W-D > Články > Cesty za vínem >

Toskánská Anteprima 2000 |Nové ročníky slavných i málo známých vín se představily světu

25.03.2020 |
Cesty za vínem

Toskánská Anteprima patří každoročně k nejdůležitějším a nejprestižnějším událostem v italském vinařském roce. Koncem února se ve Florencii a dalších toskánských městech prezentují aktuální, na trh uváděné ročníky slavných vín. Nejprve do Florencie a následně i do San Gimignana, Montepulciana a Montalcina se sjíždějí žurnalisté, obchodníci a degustátorské špičky z celého světa. Jinak stále ještě zimním spánkem odpočívající toskánská městečka se v tomto týdnu probouzí z letargie a stávají se rušnými kosmopolitními městy a hrdými centry italské vinařské kultury. Samozřejmě jsme byli při tom a doslova několik málo dnů po skončeni tohoto svátku toskánských vín vám přinášíme nejaktuálnější novinky z teto krásné a slavné italské vinařské oblasti.

Toskánsko je i ve světovém měřítku zcela unikátní oblastí. A to jak mimořádným kulturně-historickým bohatstvím, tak rozmanitostí a kvalitou produktů, které zde vznikají. 95 % vína vyráběného v Toskánsku dnes nese označení DOP, což je největší procento vín s tímto označením v Itálii. 65 % toskánských vinic je osázeno odrůdou Sangiovese, která se zde datuje od doby Etrusků a je základem pro všechna největší toskánská vína. Toskánsko je v posledních letech velmi úspěšné i obchodně a export vín neustále roste. Vinařství je zde jedním z nejdůležitějších ekonomických odvětví, zaměstnává více než 25 tisíc lidí a celkový obrat za prodej toskánských vín dosahuje v posledních letech více než miliardy eur ročně. Exportní úspěchy samozřejmě zažívají především kvalitní a slavná vína, nicméně podobně, jako je tomu v mnoha dalších prestižních vinařských oblastech světa, slavná vinařství v nejznámějších oblastech začínají být beznadějně rozebrána a je třeba se poohlížet po zajímavých novinkách. Největšími světovými importéry toskánských vín jsou trvale USA, Německo, Kanada, Velká Británie a Švýcarsko, velký rozmach v posledních letech zažívá Asie.

Více zajímavých informací se dočtete v březnovém vydání časopisu WINE & Degustation. 

Text a foto: Michal Šetka


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI