W-D > Články > Cesty za vínem >

Concours Mondial de Bruxelles 2019

28.06.2019 |
Cesty za vínem

Concours Mondial de Bruxelles patří mezi nejprestižnější světové soutěže vín.Letošní ročník proběhl v prvním květnovém týdnu v nádherném švýcarském městečku Aigle. Mezinárodní komise degustátorů ocenila medailemi vína ze 43 zemí světa. Skvělé zprávy si z tohoto světového svátku vín odnáší i Česká republika. Naši vinaři byli oceněni 8 zlatými a 17 stříbrnými medailemi, ale zlatým hřebem finálového večera se stalo vyhlášení České republiky a města Brna jako pořadatele příštího ročníku této prestižní světové soutěže vín.

Mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles založil v roce 1994 Louix Havaux, degustace se konala v Bruggách a hodnotilo se pouze 861 vzorků vína. Soutěž si však velmi rychle vydobyla mezinárodní respekt. V následujících letech se hodnocení konalo v Bruselu a dalších městech Belgie. V roce 2006 se organizátoři rozhodli ještě více posílit mezinárodní věhlas soutěže a přesunuli hodnocení z Belgie do významných evropských měst. Začalo tedy putování po zajímavých vinařských zemích a městech Evropy, jako byly Lisabon, Maastricht, Bordeaux, Valencie, Palermo, Lucemburk a Guimaraes, degustátory hostila i Bratislava, Jesolo, Valladolid, Peking a mnoho dalších měst. Concours Mondial de Bruxelles patří díky svému propracovanému systému hodnocení vín, ale i systému hodnocení a výběru samotných degustátorů mezi absolutní světovou špičku v soutěžích vín, medaile od velmi náročných porotců s obrovskými mezinárodními zkušenostmi tak pro vinaře patří k těm nejcennějším oceněním. Během čtyř dní ve švýcarském městečku Aigle hodnotilo na 330 odborníků 9 150 vín ze 46 zemí světa, mezi nimi také 103 vín z České republiky.

Více informací o této světové vinařské soutěži se dočtete v aktuálním vydání časopisu WINE & Degustation

Text: Michal Šetka

Foto: archiv Concours Mondial de Bruxelles a Michal Šetka


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI