W-D > Články > Aktuality >

Šampionem Salonu vín ČR pro rok 2019 je |Rulandské bílé ze Zámeckého vinařství Bzenec

14.02.2019 |
Aktuality

Šampionem Salonu vín České republiky pro rok 2019 se stalo Rulandské bílé, Collection 1508, pozdní sběr 2017 ze Zámeckého vinařství Bzenec, původem ze Slovácké podoblasti, z obce Vracov, z viniční tratě Klínky. Letos uspělo v konkurenci rekordního počtu 2 199 českých a moravských vín přihlášených do soutěže. Nejprve postoupilo mezi 1 231 vín do prvního, celostátního kola soutěže a poté do druhého, finálového kola Salonu vín - mezi 398 vzorků, ze kterých porotci vybrali 101 vín České republiky nesoucích titul "Zlatá medaile Salonu vín ČR 2019".
V odborné komisi zasedli naši nejlepší degustátoři, kteří 4. prosince ve Valticích rozhodli o absolutním prvenství tohoto vína v kategorii A, tedy v kategorii bílých vín do 12 g/l zbytkového cukru. "Víno má barvu lipového květu se zelenkavými odlesky. Ve vůni najdeme zralé žluté ovoce a citrusy. Chuť je příjemně šťavnatá, plná, s živou kyselinou a na patře doprovázená dochutí kandovaných pomerančů," komentuje vítězné víno ing. Bořek Svoboda z vítězného vinařství.
"Při hodnocení letošního ročníku jsme poprvé umožnili finálovou účast dvojnásobnému počtu vín oproti předchozím letům, tedy 400 nejlepších vín z předchozích kol soutěže. Větší počet prvotřídních vín ve finále ještě zvýšil odbornou úroveň posuzování vín v soutěži a s tím i kvalitu vín hodných prestižního ocenění "Zlatá medaile Salonu vín," komentuje letošní novinku ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.
Soutěž Salon vín pořádá Národní vinařské centrum, o.p.s., a jako jediná soutěž vín u nás má oficiální garanci profesní svazové organizace - Svazu vinařů ČR. Ročník 2019 je již 19. ročníkem. O kvalitě soutěže a jejích přísných podmínkách svědčí i zásadní atribut v rámci hodnocení, tedy požadavek na předchozí nalahvování přihlašované partie vína. Současně je prováděna kontrolní chemická analýza souladu deklarovaných a skutečných parametrů vína.
Slavnostní vyhlášení všech držitelů prestižního titulu "Zlatá medaile Salonu vín ČR 2019", a tedy i složení degustační expozice, vítězů jednotlivých kategorií a nejlepší kolekce proběhlo pro vinaře a pozvané hosty 1. února ve Valticích. Od soboty 2. února bylo poté 101 nejlepších vín nesoucích titul "Zlatá medaile Salonu vín ČR 2019" zpřístupněno v degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku pro veřejnost. Návštěvníci tak mohou ochutnat špičku českých a moravských bílých vín na jenom místě, a to buď formou volné degustace, nebo formou řízené degustace po předchozí domluvě. Otevřeno je celoročně kromě ledna, kdy probíhá příprava expozice nového ročníku.

Zvřejněno ve WINE & Degustation 2/2019


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI