Léto ve znamení aperitivů |Lilet
Léto ve znamení aperitivů a sofistikovaných míchaných nápojů z nich V pondělí 19.6. uspořádala společnost Alkohol.cz v nádherných prostorách Pachtova paláce dámskou letní párty pro zástupkyně významných českých médií.
Pachtův palác je domovem v pořadí již druhé restaurace špičkového českého šéfkuchaře a porotce Master Chefa Miroslava Kaliny a nese název Atelier Kalina. Párty se uskutečnila v okouzlujícím patiu, které podtrhlo atmosféru teplého letního odpoledne v centru historické Prahy.
Setkání začalo přípitkem sklenkou vynikajícího Champagne značky Mumm, které všichni známe z oslav vítězství Formule 1.
Nabídka aperitivů a míchaných nápojů na bázi aperolu, campari, champagne, vodky apod. patří ke stálicím gastronomické a barové scény a dnes se jedná již o zaběhlý standard.
Lillet, francouzský aperitiv, je jedinečný lahodný blend vína a přírodního ovocného likéru, který byl poprvé vyroben v roce 1887, kdy bratři Paul a Raymond Lilletovi zahájili výrobu v malé vesničce Podensac nedaleko města Bordeaux. Lillet tvoří 85 % vína a 15 % likéru. Lillet Blanc je vyráběn z hroznů Sauvignon Blanc a Sémillon. Hrozny Merlotu a Cabernetu Sauvignon jsou používány pro výrobu Lillet Rouge. Výroba ovocného likéru studenou macerací citrusů a citrusových kůr trvá 4–6 měsíců. Základ tvoří pomerančové kůry ze Španělska, Haiti a Tunisu. Víno a ovocný likér jsou následně smíchány a budoucí lillet je na 12 měsíců uložen do dubových sudů, aby získal svou vyhlášenou jemnost a bohatý charakter.
Lillet je také velmi oblíben špičkovými barmany. Zajímavostí je, že Original James Bond Vesper Martini z Flemingova Casina Royale obsahuje vodku, gin a Lillet Blanc. Existuje také celá řada dalších osvěžujících receptů na bázi Lillet. Vynikající je mimo jiné v kombinaci s bitter lemon limonádou a spoustou ledu. Ve Francii se pije obykle čistý na ledu s plátkem citronu nebo pomeranče.
Partneři