W-D > Články > Cesty za vínem >

Málaga |Tam, kde se solily ryby

05.12.2022 |
Cesty za vínem, W-D

Féničané dali světu písmo, ale tady v andaluské Málaze zanechali také hodně ze své kultury, když tu kolem roku 770 před Kristem založili kolonii a město, které nazvali Málaka. Bylo důležitým místem na obchodních cestách mezi vzdálenou Fénicií na východních březích Středozemního moře a Gibraltarským průlivem. Jak naznačují nedávné archeologické průzkumy v libanonském Tall Baraku nedaleko města Sajdá, bylo víno vedle olivového oleje a skla velmi důležitým fénickým zbožím. Lze předpokládat, že Féničané zavedli novou kulturu popíjení, nové typy nádob a také nový vztah k vínu. Tak tomu bylo i v Málaze. Město patří k nejstarším osídlením na světě, a stalo se tak i dějištěm působení mnoha rozdílných kultur. Je jako výpravná učebnice historie, navíc doplněná praktickými ukázkami, které jsou jen málokde jinde vidět v takovém množství a kráse. Nemusíte být ani příliš vzdělaní v architektuře, abyste si ve starobylých uličkách všimli, jak rozmanité stavební bohatství se tu nabízí. Jako velmi přesvědčivý doklad o podivuhodném prolínání jednotlivých období tu mohou posloužit některé stavby se zřejmými základy z dob antického Říma, na nichž pak Maurové postavili své mešity, které pak po čase byly přestavěny do podoby křesťanských chrámů.

Celý článek ze seriálu "Cesty za vínem" včetně zajímavých tipů na cestu najdete v aktuálním vydání WINE & Degustation 11/2022, který je možné zakoupit v tištěné i digitální podobě ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena