W-D > Články > Aktuality >

Castello di Montepò |Toskánská vína slavné rodiny Biondi Santi

27.03.2023 |
Aktuality

Jacopo Biondi Santi představuje šestou generaci slavné rodiny vinařů Biondi Santi. Společně se svými dětmi vede v současné době panství Castello di Montepò. Pro naplnění své nové odvážné a moderní vize získal Jacopo Biondi Santi zámek Montepò v srdci toskánské Maremmy. Zde se Jacopo s rodinou věnuje pěstování odrůdy Sangiovese Grosso, specifického klonu BBS 11, která patří výhradně rodině Biondi Santi. A vyrábí z ní mimořádná vína.

Castello di Montepò je vinařství Jacopa Biondiho Santiho a jeho rodiny, které najdete v malebné krajině  Scanzano v toskánské oblasti Maremma mezi vinicemi, olivovými háji a lesy. Jacopo a jeho děti Tancredi, Clemente a Clio tak v současné době píší novou kapitolu historie této slavné vinařské rodiny, jejíž počátky sahají až do 19. století. Jméno této rodiny má dodnes ve vinařském světě bezpochyby zvláštní místo. Stojí za historií jednoho z nejprestižnějších vín nejen Itálie, ale i celého vinařského světa – Brunella del Montalcino. Byl to právě Ferruccio Biondi Santi, pradědeček Jacopa, který vysadil v Montalcinu svou první vinici vybraným klonem Sangiovese s názvem Sangiovese Grosso. Zasadil se tak o nový, nekompromisní přístup k výrobě vína v Toskánsku, který později slavil úspěch nejen v celé Itálii, ale i v zahraničí. Vína z Biondi Santi se tak v relativně krátkém čase stala ikonami velkých světových vín. Dnes se tato rodina zaměřuje především na zušlechťování jejich dědictví – specifického klonu odrůdy Sangiovese Grosso na hradě Castello di Montepò.

Vinice Castello di Montepò leží v nadmořské výšce mezi 300 a 460 m n. m. s jihojihozápadní expozicí, na zvlněných mírných svazích toskánské Maremmy. Jejich rozloha je 50 hektarů z celkového počtu 600 hektarů půdy v majetku panství. Vinice, olivové háje a zemědělská půda jsou obklopeny hájovými lesy rostoucími jižně od Grosseta, které hrají klíčovou roli při zmírňování teploty a současně chrání révu vinnou před nadměrným větrem a extrémním počasím. Na 50 hektarech vinic tu pěstují výhradně tři odrůdy – Cabernet Sauvignon, Merlot a samozřejmě vzácný klon Sangiovese Grosso BBS 11. Tomuto klonu je věnováno až 80 % celkové plochy vinic. Sklizeň tu zpravidla začíná na začátku září a trvá v průměru dva týdny.

Enologický styl Castello di Montepò je výsledkem péče věnované všem aspektům výrobního cyklu, od vinice až po sklep. Zrání v sudech je zásadní pro vývoj a životnost zdejších vín. Pro alkoholickou a malolaktickou  fermentaci tu využívají výhradně nerezové tanky. Pracují také s dlouhou macerací slupek v moštu pro plnou extrakci polyfenolů k dosažení maximálně komplexního charakteru výsledných vín. Nekompromisní přístup Jacopa Biondiho Santiho je patrný i na pečlivém výběr sudů a barikových sudů. Červená vína zrají v sudech pocházejících z lesů Tronçais, ze stromů starých v průměru 150 let. Kvalita sudů je totiž dle rodiny Biondi  Santi zcela klíčová a nezbytná k dosažení dokonale vyzrálých a hedvábných tříslovin červených vín.

Portfolio vinařství přestavuje celkem 6 vín. Jedno špičkové rosé a 5 červených vín. Stěžejním vínem je určitě „Sassoalloro“. Jedná se o vůbec první nalahvované víno tohoto vinařství v roce 1991, kdy se také narodil Jacopův nejstarší syn Tancredi. Toto 100% Sangiovese Grosso zrálo 14 měsíců v barikových sudech a kombinuje mimořádnou svěžest, strukturu a eleganci. Skvělým vínem je pak „Sassoalloro Oro“, které vzniklo na počest 30. výročí vinařství a ukazuje na enologické umění Jacopa a Tancrediho. Milovníkům Supertoskánských vín by určitě nemělo uniknout jejich ušlechtilé „Schidione“, které zrálo 24 měsíců v barikových sudech, s nesmírným potenciálem zrání. A nelze opomenout ani jejich Morellino di Scansano, složené z 95 % ze Sangiovese Grosso s příměsí 5 % Cabernetu Sauvignon. Toto harmonické, elegantní a osobité víno patří k těm nejlepším v celé denominaci a zaručeně by také nemělo uniknout vaší pozornosti.

Produkce vín Castello di Montepò je vysoce kvalitní a současně velmi omezená, jejich vína jsou proto k dostání u pečlivě vybraných prodejců jak v Itálii, tak na mezinárodním trhu s víny. Špičkové vinařství, jedinečná vína a prestižní pověst jména Biondi Santi jsou zkrátka klíčovými prvky, které stojí za jednou z nejvýznamnějších a nejuznávanějších toskánských „značek“ na světě.

Výhradním dovozcem Castello di Montepò je v České republice společnost Víno MARTY s.r.o.

Kontakt: Saturnova 1230/42, 104 00 Praha 10 – Uhříněves

Tel.: +420 602 285 050

E-mail: info@vinomarty.cz


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI