V Praze proběhlo burgundské La Pauleé
Slavnost La Paulée, tradiční francouzská oslava sklizně, kdy se sejdou vinaři, milovníci vína a dělníci z vinic, se koná v Burgundsku od nepaměti. Pravidelnou tradici však roku 1932 znovuobnovil až Jules Lafon. Získat pozvání do Château de Meursault je dnes obtížné i pro místní rodáky a vinařské hvězdy. Cizinci se tu vyskytují velice zřídka. Snad proto začali milovníci francouzských vín La Paulée organizovat i ve svých zemích. Po New Yorku, San Francisku, Aspenu, Singapuru a naposledy i Berlínu se letos tato velká degustace a oslava francouzského vína i umění žít dostala i do Prahy. V historických sálech hotelu Mandarin Oriental na Malé Straně mohli návštěvníci 26. října ochutnat skvělá vína z mnoha francouzských regionů od Champagne po Loiru, Rhônu, Bordeaux a Alsasko. Prim ale samozřejmě hrálo Burgundsko a špičková vína z této nádherné oblasti. Degustace vyvrcholila prestižní galavečeří s nejvyššími řadami vín Premier a Grand cru ze slavného vinařství Patrick Piuze z Chablis za osobní účasti vinaře. Degustace se zúčastnilo 70 hostů, slavnostní galavečeře pak 80. Věříme, že se letošní novinka stane příjemnou tradicí a další ze zajímavých pravidelných vinařských akcí u nás, na které by milovníci špičkových vín rozhodně neměli chybět. |
Partneři