W-D > Články > Aktuality >

Víno J. Stávek |Vinařstvím roku 2017

20.02.2018 |
Aktuality

Vítězem osmého ročníku soutěže Vinařství roku 2017, pořádané Svazem vinařů ČR, se stalo vinařství VÍNO J. STÁVEK. V kategorii "Střední vinařství" uspělo Vinařství Trpělka a Oulehla a v kategorii "Velká vinařství" pak CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice. Kromě zisku titulu "Vinařství roku 2017" zvítězilo vinařství VÍNO J. STÁVEK také v kategorii "Malá vinařství" (s produkcí do 50 000 litrů za rok), a obhájilo tak stejný úspěch z předešlého ročníku soutěže.

"Jan Stávek vyrábí vynikající vína, která oceňují nejen jeho zákazníci, ale také profesionálové u nás i ve světě. Kromě výborného vína ale také prošlapává ne vždy snadné cesty v technologiích a vinařských postupech. Učí zákazníky, že růžová vína nemusí být jen nenáročná, lehká, mladá, ale že mohou zrát a nabídnou mnohem víc. Umí nadchnout i pro moravská červená vína, když sází na tradiční moravské odrůdy a nápaditě pracuje se dřevem. Vedle toho ale také aktivně vystupuje ve vinařských organizacích, o víně přednáší, píše knihy, podporuje vinařskou turistiku atd. A to vše jen v malém, rodinném týmu. VÍNO J. STÁVEK je nádhernou ukázkou Vinařství roku," komentoval výsledky JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů, který soutěž pořádá.

Kromě hlavních cen byly dále uděleny ceny "Enolog roku 2017" - cena mladému vinaři, enologovi do 40 let, zaštítěná minerální vodou Korunní, a to ing. Petru Hlouškovi z vítězného vinařství VÍNO J. STÁVEK. Cenu "Počin roku 2017" získal Jihomoravský kraj za zřízení a podporu Centra Excelence pro vinohradnictví a vinařství ve Valticích. "Cenu prof. Viléma Krause, CSc., za celoživotní přínos pro obor vinohradnictví nebo vinařství" obdržel ing. Petr Ackermann, CSc., specialista na ovocnářství, zahradnictví a ochranu rostlin. Ve finále se utkalo deset vinařství: VÍNO J. STÁVEK, Jakub ŠAMŠULA - vinařství, VICAN rodinné vinařství, s. r. o., Vinařství Škrobák, Vladimír Tetur, Vinařství Trpělka a Oulehla, Gotberg, a. s., CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a. s., NOVÉ VINAŘSTVÍ, a. s., a Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, a. s.

Nositeli titulu "Vinařství roku" se v minulosti stala vinařství Vinselekt Michlovský, a. s., BOHEMIA SEKT, a. s., Malý vinař - František a Hana Mádlovi, Znovín Znojmo, a. s., Sonberk, a. s., Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, a. s., a Zámecké vinařství Bzenec. Soutěž vyhlašuje a titul "Vinařství roku" uděluje za komplexní hodnocení vinařství Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem za významné podpory Vinařského fondu ČR a Jihomoravského kraje. Hlavními partnery soutěže pro ročník 2017 jsou Korunní - certifikovaná voda vhodná k vínu a Albert s nabídkou vín finalistů v exkluzivní vinotéce v Praze na Chodově. Více informací naleznete na www.vinarstviroku.cz. 

Zveřejněno ve WINE & Degustation 2/2018.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI