W-D > Detail zprávy >

Může mít i voda přívlastek?

10.09.2018 |

Víno je skvělým společníkem pro mnoho chvil. Primárně je to však stále alkoholický nápoj, a proto je při jeho pití potřeba organismus zároveň hydratovat. Ideálně by se mělo vypít dvojnásobné množství vody než vína. Ještě důležitější než množství je však kvalita vody, kterou k vínu pijeme. Ne každá voda svými vlastnostmi podporuje a rozvíjí chuť vína. Některé ho svou příliš výraznou chutí mohou přebít nebo jinak negativně ovlivnit.

Jak vybrat vodu vhodnou k vínu?
Stejně jako je na základě kvality rozdělováno víno, můžeme mluvit i o třech kategoriích vody:

Voda kohoutková (je paralelou ke stolnímu vínu) - pochází z povrchových zdrojů a prochází chemickou úpravou, zejména chlorováním. Její kvalitu často ovlivňují vnější vlivy a koncové zdroje.

Voda pramenitá (je paralelou k jakostnímu vínu) - pochází z chráněného podzemního zdroje, stejně jako minerální voda. Její kvalita a složení však nejsou tak důsledně sledovány.

Voda minerální (je paralelou k vínu s přívlastkem) - pochází z chráněného podzemního zdroje, který určuje její charakteristické složení a chuť. Kvalita je velmi přísně kontrolována a není dovolena žádná chemická úprava vody. Regulováno je i její stáčení. Tak jako vinaři sledují u přívlastkového vína terroir, i u minerálních vod se projevuje místo, kde pramení. Kořeny vinné révy mohou být až desítky metrů hluboko a minerály z půdy dodávají vínu vlastnosti charakteristické pro dané místo. Stejně tak prameny vody proudí desítky let hluboko pod zemí, obohacují se o minerály z okolní půdy a následně dodají vodě specifickou chuť.

Certifikace Voda vhodná k vínu

Aby měli milovníci vín jistotu, že je doplňují tím nejlepším, Vinařský institut společně s Asociací sommelierů vytvořily certifikaci Voda vhodná k vínu. Certifikát nezávisle posuzuje chuťové vlastnosti a složení pramenitých a minerálních vod. Na základě standardizovaných tabulek posuzuje tým za účasti profesionálních sommelierů, jako jsou Ivo Dvořák, Martin Pastyřík, Libor Nazarčuk, Klára Kollárová nebo František Koudela, 11 veličin. Například svěžest, jemnost, vyváženost, intenzitu chuti, čirost, texturu. Voda se testuje na více než 20 vzorcích rozličných vín. Z pohledu chuti je důležitý obsah mineralizace, který by měl být nejlépe na úrovni slabě mineralizovaných vod, tj. do 500 mg/l. Žádoucí je také to, aby některé minerální látky příliš nepřevažovaly v chuti, což je také během certifikace testováno. Certifikát Voda vhodná k vínu obdržela jako jediná z kategorie minerálních vod právě Korunní. Proces certifikace je u minerálních vod složitější než u pramenitých, některé z obsažených minerálů by totiž mohly negativně ovlivnit chuť vín. Charakteristické podloží Doupovských hor, odkud je Korunní stáčena, má jemnou a vyváženou chuť, která skvěle doplňuje chuť vína. Je slabě mineralizovaná, s ideálním poměrem vápníku a hořčíku. Vhodná je nejen jako doplněk vína, ale také ke každodenní konzumaci.

Perlivá, nebo neperlivá?

Zajímavé je zjištění, že ještě více než neperlivá voda se k vínu hodí vody jemně perlivé, nebo dokonce perlivé. Oxid uhličitý, který obsahují, totiž chuť vína pozitivně ovlivňuje. Každá voda je ale skvělým společníkem pro jiný typ vína. Neperlivé vody jsou ideální k degustacím Champagne nebo polosladkých vín. Jemně perlivé tvoří harmonii se středně plnými bílými víny, šumivými, růžovými víny, ale i s červenými fortifikovanými víny. Perlivá voda se snoubí v dokonalý zážitek s lehkými mladými bílými a růžovými víny a také s víny šumivými. Již několik let dbáme na vysokou kvalitu vína, kávy i jídla, které konzumujeme. Doplňme zážitek z nich také o kvalitní přívlastkovou vodu, která dokáže dodat chuti vína nový rozměr.

Zveřejněno ve Wine & Degustation 9/2018


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena