W-D > Články > Cesty za vínem >

VOC Mikulovsko

01.07.2020 |
Cesty za vínem

Spolek VOC MIKULOVSKO vznikl již v říjnu roku 2004. Od té doby se pevně vryl do paměti řadě milovníků tuzemských vín a etabloval se na naší vinařské scéně jako spolek vyrábějící kvalitní vína odrážející jejich regionální charakter. Na podzim roku 2019 došlo k dalším zásadním změnám směrem ke garanci kvality a označování vín,které završily vývoj apelace VOC MIKULOVSKO. Spolek VOC MIKULOVSKO tak,jako první v ČR, oficiálně dokončil apelaci pro Mikulovskou vinařskou podoblast.

Mikulovský vinařský region zahrnuje Mikulovskou pahorkatinu s vápenitými půdami v okolí Svatého kopečku a Pálavy, Novosedelské a Dunajovské vrchy a Valtickou pahorkatinu s mohutnými návějemi spraší. Podnebí tu je velmi teplé a suché. Vlastní plocha vinic činí přibližně 4 880 ha.

Bílé odrůdy jsou na Mikulovsku vysázeny na podstatně větší ploše vinic než modré a výrazně tu převažuje Ryzlink vlašský, k němu se druží Veltlínské zelené. Mimořádnou kvalitu má i zdejší Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay. Severně od Pálavy v obcích Strachotín, Pouzdřany a Popice se velmi dobře daří odrůdám Ryzlink rýnský, Tramín červený, Pálava a Aurelius. Na jihu,v hlinitějších půdách Dunajovských vrchů, naopak dominuje již zmíněný Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené. Mezi další často pěstované bílé odrůdy na Mikulovsku patří například Sauvignon, Müller-Thurgau, Neuburské nebo Sylvánské zelené.

Z modrých odrůd jsou pak na Mikulovsku nejvíce zastoupeny odrůdy Rulandské modré, Svatovavřinecké,Frankovka a Zweigeltrebe. V poslední době se ve větší míře vysazuje také Merlot a Cabernet Sauvignon.

VOC MIKULOVSKO aktuálně sdružuje dvanáct členů, kteří celkově obhospodařují takřka polovinu viničních ploch Mikulovské vinařské podoblasti. Jsou to BOHEMIA SEKT, Vinařství Holánek, KOLBY, Vinařství Kovacs, BIO vinařství Víno Marcinčák Mikulov, VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV, NOVÉ VINAŘSTVÍ, Reisten, SONBERK, Tanzberg, Vinné sklepy Valtice a Vinařství Volařík..

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním červnovém vydání časopisu WINE & Degustation. 

Text: Václav Tichoň a Michal Šetka

Foto: Michal Šetka a archiv redakce


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI