W-D > Články > Cesty za vínem >

PRAHA

22.03.2023 |
Cesty za vínem

Praha oficiálně patří do Mělnické vinařské podoblasti. V prvním díle našeho putování po vinařských obcích Čech a Moravy v tomto roce si však dovolím věnovat naší historické metropoli vlastní prostor. Její vinice a vinaři totiž stále ještě udržují bývalou slávu jednoho z nejvýznamnějších středověkých evropských vinařských měst. Jen málo hlavních měst se totiž může pyšnit tak bohatou vinařskou historií jako právě Praha. A ještě méně je těch, které svým obyvatelům či návštěvníkům umožní kochat se pohledem na své nejvýznamnější památky z několika různých vinic téměř v centru města a vychutnávat si lahodné víno, které bylo přímo na nich vyrobeno.

Na území Prahy byly prokazatelně vinice již v 11. století. Nejstarší písemný záznam o existenci vinohradu v místech, kde je dnes zahrada Kinských, existuje z roku 1146. Již ze 13. století jsou známé vinice z jižních svahů dnešních Vinohrad, Vršovic a Nuslí. Toto území se nazývalo Viniční údolí a dnešní Botič pak Vinný potok. Velký rozmach pěstování révy vinné a výroby vína nastal datem 13. února 1358, kdy císař Karel IV. vydal privilegium, v němž nařídil, aby do vzdálenosti tří mil od Prahy byly všechny vhodné jižní svahy osázeny révou vinnou. Současně nechal dovézt nejlepší odrůdy z Francie a Rakouska. Kdo vinici vysadil, byl 12 let osvobozen od daní. Roku 1497 vydal král Vladislav II. nařízení o povinné registraci všech vinic a nařídil kontrolu kvality v Praze prodávaného vína. Vinice tehdy patřily k hospodářsky nejvýnosnějšímu podnikání. Produkce vína stoupala a ve druhé polovině 16. století již dosahovala zhruba 60 tisíc hektolitrů. Největší rozmach zažilo pražské vinohradnictví za panování Rudolfa II., kdy byla rozloha pražských vinic téměř dvakrát tak velká, než je dnes v celých Čechách, a Praha si vysloužila přezdívku "město vína". V Praze se tak historicky nacházelo až několik set vinic, které i přes úpadek pražského vinařství po bitvě na Bílé hoře zaujímaly ještě v první polovině18. století těžko uvěřitelných 700 hektarů.

Některé pražské vinice přežily dodnes. V posledních letech se jejich stav výrazně zlepšuje, ale i tak z bývalé slávy zbyly vinice rozkládající se na ploše přibližně 14 hektarů. Ty nejzajímavější najdete na následujících stránkách. Rozhodně stojí za osobní návštěvu, která je mnohdy jedinou možností, jak z nich vyrobená vína ochutnat. A nebudete litovat, kvalita pražských vín rok od roku stoupá. A jakkoliv se toto tvrzení může zdát jako ohrané klišé, v případě Prahy to platí trojnásob. Pojďme si tedy postupně všechna zajímavá vinařství představit.

Celý článek najdete v únorovém vydání WINE & Degustation 2/2023, který lze zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI