Červené víno z Velkého bílého oblaku |Central Otago, Nový Zéland
Je hodně odborníků, kteří tvrdí, že v burgundské apelaci Cote de Nuit se dělá nejlepší Pinot Noir na světě. Zároveň dodávají, že i nejdražší: vždyť vína z nenápadné, ani ne dvouhektarové mírně svažité vinice za malou zídkou a prostým kamenným křížem, nesoucí jméno Romanee-Conti, lámou všechny aukční rekordy: například v minulém roce prodala aukční siň Sotheby's jednu lahev Romanee-Conti legendárního ročníku 1945 za 558 000 USD. Tradice, kultura a cena je věc náramně důležitá, ale to nijak nebrání vinařům z jiných oblastí světa, aby se o svá místa na výsluní slávy odrůdy Pinot Noir nehlásili stále důrazněji. Takovými oblastmi jsou mimo jiné Willamette Valley v Oregonu na severovýchodě Spojených statů, Santa Barbara v Kalifornii nebo australský Mornington Pennisula ve státě Victoria, především však úchvatné Central Otago na Novem Zélandu.
Samet a satén v láhvi
Již v roce 1780 prohlásil pařížský arcibiskup Christophe de Beaumont o vínech z vyhlášených burgundských poloh, že to je "samet a satén v láhvi". Tak je lze popsat i dnes, i když ti, kteří z odrůdy Pinot Noir dělají svá vína, zároveň upozorňují, jak může být tato odrůda nevděčná jak ve vinici, tak ve sklepě, mnohdy nevyzpytatelná i ve sklence vína. Také proto k ní lze přistupovat tolika způsoby, kolik je míst, kde je vysázena, a kolik lidí z ní dělá víno. Jinými slovy objevíme ve světě opravdu velké množství typů, které u některých vyvolávají obdiv a nadšení, u jiných nezájem, či dokonce slova odsouzení. Svoji pravdu, postavenou na letitých tradicích a vinařské kultuře, mají samozřejmě vinaři v Burgundsku, o svoji "pravdu" se ale hlásí vinaři celého světa.
Více informací se dočtete v aktuálním květnovém vydání WINE & Degustation.
Připravil: Jiří Trapek
Foto: autor a New Zealand Winegrowers Incorporated (NZW)
Partneři