W-D > Články > Cesty za vínem >

Vinařské regiony Rakouska |zajímavý tip na (nejen) letní cesty za vínem

25.05.2023 |
Cesty za vínem

Rakousko není atraktivní vinařskou zemí pouze v létě –na turisty působí svým kouzlem po celý rok. Na jaře začíná v Dolním Rakousku znovu ožívat více než tisíc tzv. „Kellergassen“,tedy sklepních uliček. Návštěvníci mohou ochutnat nové ročníky, tradiční regionální pokrmy a užít si pestrý program kulturních akcí. Dolní Rakousko nepochybně proslavilo údolí Wachau zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, nelze ale opomenout ani turisticky oblíbený region Weinviertel protkaný sklepními uličkami, region Carnuntum se starořímskými archeologickými nálezy či zážitkové centrum LOISIUM WeinWelt (Svět vína) v Langenlois.

A když jsou dny nejdelší a noci nejkratší, Burgenland se opravdu vybarví. Prodloužené cyklistické výlety nebo pohodové dny strávené koupáním v nejzápadnějším stepním jezeře Evropy, Neziderském jezeře, slibují dokonalý odpočinek v horkém létě. Večer si můžete v některém z okolních měst či vesnic vychutnat tradiční burgenlandskou kuchyni a vynikající výběr červených, bílých i sladkých vín. Zejména milovníci červeného vína si přijdou na své jižněji v Mittelburgenlandu (známém také jako Blaufränkischland) a v okolí Eisenbergu. Samostatnou kapitolou je pak Štýrsko přezdívané jako „zelené srdce Rakouska“, které má také skvělé předpoklady pro celoroční vinařskou turistiku. Kromě špičkových bílých vín předvádějí obyvatelé Štýrska velmi rádi i své kulinářské umění a po celý rok lákají návštěvníky na speciality chráněného štýrského původu, jako je lahodná vulkanlandská šunka či dýňový olej. Zejména na podzim je obzvláště příjemné spojit výlet do Štýrska s relaxační, uklidňující návštěvou četných termálních lázní. A co Vídeň? Ze všech světových metropolí zůstává Vídeň společně s Prahou jedinečná jako významné hlavní město s řadou vinařství přímo na svém území – svědčí o tom živá tradice místních vináren, tzv. „Heurige“. Možností vinařské turistiky v Rakousku je v nadcházejících měsících zkrátka mnoho, stačí si jen vybrat.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena