W-D > Články > Aktuality >

Nejlepší vína České republiky 2023–2024 |10 let slavného Průvodce

14.12.2023 |
Aktuality

Nové vydání publikace „Nejlepší vína České republiky, Průvodce 2023–2024“spatřilo světlo světa na konci listopadu. Letošní vydání této profesionály i milovníky vína velmi oceňované publikace je nejen jubilejní, vždyť tato kniha letos vychází již po desáté, ale také rekordní, pokud jde o množství zařazených vinařů i degustovaných a doporučených vín, která v publikaci najdete.

A samozřejmě i pokud jde o obrovské množství cenných informací a zajímavých statistických dat  nasbíraných za deset let práce na tomto u nás ojedinělém projektu. Je to dobrý důvod, abychom si s autorem Průvodce Michalem Šetkou popovídali o zákulisí tohoto cenného zdroje informací pro milovníky vína i profesionály v oboru.

Čím je letošní desáté vydání knihy Nejlepší vína České republiky jedinečné?

Je jedinečné v mnoha ohledech. Do letošního jubilejního vydání Průvodce se dostalo rekordních 1 228 vín od 203 vinařů a vinařských firem. Sofistikovaně jsme pracovali se statistikami, doplnili jsme mnoho aktuálních informací. Mám obrovskou radost, že se toto jubilejní vydání stalo takto rozsáhlým a komplexním přehledem o stavu tuzemského vinařství a skvělých vínech, která vinaři aktuálně nabízí. Jsem si téměř jist,  že nic podobného nebylo u nás dosud nikdy publikováno. Zejména letos se těšíme velkému zájmu nováčků, tedy vinařství, která se v knize objeví poprvé. Mnoho z nich dokazuje, že i malá a mladá vinařství umí  vyrobit opravdu špičková vína. Těšit se můžete i na některé navrátilce, kteří se v knize objeví po delší odmlce, a samozřejmě také na vinařství, která jsou již po mnoho let stálicemi tuzemské vinařské scény.

Jak se vůbec zrodil nápad začít vydávat knihu Nejlepší vína České republiky? Co bylo tím prvotním podnětem pro vytvoření této uznávané a dnes již etablované knihy?

Tato myšlenka mne začala provázet brzy po založení časopisu WINE & Degustation. Při všech cestách do zahraničí jsem se s podobnými publikacemi setkával a viděl, jak jsou přínosné pro profesionální svět, pro milovníky vína a konec konců i pro mne jako žurnalistu. Jak rychle jsem byl schopen se díky různým průvodcům víny zorientovat ve vinařské oblasti, kterou jsem do té doby téměř neznal. A na tuzemské scéně tenkrát průvodce, který by vznikal opravdu s touto filozofií dlouhodobé a pravidelné práce odváděné jasně definovaným autorským týmem, nebyl.

Podle jakých kritérií jsi sestavil tým spoluautorů?

Oslovil jsem špičkové degustátory z komisí našeho časopisu a současně osobnosti, které se dlouhodobě věnují problematice tuzemských vín. Všichni kolegové v autorském týmu jsou uznávaní profesionálové, a tak situaci na trhu tuzemských vín monitorujeme v podstatě neustále. Každý z trochu jiného úhlu, a to je velmi cenné. Ivo Dvořák z pozice prezidenta Asociace sommelierů ČR, konzultanta a také soudního znalce v  oboru vína, Roman Novotný z pozice aktivního sommeliera, spolumajitele prestižního vinného baru i konzultanta pro víno známé restaurační skupiny. Jakub Přibyl byl dlouhou dobu sommelierem mnoha špičkových restaurací, dnes je wine expertem společnosti Advivum. Richard Süss dlouho působil jako hlavní sommelier společnosti MAKRO a nyní je sommelierem a nakupuje vína pro společnost Bacchus. No a mně a kolegovi Václavu Tichoňovi, který je v posledních letech velmi cennou produkční posilou našeho týmu, projdou v rámci příprav časopisu i na cestách za vinaři každoročně rukama tisíce vín.

Letošní vydání je již desáté v pořadí, nabízí se ohlédnutí za počátky publikace i za těmi deseti lety tvrdé práce na ní…

Určitě. Pamatuji si to celkem přesně. První Průvodce vyšel v roce 2014. Tehdy jsem si na období Vánoc a novoročních svátků vezl na chalupu k rodičům dva kufry. Jeden s běžnými věcmi, oblečením a dárky pro mé blízké, druhý kufr byl ale plný podobných knih z celého světa. A to období klidu jsem v nich doslova „proležel“. Tentokrát ale ne z pohledu zájemce o konkrétní vína či oblasti, ale hledal jsem inspiraci, zkoumal jsem, jak zpracovávají jednotlivá témata, a hledal východiska pro náš nový projekt. Posléze jsem nakreslil fiktivní stránku, vytvořil vymyšlený profil vinařství „František Vinař“ a v lednu jsme s naším grafikem  Petrem Wagnerem začali pracovat na designu. U mne doma pak záhy proběhla schůzka s kolegy, které jsem pečlivě vybral z degustačních komisí časopisu, a představil jim zamýšlený projekt. Pak jsme si nad ním sedli s vydavatelem Danielem Guryčou, dořešili základní myšlenky a nový projekt byl na světě. Mnoho věcí během prvního vydání se ale samozřejmě řešilo postupně, dělali jsme to poprvé. Měli jsme ale jasný plán, že nepůjde o jednorázovou soutěž, ale o dlouhodobou práci s cílem vybrat a popsat opravdu to nejlepší a nejzajímavější, co naše vinařská scéna nabízí. A po celou dobu existence této publikace ji postupně vylepšujeme, přicházíme s užitečnými novinkami, nápady a rubrikami, které přináší praktické, rychlé a cenné informace pro profesionály i milovníky vína.

Za těch deset let se Průvodce dostal do rukou stovek vinařů a desetitisíců profesionálů i milovníků vín. Jak vnímáš jejich ohlasy a podněty?

Z hlediska struktury a obsahu knihy se snažíme o neustálá zlepšení a nové prvky, informace. Ohlasy  čtenářů jsou vesměs velmi kladné až nadšené. A jsme tomu rádi. Knihu a její dopad oceňuje i naprostá většina vinařů a snaží se nám každoročně zaslat na výběr opravdu skvělá vína. Čtenáři i zásadní většina vinařů knihu Nejlepší vína České republiky vnímají jako pozitivní a přínosný projekt a to je pro mne i kolegy důležité. Samozřejmě neusínáme na vavřínech a snažíme se Průvodce neustále zlepšovat a rozvíjet i další související aktivity.

Můžeš čtenářům přiblížit proces výběru vín a jak probíhá samotné hodnocení?

Selekce vín do této publikace se zásadně liší od soutěží vín. Během května rozesíláme vinařům první výzvu k účasti ve výběru vín do nového vydání a zaslání vzorků. Mnoha vinařům také osobně voláme, neboť jejich portfolio známe a víme, že bychom v knize jejich vinařství a vína díky jejich kvalitě chtěli mít. Pak následuje dlouhé období degustací a výběru toho nejlepšího, co nám do redakce přijde. Příprava každé publikace zabere více než pět měsíců práce, z toho samotné degustace probíhají většinou v rozmezí čtyř měsíců. Jelikož nejsme soutěž, máme tu výhodu, že se ke sporným vzorkům můžeme po čase vrátit. Chceme být maximálně korektní a přesní a tento systém nám umožňuje nedělat chyby.

Jak obecně hodnotíš kvalitu vín v letošním vydání publikace a posunula se nějak kvalita tuzemských vín za těch deset let, co kniha vychází?

Určitě, letošní kvalita vybraných vín je celkově velmi vysoká, v letošním vydání najdou čtenáři tipy na skutečně obrovské množství skvělých vín. A těší mě i to, že jsme zařadili velké množství nových a nadějných vinařství, která si svou slávu teprve dobývají. A musím říci, že za těch deset let, co na Průvodci pracujeme, se kvalita tuzemských vín obrovsky zlepšila a také stylově vytříbila. Alespoň tedy pokud jde o vinařství, která v této knize čtenáři najdou. Nakonec v letošním vydání najdete i přehled nejlepších vín za celé období, kdy tato kniha vychází.

Řada vín v letošní publikaci byla hodnocena vysoko přes 90 bodů,  vnímáš i z pozice degustátora  nejprestižnějších zahraničních soutěží, že by tato vína obstála i v konkurenci špičkových zahraničních vín?

Určitě, je skvělé, že u nás máme vína, která snesou srovnání s jakoukoli světovou konkurencí. Na druhou stranou je fakt, že tato vína stále vyrábí jen menší část tuzemských vinařů, i když i tato skupina se v posledních letech rozrůstá.

Co získá vinař, který se v knize objeví? Může své ocenění nějak využít?

Ano, samozřejmě. Kniha je etablovaným, respektovaným a cenným zdrojem informací pro profesionály i milovníky vína. Kromě obligátních věcí, jako jsou visačky s možností označit jimi láhve vybrané do Průvodce, mají vinaři díky této knize mnoho nových obchodních příležitostí. Restaurace, bary, vinotéky, obchody, cateringové společnosti se naším výběrem řídí a vyhledávají vína do svých portfolií. Milovníci vína prokazatelně využívají naše doporučení jak k nákupům, tak ke svým cestám do vinařských oblastí. Letos jsme také uzavřeli strategické partnerství se společností Rohlik.cz, které je obrovským přínosem jak pro čtenáře publikace – milovníky vína –, tak pro vinaře samotné. Široký sortiment vybraných vín od mnoha vynikajících vinařů z této publikace bude snadno dostupný širokému spektru zákazníků, a vinaři tím jednoduše získají velmi zajímavý nový distribuční kanál. A v neposlední řadě jde i o rozsáhlou mediální prezentaci, s víny z Průvodce pracujeme jak u nás v časopise, s naším souhlasem pak některé tipy přejímají i další redakce, zmínky o knize, vybraných vínech a vinařstvích můžete každoročně zaznamenat v rádiích i televizi.

V knize i letos ale některá tuzemská vinařství chybí, co vás vedlo k rozhodnutí tato vinařství nezařadit?

Zásadním a vlastně jediným kritériem pro zařazení vinařství do publikace Nejlepší vína České republiky je kvalita vína. A samozřejmě také alespoň elementární ochota a připravenost spolupracovat. My samozřejmě nemůžeme nikoho k účasti a zaslání vzorků pro výběr vín nutit. Na druhou stranu ale nechápu, co vede vinařství vyrábějící dobrá vína k rozhodnutí v tomto projektu chybět. Když se vrátím na začátek našeho rozhovoru k podobným světovým publikacím, věřte, že ve svých zemích etablovaná vinařství, která vyrábí velmi dobrá vína, si nedovolí nebýt v rakouském Falstaffu, italském Gambero Rosso, německém průvodci Eichelmann či francouzských Le Guide Hachette des Vins, Guide Vert či Bettane & Desseauve. Některá tuzemská vinařství jsou však evidentně přesvědčená o své mimořádnosti, neumí respektovat pravidla, spekulují, kladou si podmínky, a to je pro nás zcela nepřípustné. My rozhodně neslevíme z nároků a férového průběhu celé přípravy této publikace. Naše zásadní odpovědnost je vůči čtenářům a ti musí v této knize najít opravdu jen vinařství a vína, která je svou kvalitou nezklamou. Skoro bych chtěl tedy tvrdit, že všechna důležitá vinařství, která mají nyní v nabídce vynikající vína, v knize Nejlepší vína České republiky – Průvodce 2023–2024 najdete. 

Rozhovor najdete ve vydání WINE & Degustation 12/2023 - 1/2024, který je možné zakoupit ZDE.

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena