W-D > Články > Cesty za vínem >

Val de Loire Millésime 2022

29.09.2022 |
Cesty za vínem

Představení nového ročníku vín z oblasti Loire každoročně oslavuje prestižní akce Val de Loire Millésime pro profesionály a odbornou veřejnost. Letos se po dvouleté covidové odmlce akce uskutečnila v malebném francouzském městečku Angers. Ústředním tématem letošního ročníku byly apelace Anjou, Saumur a Saumur Champigny. Velkým lákadlem pak byla i vína z apelací Quarts de Chaume a Côteauxdu Layon, která patří ke vzácným klenotům celého regionu Loire. Čtyři dny na Loiře nabité degustacemi samozřejmě doprovázelo i zajímavé cestování po této oblasti. Pojďme se tedy společně na tento pestrý a rozmanitý region podívat.

Údolí Loiry je třetí největší vinařskou oblastí Francie. Rozprostírá se od pobřeží Atlantiku až po Auvergne a je místem rovnováhy, kde se sever setkává s jihem, sofistikovanost se svěžestí, umění s literaturou a tradice s moderností. Díky těmto kontrastům a obecně mírnému klimatu a mimořádně rozmanitým terroir - patří Loire k těm nejrozmanitějším oblastem na světě nejen z pohledu pěstování révy vinné. Vinařská stezka v údolí Loiry je současně nejdelší ve Francii. Je dlouhá 800 kilometrů a vine se vinicemi v údolí řeky - to je samozřejmě jedno z hlavních lákadel milovníků vín a turistů, kteří sem přijíždějí. Na trase je spousta dobře rozmístěných ukazatelů, které návštěvníky navádějí na cestu, podél královské řeky se zase nacházejí jedinečné kulturní památky, včetně slavných zámků a rozsáhlé škály rozmanitých krajinných scenérií.

Historie

První vinice v Nantes vysadili Římané před více než 2 000 lety a jejich sláva se rychle rozšířila. Již v 1. století psal filozof Plinius starší o existenci vinic na březích Loiry. Vinařství na Loiře se však začalo skutečně rozvíjet až v 5. století. První zmínka o vinicích v Sancerre a Touraine pochází z roku582 od Grégoira de Tours. Nová vinice v okolí zámku Chalonnes vznikla společným úsilím hraběte z Anjou a katolických úřadů. V následujících staletích se na rozvoji jednotlivých vinic podíleli především augustiniáni a benediktinští mniši. Mniši nejenže pěstovali révu, ale uměli také co nejlépe využít mnoha dopravních kanálů, které byly v Pays Nantais k dispozici. Řeky Sèvre a Maine a bažiny Goulaine umožňovaly vynikající přístup k Loiře a doplňovaly stávající římské cesty. Vinice se táhly podél celé řeky od Fiefs Vendéens, vytvořených v 9. století, až po Saint-Pourçain v Auvergne. V té době bylo cestování po klasických cestách přinejmenším nebezpečné. Cestování po Loiře bylo mnohem bezpečnější, podporovalo obchod a rozvoj vinic na obou stranách vody. Když se v roce 1154 stal anglickým králem Jindřich II. z Anjou, došlo k velkému rozvoji angerských vinic. Přikázal, aby se u dvora podávala pouze vína z Anjou, a v tomto zvyku pokračovali i jeho nástupci Jan Bezzemek a Jindřich III. Téměř tisíc let tak korunované hlavy Francie a Anglie pomáhaly šířit slávu Loiry a jejích vín. Kapetové, Plantagenetové a později i rod Valois přispívali k propagaci královských vinic od dvora až po zámky na Loiře.

Více se dozvíte v aktuálním vydání WINE & Degustation 9/2022, které lze koupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI