W-D > Články > Cesty za vínem >

Lednice

07.04.2020 |
Cesty za vínem

Obec Lednice patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům Moravy. Není se čemu divit, zdejší nádherný zámek a unikátní Lednicko-valtický areál, který je součástí světového kulturního dědictví UNESCO, láká návštěvníky z celého světa. Ale slovy klasika "Praha není jenom most a hrad" a ani Lednice nenabízí pouze zámek a procházky v parku. Lednice nabízí i nádherné vinice ve svém okolí, zajímavá vinařství, či výbornou gastronomii v blízké restauraci v Hraničnim zámečku. V Lednici najdete také sídlo Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, kde získalo své vzdělání množství výtečných tuzemských vinařů.

Poprvé se jméno Lednice v latinizující podobě Izgruobi (do roku 1945 Eisgrub) objevuje v písemných pramenech k roku 1222, kdy ji držel mocný rakouský rod Sirotků, kteří získali rozsáhlé statky na jihu Moravy od českého krále Přemysla Otakara I. Ti vedle Lednice a Nejdku drželi i hrad nad Klentnicí, který dali vystavět a který pojmenovali po svém rodovém jménu Sirotčí hrad. Na své statky Sirotkové (též Waisové anebo Orphani) přiváděli německé kolonisty a ti byli v prvních desetiletích 13. století usazeni také v Lednici. V roce 1332 již značnou část městečka drželi Lichtenštejnové a postupně se stalo střediskem panství jako protějšek jejich majetkové držby na dolnorakouské straně na panství valtickém. Když pak v roce 1638 Karel Eusebius z Lichtenštejna koupil ještě i panství břeclavské, vlastnili Lichtenštejnové podél obou stran moravsko-rakouské hranice ohromný komplex půdy, lesů, luk, hospodářských dvorů, tři města (Podivín, Hustopeče a Valtice), řadu městeček a na tři desítky vsí. V letech 1850-1869 se Lednice stala součástí soudního okresu Břeclav, od tohoto roku až do roku 1949 spadala pod Mikulov. Po vzniku Československa v roce 1918 se místní německé obyvatelstvo nechtělo smířit s připojením k nově vzniklé republice a přihlásilo se k tzv. německému Rakousku. A tak byla obec obsazena československými jednotkami až v prosinci 1918. V roce 1966 byla k Lednici připojena obec Nejdek a byla s ní spojena v jednu sídelně správní jednotku...

Více informací o Lednici se dočtete v aktuálním dubnovém vydání magazínu WINE & Degustation

Text: Martin Procházka

Foto: Domaine Eisgrub, Chateau De Frontiere, Martin Procházka


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI