, jsme naštěstí měli. Nejdůležitější bylo ale najít někoho do sklepa, kdo dokáže zachovat kontinuitu výroby. O technology je na Moravě obecně nouze, ti dobří již mají většinou svá místa a navíc si chtějí držet svou vlastní filozofii. Volba nakonec padla na Ing. Petra Otřísala. Tým byl ještě doplněn o Ing. Zdeňka Sedláčka, který ze své pozice zajišťuje obchodně-technické a výrobní úkoly. A myslím, že to bylo dobré rozhodnutí. Ostatně úspěchy našich nových vín, a především zpětná vazba od našich zákazníků to dokazuje. Tým je vždycky to nejdůležitější.

Co pro tebe, Petře, znamenala možnost nastoupit do vinařství Kolby?
Já jsem začínal kdysi ve vinicích. Vždy mne to ale více lákalo do sklepa, čemuž odpovídá i moje vzdělání v oboru chemie a technologie potravin. Zkušenosti jsem nabíral postupně ve Šlechtitelce ve Velkých Pavlovicích a ve vinařství Gotberg, pocitově mne to však táhlo ke složitějším vínům. Když se objevila možnost převzít sklepní hospodářství vinařství Kolby, rozhodnutí bylo rychlé. Vinařství Kolby pro mne bylo vždy velkým tajemstvím. Nikdy předtím jsem se zde nedostal do sklepa, nikoho jsem neznal. Kupovat vína jsem si sem jezdil pravidelně, vždy mne oslovoval ten potenciál Kolb, místní vína jsem považoval za něco unikátního. Ne vždy jsem ale na vinařství našel někoho, kdo by mi je vůbec prodal. Jít sem pracovat pro mne byla velká výzva.

Na co se tedy soustředí současná produkce vinařství nejvíce, v čem navazuje na minulost a co plánujete do budoucna?
Vinařství Kolby se soustředí především na produkci bílých vín. Petr Otřísal sází na Ryzlinky rýnské a vlašské, Zdeněk Sedláček si zase nemůže vynachválit kvalitu místních vín z burgundských odrůd. Radost nám ale dělají i úspěchy a pověst našich vín červených. Někdy jsme až překvapeni, jaká červená vína nám zde v Pouzdřanech mohou vznikat. Když je dobrý ročník, nezadají si v ničem se svojí jižní konkurencí.

V mnohém se samozřejmě navázalo na původní produkci, nebojíme se ale ani nových produktů a experimentů. Od ročníku 2013 tak můžete ochutnat i růžové víno nebo tradiční metodou vyráběný sekt z odrůdy Ryzlink vlašský 2012 i 2013. Do budoucna se uvažuje i o druhém sektu, pravděpodobně jako cuvée burgundských odrůd. Petr chce také více pracovat s přírodními kvasinkami a stále hledá další cesty, jak minimalizovat používání síry. 

Produkce vinařství se postupně ustálila na cca 120 000 láhvích ročně, bílá vína zrají v nerezu, pro červená zde mají velké 3–4 tisícové sudy. Nově také vybavení sklepa doplní barriquové a třešňové sudy na červená vína. Veškerou produkci vyrábíme z vlastních vinic, kterých máme na Kolbách 37 hektarů. 

Jaký je pohled vinohradníka Milana Prokeše na vinici Kolby?
Na Kolbách to mám rád. Půda je zde v mnohém podobná té na Pálavě, spraše a množství štěrků zaručující její výhřevnost. Vinice jsou vysluněné, hodně tady fouká a srážek spadne snad nejmíň na celé Moravě. Ne nadarmo je tu step. Práce je zde náročná, některé části vinic jsou natolik exponované, že o nějaké výrazné mechanizaci nemůže být řeč. Výnosy jsou díky stresovým polohám a nedostatku vláhy nižší, než je moravským standardem. Nejstarší tratě vinařství Kolby byly vysázeny před cca 40 lety, ty nejmladší nedávno, kdy portfolio odrůd doplnil Merlot, Hibernal a Tramín červený. V produkci vinařství mají posílit a dotvořit stávající řadu vín Cuvée.

Každá z vysázených odrůd zde má své plnohodnotné místo. Nejsem úplným zastáncem současného trendu omezování odrůdové skladby, pracuji s tím, co mám. Vinice je jako vlastní dítě. Chcete jí dát to nejlepší, dostatek péče, kterou potřebuje. A když takto důsledně přistupujete ve vinici ke všem odrůdám, odvděčí se vám. Jenom prostě každá chce to svoje. 

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI