Prušánky - Nechory |vinařské vesničky

13.09.2017 |

Daleko na jihu země, až za obzory, sklepy jsou prušánecké, tam pod Nechory. Věsí se nad nimi stromy, dokola kolem, cesta k nim vede daleká, širokým polem. Víno v nich vaří a syčí, ze sudů tryská, srdce vře divokou láskou a oko blýská. Chce se Ti lásky a pití, polibků k vínu, večer jít s měsícem, cestou až k Hodonínu. Vyletěl jak bílý motýl, zdaleka vánek, zanesl lásku a píseň až do Prušánek. Touhle oslavnou básní, kterou jsem si vypůjčil ze stránek vinných sklepů Nechory, dovoluji si uvést tento článek. Neb jak lépe vystihnout krásu zdejších sklepů a vína než slovy básníka, jistě vínem plně inspirovaného.

Než ale sejdeme přímo do útrob nechorských sklepů, pojďme si povídat o obci Prušánky, ke které tato unikátní, pouze sklípky tvořená vesnička patří. Kdy byly Prušánky přesně založeny, se dnes přesně neví. První písemná zmínka o Prušánkách pochází z roku 1261 z darovací listiny Smila ze Střílek, který obec věnoval novému klášteru Smilhheinu. Po jeho zániku získává obec, resp. její v té době již neobydlené torzo, rod pánů z Kunštátu. Osídlení se sem znovu vrací až v 16. století, především díky nově usazené komunitě habánů. Během třicetileté války byly Prušánky několikrát vyrabovány a vypáleny a patří mezi nejpostiženější obce na Moravě. Z osmdesáti dvou usedlostí zbylo tehdy pouze třicet devět obydlených. Další ránu Prušánkám uštědřily dva velké požáry v letech 1842 a 1846. Ostatně to nebyly jediné zničující požáry v historii obce. Pro obyvatele Prušánek bylo vždy hlavním zdrojem obživy zemědělství a byli existenčně závislí na kvalitě úrody a jejím množství. Vinice byly už od nepaměti nedílnou součástí okolí obce. V druhé polovině 19. století ale společně s rozrůstáním obce musely vinice ustupovat polím, která byla pro akutní obživu obyvatel důležitější.

Vinné sklepy v Nechorách se začaly stavět na konci 18. století, v době, kdy vinohradnictví a vinařství v Prušánkách zažívalo jeden ze svých největších vrcholů. První sklepy byly podél vinohradnické cesty, postupně vznikaly další. Jestli bylo v roce 1870 v Nechorách sklepů asi 130, dnes jich tam najdete více než 450. Postupně se i z těch nejmenších staly plnohodnotné vinné sklepy včetně lisoven, mnohdy i s degustační místností či ubytováním. Ty původní jsou sklepy s typickými pozednicemi, podepřenými dřevěnými sloupy, sedlovou střechou a okny do oblouku. Často jsou zdobeny typickým podlužáckým ornamentem a drobnými malbami. Modernější sklepy z konce 20. století jsou již budovány jako jednopatrové s lisovnou a obytným prostorem.

Jak bylo řečeno, Nechory jsou vesničkou tvořenou pouze vinnými sklepy. I přesto si drží nádherný ráz klasické maličké vesnice, mnohdy až pitoreskně působící. Malá náměstíčka, uličky, jeden malý sklípek vedle druhého. Samotný název Nechory vysvětlují dvě různé pověsti. Podle té méně pravděpodobné kdysi ve zdejších sklepech jistí pánové tak důsledně popíjeli víno, až jeden z nich zůstal nemohoucí ležet kdesi před sklípkem. Okolojdoucí se tehdy ptali, zdali „je chorý?“ „Ne, chorý – opitý,“ odpovídali druzí. Ta pravděpodobnější verze původu jména Nechory souvisí se zdravím a prospěšností vína pro lidský organismus. Kdo prý pravidelně prušánecké sklepy navštěvuje, je zdravý, a ne chorý. Nejenom jméno tohoto místa, ale i samotná historie vzniku zdejších sklepů je mírně řečeno pikantní. Dříve prý místní prušánecké vinné sklepy ležely mnohem blíže samotné vesnici, v okolí cesty do Čejkovic, kam se tehdy chodilo do nejbližšího kostela. A to byl právě ten největší kámen úrazu. Mnozí místní totiž při cestě do kostela často „zabloudili“ a na bohoslužbu vůbec nedorazili. I proto nechala tehdejší vrchnost staré sklepy zbourat a vystavět nové dále od vesnice. A pro jistotu, aby si místní občané i tak nenašli cestu přes Nechory, nechali vystavět i kostel přímo v obci Prušánky.

Nechorské vinařské sklepy najdete dnes tedy kousek od Prušánek, necelý kilometr severovýchodním směrem. Všechna zdejší stavení slouží k jedinému účelu, a tím je výroba a skladování vína. Tedy když pomineme několik menších penzionů a vyhlášený hotel Beatrice. Nechory postupně natolik narostly, že se dnes už dělí na Horní a Dolní. Dolní Nechory tvoří tu známější, klasickou vinařskou vesničku, zatímco Horní Nechory leží přímo mezi vinohrady podél přístupové cesty k nim. Pořádá se zde množství zajímavých kulturních, folklorních a vinařských akcí. Nejznámější je asi Zarážení hory, symbolický zákaz vstupu do vinic před blížícím se vinobraním. To zdejší kulturní probíhá hned 14 dní po samotném zarážení hory, slavnostní a krojované.

Když se sem vydáte na vycházku, dá se zde krásně strávit celý den. Chodíte mezi sklípky, obdivujete jejich jedinečnou architekturu a ochutnáváte víno. Najdete zde množství krásných zákoutí, stíněných pergolami, porostlými révou. Je tu klid a mír. I v té největší sezóně jsou zde místa, kde se můžete se skleničkou vína takříkajíc zašít a odpočívat. Část sklepů je krásně opravená, mnohé to ale ještě čeká. Společně dotváří úžasnou mozaiku různých stylů a samozřejmě i přístupů jejich majitelů. Podobně vín zde ochutnáte mnoho, některá výtečná a jiná horší. Tak je tomu ale i jinde. Většina místních sklízí své hrozny z okolních viničních tratí. Do katastru Prušánek dnes spadá na 250 hektarů vinic, a tím tuto obci řadí mezi největší na Slovácku. V Prušánkách jsou čtyři viniční tratě: Nechory, Úlehle, Podkovné a Čtvrtky. Najdete zde vysázené především modré odrůdy, jako je Frankovka, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a Cabernet Moravia. Z bílých odrůd dominuje Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Neuburg, Müller Thurgau, Chardonnay či Sauvignon. Zdejší vína jsou kořenitá, široká v aromatice a příjemně zemitá. Podobně jako zdejší vinaři.

Vybrat ta nejzajímavější vinařství a sklípky k navštívení z takového množství není jednoduché. Mne moje nohy zanesly nejdříve do vinařství Vašíček. Vznik tohoto vinařství cimbalisty a vinaře Milana Vašíčka byl sice ovlivněn rodinným prostředím a vinařskou tradicí, hlavní impuls se však dostavil ve Švýcarsku, kde Milan působil 15 let jako muzikant. Ochutnal vína z různých koutů světa, přišel jim na chuť a měl ambici se jim vyrovnat. Po návratu v roce 2002 rozšířil rodinné vinice a postupně získal i další plochy. Dnes hospodaří na 4 ha vinic, vše v rámci integrované produkce hroznů. Zabývá se výhradně výrobou láhvových přívlastkových vín, převážně suchých. Ročně vyrobí na 30 tisíc láhví vína, převážně putujících do vybraných vinoték či přímo k privátním klientům a návštěvníkům jeho vinařství. Z odrůd považuje za nejlepší pro místní terroir ty rulandské, doplněné o Sauvignon, Müller Thurgau, Tramín, Veltlínské zelené a nově i Sylvánské zelené. Technologie výroby je kombinací tradičních a moderních technologií. Součástí vinařství je samozřejmě i vinný sklep a penzion Nechorka s ubytováním pro 20 hostů, terasou a venkovním posezením. Celoročně je otevřený pro ochutnávky vín, nabízí zde domácí kuchyni, večery s degustacemi, posezením u cimbálu a jiné akce. Jeho vína si postupně vydobyla i vavříny na mnohých vinařských soutěžích a kláních.

Druhým místem, které byste neměli při návštěvě Nechor určitě minout, jsou sklepy rodinného vinařství Košut. Toto vinařství najdete jak v Moravské Nové Vsi, tak samozřejmě v Prušánkách a Nechorech, kde mají několik archivních sklepů. Hlavními představiteli firmy jsou bratři Luděk a Jaroslav Košutovi, absolventi vinařské školy ve Valticích a Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici na Moravě. Jak už to ale v malých firmách bývá, zapojena je celá rodina včetně otce Jana, strýce Miroslava i nejmenších synů obou hlavních představitelů vinařství. Technologem, majícím na starosti výrobu vín, je ing. Luděk Košut a hlavním agronomem je Jaroslav Košut. Kořeny hospodářství rodiny Košutových sahají daleko do minulosti, krásnou památkou toho je dochovaný trám hospodářského stavení v Moravské Nové Vsi vzpomínající jednoho z rodinných předků jako „Hospodáře roku 1862“. V roce 1995 se Košutovi rozhodli rozšířit tradiční zemědělskou činnost své rodiny o výrobu vína a z malého, záhumenkového vinařství začali budovat klasický vinařský podnik. První láhvová vína přišla v roce 2002. Celková rozloha jejich vinic je dnes necelých 30 hektarů, z toho 15 hektarů přímo vinařství patřících a 12, které patří strýci Miroslavovi a které obhospodařují. Všechny najdete v katastru vinařské obce Prušánky nebo Moravské Nové Vsi. Hrozny zpracovávají pomocí moderních technologií s důrazem na co nejosobitější charakter a rozmanitost jednotlivých odrůd.

Třetím navštíveným vinařstvím je vinařství Nechory. To navazuje na tradice vinařského umění rodiny Hnidákovy z Prušánek. Název Vinařství Nechory vznikl v roce 2008, kdy se vinařství stalo součástí rodinné firmy HM, s. r. o., která je zároveň známým dodavatelem vinařských technologií a strojů do vinic. V té době došlo zároveň k rozšíření výměry vinic a vybavení vinařství moderními technologiemi. Vinařství obhospodařuje na 14 ha vinic v okolí obcí Prušánky, Nový Poddvorov a Josefov. Základním kamenem výroby kvalitních, přívlastkových vín byl pečlivý výběr vinohradnických tratí a volba správné odrůdové skladby a klonů révy vinné. I proto zde k výrobě vín používají pouze hrozny z vlastních vinic. Standardem je šetrné zpracování hroznů, řízené kvašení, vinifikace červených vín v otevřených dubových kádích. K výrobě vín využívají jak nerezových nádob, tak dřevěných či barriqových sudů. Vinařství Nechory vyrábí bílá vína, červená vína, růžová vína i sekt, odrůdově dominují Ryzlink rýnský, Chardonnay, Rulandské šedé, Muškát Ottonel, Tramín červený a Sauvignon. Z modrých odrůd najdete Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe a Dornfelder.  

Výběr dalších vinařství a sklípků už nechám pouze na vás. Zde v Nechorách je hodně co objevovat. Ideální příležitostí je naplánovat si zdejší návštěvu na dobu konání akce otevřených sklepů „K Nechorám do sklepa“. Na letošním ročníku jsem napočítal dobrých pětadvacet otevřených sklepů a snad v každém bylo něco zajímavého. Můžete se zastavit u Hradilů, Hromků, u Čecha, v mladém vinařství Klas, u Nosků nebo třeba U Jeňoura. Dobře najíst a ubytovat se můžete ve známém hotelu Beatrice, s vinnými sklepy U Jeňoura úzce propojeném. Ten byl otevřen v roce 2011 jako první pasivní hotel v České republice. Kromě příjemného ubytování a dobře vybavených pohodlných pokojů tady najdete i velmi dobrou restauraci. Zdejší Jeňourovo pečínkové menu se stalo již před lety vyhlášeným, ale ochutnávat můžete i z mnoha dalších pokrmů a specialit. Před návštěvou tolika sklepů, které Nechory nabízí, je potřeba se pořádně nasytit. A pokud budete mít štěstí na termín, koná se zde každý rok v červnu i vyhlášené mistrovství České republiky v sekání sektů. To dobré víno teče doslova plným proudem.

Text: Martin Procházka

Foto: Martin Procházka, vinařství Vašíček


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht, WINE & Degustation, Exclusive, Caravan.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI